על רקע הסערה סביב המהפכה המשפטית: חה"כ דוד ביטן (הליכוד) התראיין הערב (שני) ל"תוכנית חיסכון", והתייחס לרפורמת לוין במערכת המשפט. "אני חושב שצריכים להיכנס להידברות, זה מה שחשוב כרגע", טען. "צריך להביא את הרפורמה בהידברות - ולא באופן שרוצים לעשות את זה באופן הזה ללא שינויים. אין הצעת חוק שנכנסת לכנסת ולא משתנה במהלך הדיונים, ולכן אנחנו צריכים לעשות את זה בצורה נכונה".

לדבריו, אפשר "לרכך" חלק מהסעיפים ברפורמה: "צריך לדבר. גם הצד השני צריך להבין שגם לו יש אחריות, לא רק לנו". עם זאת, ביטן הבהיר כי אם הרפורמה בסופו של דבר לא תעבור שינויים - הוא עדיין יתמוך בה: "אני מחוייב לסיעת הליכוד ותמיד אצביע לפיה".

דוד ביטן ובנימין נתניהו (עיבוד: יונתן זינדל, פלאש/90 )
חבר הכנסת הראשון בליכוד שקורא לבצע שינויים ברפורמה של לוין|עיבוד: יונתן זינדל, פלאש/90

ביטן הגיב גם על הטענות נגד העיתוי שהוצגה הרפורמה, וכי היא נועדה לסייע לו לנתניהו ולחברי קואליציה נוספים שמתנהלים נגדם הליכים פליליים. "לא נכון. אם הייתה רפורמה שקשורה לפרקליטות הייתי מבין. אבל לרפורמה שמציעים עכשיו אין שום קשר להליך המשפטי שמתנהל  נגד מישהו מאיתנו".

המהפכה המשפטית - סיקור N12

בנוסף, ביטן התייחס לסכסוך בין ראש הממשלה נתניהו לחבר הכנסת דוד אמסלם, לאחר שלא מונה לתפקיד שדרש במסגרת המשא ומתן הקואליציוני. "אני יודע שהם מדברים, אבל נכון לעכשיו אין תוצאות לשיחות האלה. אני מקווה שהדברים יסתיימו בתוך כמה ימים, אם לא - אני לא רואה מצב שבו הם יסתיימו בעתיד. בסיום הריאיון העביר גם מסר לנתניהו: "אני מקווה שראש הממשלה יבין שהוא חייב לאחד את השורות במקום לפצל אותן".

אמש חשפנו ב"המהדורה המרכזית" כי גורמים בכירים בקואליציה טענו כי לא צפויות פשרות מרחיקות לכת או "שינויים ממשיים" ברפורמות שמתכנן השר לוין במערכת המשפט. לפי אותם גורמים, ייתכנו שינויים במהלך הליך החקיקה, אך הם יהיו קוסמטיים ובמקומות שבהן הממשלה ממילא לקחה מרחב ביטחון.

המחאה מתרחבת

מאות סטודנטים ומרצים מהאוניברסיטה העברית ומאוניברסיטת תל אביב עצרו את הלימודים ויצאו הבוקר להפגין נגד המהפכה המשפטית. "אנחנו כסטודנטים מבינים שאנחנו לא יכולים להישאר בשקט", אמר יותם רם, ממארגני המחאה, ל-N12: "פסקת ההתגברות וריסוק מערכת המשפט ישפיעו על העתיד שלנו".

עוד הוסיף רם: "אנחנו נמשיך, לא אמרנו את המילה האחרונה. יראו אותנו גם פה בקמפוסים וגם בהפגנות הגדולות ברחבי הארץ". המפגינים קוראים לבלום את הרפורמה במערכת המשפט, מניפים דגלים ישראל, תמונות של ראש הממשלה נתניהו ושלטים עם הכיתוב: "מחאת הסטודנטים: נלחמים למען הדמוקרטיה". 

יריב לוין, ביבי נתניהו (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
ממשיך להבהיר שיחוקקו את הרפורמה. רה"מ נתניהו ושר המשפטים לוין, ארכיון|צילום: אייל מרגולין, פלאש 90
אלפים בהפגנה בתל אביב נגד הרפורמה המשפטית (צילום: אמיר גולדשטיין)
עשרות אלפים בהפגנה בתל אביב נגד הרפורמה המשפטית, צאת השבת|צילום: אמיר גולדשטיין

בצאת השבת, כ-100 אלף בני אדם הגיעו להפגנות בתל אביב, ירושלים וחיפה נגד הרפורמה המשפטית שמתכננת הממשלה בראשות נתניהו. מובילי המחאה סיכמו את אחד מערבי המחאה הגדולים שנראו בישראל בשנים האחרונות: "יצאנו למחות נגד הניסיון להפוך את ישראל לדיקטטורה. נצא גם בעוד שבוע, בעוד שבועיים ובעוד שלושה. זה הבית שלנו ואנחנו נילחם עליו כמה שצריך", אמר רועי נוימן, דובר תנועת "הדגלים השחורים".

נתניהו: "הממשלה לא תיסחף לסיסמאות, מיליוני אזרחים ידעו על הרפורמה"

יממה לאחר ההפגנה, ראש הממשלה נתניהו הבהיר בישיבת הממשלה כי ממשלתו לא מתכוונת "להיסחף לסיסמאות", וכי הם ישלימו את תהליך החקיקה של המהפכה המשפטית. "לפני חודשיים התקיימה בישראל 'הפגנה ענקית', אם כל ההפגנות - מיליוני אזרחים שהצביעו עבורינו ידעו על הכוונה לבצע את הרפורמה. יותר מזה - הם דרשו מאיתנו, יש גם רבים מאלה שלא הצביעו עבורניו שהסכימו לזה.

הפגנת נגד של תומכי הממשלה באוניברסיטה העברית (צילום: n12)
הפגנת נגד של תומכי הממשלה באוניברסיטה העברית, הבוקר|צילום: n12

"הקריאה הזו באה לאורך השנים מכל הקשת הפוליטית", המשיך ראש הממשלה. "דברים ברוח זו נאמרו על ידי ממשלות מימין ושמאל, ואף אחד לא ביקש אז לומר שמדובר בקץ הדמוקרטיה".