בחד"ש החלו להיערך למציאת יו"ר חדש למפלגה, לאחר שהיו"ר המכהן איימן עודה החליט לפרוש מהחיים הפוליטיים. ההכרזה על פרישתו של עודה, שפורסמה לראשונה אמש (שלישי) ב"מהדורה המרכזית", פתחה מחדש את הקרב על הנהגת המפלגה וחשפה את משבר המנהיגות שחווה החברה הערבית בפוליטיקה הישראלית.
עודה, שנכנס לכנסת בשנת 2015 לאחר שהצליח לאחד בין ארבעת המפלגות הערביות (חד"ש, תע"ל, בל"ד ורע"ם) – הזרים דם חדש לפוליטיקה הישראלית. מאוחר יותר, הוא הביע נכונות להוות "גוש חוסם" לנתניהו והמליץ בבית הנשיא להטיל על בני גנץ ועל יאיר לפיד את מלאכת הרכבת הממשלה. בסופו של דבר, דווקא מנסור עבאס, שהחליט להתפצל מהמשותפת, הצטרף לקואליציה של ממשלת בנט-לפיד – וקרא תיגר על מנהיגותו של עודה.
למרות שבבחירות 2020 הוא הגיע לשיא כוחו עם 15 מנדטים, עודה נאבק מהיום הראשון בזרם המתנגד אליו בתוך הרשימה המאוחדת – וגם בתוך הבית במפלגת חד"ש. הזרם הנגדי התנגד להשתלבות ולשותפות שעליה חלם עודה – אך לבסוף גם הוא התיישר איתם כתוצאה מחוסר האמון שלו במנהיגי המרכז-שמאל שהעדיפו לחבק את עבאס ורע"ם.
בריאיון שהעניק לפיד ל"מהדורה המרכזית" בשנה שעברה, הוא לא פסל שיתוף פעולה עם הרשימה המשותפת. "מה שקורה היום זה שכמו כל ממשלות ישראל אנחנו עובדים עם כל מפלגות הבית", הוא אמר ולא שלל את האפשרות שיסתמכו על המפלגה לצורך העברת התקציב. עם זאת, בזמן מערכת הבחירות, לפיד שינה כיוון - ופסל שיתוף פעולה עם בן גביר והרשימה המשותפת: "הבחירות האלה נכפו עלינו, אבל הן יכולות להיות הזדמנות שלא תחזור לצאת מהפלונטר, להקים ממשלה לאומית רחבה ויציבה בלי הקיצוניים".
עודה מאמין בחזונו כי פרישתו מהחