לפולין זה לא היה אמור לקרות. זו הייתה מדינה עם חוקה יציבה, שני בתי פרלמנט ונשיא שנבחר ישירות. אבל בסוף 2015 עלתה לשלטון מפלגת "החוק והצדק" של ירוסלב קצ'ינסקי, ומיד לאחר הבחירות החלה המהפכה המשפטית. בפולין של אחרי המהפכה בתי המשפט הוכנעו, הכלכלה קורסת, זכויות נשים ולהט"ב בנסיגה דרמטית והתקשורת החופשית ספגה פגיעה קשה.
"השלטון לא אוהב שופטים עם דעות אחרות משלו"
כדי להבין את חומרת הסיפור הפולני, רצוי להתחיל בבית המשפט המחוזי בוורשה ועם השופט איגור טוליה, שהפך לסמל המחאה כנגד ההשתלטות הפוליטית על מערכת המשפט. השופט הצעיר והאקטיביסט הפך לסדין אדום בעיני מפלגת השלטון. הוא הושעה מתפקידו לשנתיים בגין תירוץ זניח, וסביבו התפתחה מחאה.
"השלטון לא אוהב שופטים שיש להם דעות אחרות משלו", מספר טוליה. "אני לא מתלונן, אני נאבק. זה לא אני, אלא הנשיא לשעבר קצ'ינסקי שאומר כי בתי המשפט הם המבצר האחרון, המתרס האחרון שהוא חייב לכבוש כדי לממש את חזון המדינה שלו. אני מאמין שאם ניפגש כאן עוד שנתיים עוד אהיה שופט, אבל אם לא ניפגש כאן עוד שנתיים, זה סימן שאני בכלא וזה יהיה תום המאבק על שלטון החוק בפולין".
טוליה, שמודע למהפכה המשפטית בישראל, הוסיף: "אני חושב שקצ'ינסקי לא אוהב את הדמוקרטיה הליברלית והרעיונות שלו ושל שותפיו במערכת המשפט דומים מאוד לאלו של השר לוין. בכל העולם כבר מכירים את השר לוין. אני חושב שמגיני שלטון החוק בכל העולם עוקבים בתשומת לב אחר מה שקורה בישראל".
הצעד הראשון שעשה הממשל הפולני בדרך למהפכה המשפטית היה קמפיין שנאה מתזומר כלפי השופטים משכונת ז'וליבוז' - רחביה המקומית. "הושמעו דברי נאצה מאוד קיצוניים - ששופטים הם חברים בכתות, שהם גנבים", נזכרת מאוגוז'טה גרסדורף, נשיאת בית המשפט העליון של פולין בדימוס.
ואחרי ההשמצות, הגיע זמן ההשתלטות. הוועדה לבחירת שופטים הוחלפה בנציגים של פוליטיקאים, שר המשפטים הפך לתובע הכללי, כמה משופטי בית המשפט החוקתי - הבג"ץ הפולני, אולצו לעזוב בטיעוני סרק ושיטת הוותק שונתה כך שלפתע ידידתו של ראש המפלגה קצ'ינסקי, הפכה לנשיאה החדשה.
היו בפולין מחאות, היה מאבק, אבל בסגנון פולני מאופק. בהמשך גם ועדת המשמעת על השופטים הפכה פוליטית, וזה סימן את הכנעתה הסופית של מערכת המשפט. מאז הרפורמה הציבור איבד אמון בבית המשפט החוקתי ומספר העתירות נגד המדינה ירד משמעותית.
הפגיעה בזכויות שאחרי המהפכה: איסור הפלות ואפליית להט"ב
חלק מהפולנים סברו בתחילה שהרפורמה בבית המשפט החוקתי בוורשה תישאר רק באולם הדיונים – אך הם גילו מהר מאוד את הקשר בין המהפכה המשפטית לבין זכויות בסיסיות. הצעד המרכזי הראשון היה כשהסייגים לאיסור הפלות בוטלו וכמעט כל ההפלות ברחבי המדינה הפכו ללא חוקיות.
הפעילה למען זכויות נשים ג'סטינה וידרינסקה היא אחת הראשונות שמשלמות את מחיר. לפני שנה וחצי נעצרה בחשד שהעבירה לאישה אחרת כדורים לביצוע הפלה. וכעת היא עומדת למשפט בעבירת סיוע להפלה, שעונשה עד שלוש שנות מאסר. "המשטרה באה אלי הביתה, ביקשה את הכדורים להפסקת הריון ועשתה חיפוש בבית. כל הסיפור כאן זה לא הפלה, אלא היחס לנשים במדינה הזאת, איך הפטריארכיה עובדת, איך החוק לא מגן עלינו. זה תיק מאוד פוליטי. אני באמת לא מתחרטת על כלום".
לאחר האיסור על הפלות ופגיעה בזכויות הנשים, גם קהילת הלהט"ב הפכה ליעד - עשרות ערים החליטו על אזור נקי מסמלי הקהילה. היו מי שעתרו מיד לבית המשפט, אבל זה כבר לא יכול היה לסייע. שביתת נשים והפגנות ענק פרצו בוורשה והמשטרה, שנשלטת על ידי מפלגת השלטון, העלתה הילוך: "החלה אלימות מצד שוטרים. הם מכים אותנו ומשתמשים בגז מדמיע, הם מחזיקים אנשים בתוך אזור סגור, כך שבמשך שמונה שעות אי אפשר לעזוב, אפשר רק לעמוד. זה פשוט מפחיד כי הם יכולים לעשות מה שהם רוצים", סיפרה בכאב מרתה למפרט, פעילה למען זכויות נשים.
300 עיתונאים פוטרו: "השלטון לא רצה שום ביקורת"
במקביל להשתלטות הפוליטית על בית המשפט העליון ובית המשפט החוקתי, ממשלת פולין מנהלת הפיכה תקשורתית. הצעד הראשון היה השתלטות על תאגיד השידור הציבורי הפולני, ומיון עיתונאים - אלו שמתאימים לשלטון נשארו, כל השאר מצאו את הדרך החוצה. רגע אחרי שמפלגת הימין הקיצוני עלתה לשלטון, החל גל פיטורים של עיתונאים בשידור הציבורי על רקע אידאולוגי.
"הם אמרו שאני מבין את המציאות בצורה שגויה. אני עיתונאי, אני לא רוצה להיות התועמלן שלכם", מסביר פיוטר משלק, כתב לשעבר בתאגיד השידור הפולני. "הם לא רצו שום ביקורת. זה בלתי אפשרי כיום להתבטא נגד הממשלה, נגד המפלגה השולטת, נגד האדם החשוב ביותר בפולין. יותר מ-300 עיתונאים פוטרו אחרי שהם עלו לשלטון".
כדי להשלים את ההשתלטות על התקשורת, הממשלה רכשה בעצמה מאות כלי תקשורת ברחבי פולין, ודאגה למרר את חייהם של העיתונים הפרטיים והביקורתיים. "העורך הראשי שלנו פרסם בערב הבחירות מאמר מערכת שהכותרת שלו הייתה 'הדמוקרטיה בסכנה'. הוא קיבל ביקורת קשה על כך - אנשים אמרו שזו הגזמה, שזו מדיניות המונעת מפחד. כמה חודשים לאחר מכן התברר שהוא צדק. אנחנו עובדים בסביבה עוינת, אבל אנחנו מאמינים שבימים אלה אתה חייב לבצע את עבודתך כעיתונאי. ואם נפסיק - זה נגמר, אנחנו נאבד את המדינה", הסביר ברטוש וילינסקי, סגן עורך העיתון "גאזטה ויבורצ'ה" בפולין.
"ללא מערכת משפט בלתי תלויה אי אפשר לקיים כלכלה מתפקדת"
פרופסור בלסרוביץ' עוקב מאז המהפכה המשפטית בפולין אחר כל שינוי בכלכלה הפולנית. מסקנתו ברורה – הכלכלה הפולנית בצניחה. האיחוד האירופי מעכב 35 מיליארד אירו מהסיוע לפולין בגלל המהפכה המשפטית. ואלו הנתונים מהשטח – שער הזלוטי ירד ב-3 השנים האחרונות ב-11%, פולין ממוקמת במקום 42 במדד השחיתות העולמי מתוף 174 מדינות ומדד המחירים לצרכן המריא ל-17% - פי שניים מהאיחוד האירופי.
"ללא מערכת משפט בלתי תלויה שכוללת לא רק שופטים אלא גם תובעים, אי אפשר לקיים כלכלה מתפקדת ואתה לא יכול לקבל דמוקרטיה מתפקדת. אין לזה סוף שמח. אז או שיש להם מחסור במצפון או מחסור בידע", מסביר בלסרוביץ'.
בפולין הכול החל לפני שש שנים בלבד, ומאז מפלגת השלטון השתלטה על מערכת המשפט, פגעה בעצמאות התקשורת ודרדרה את הכלכלה. עד שהפולנים הבינו את משמעות הצעדים כבר היה מאוחר מדי. "הישארו עקביים. אל תפסיקו אחרי פעם אחת. תמשיכו למחות ולארגן הפגנות עד שתנצחו", אומר בלסרוביץ' לישראלים.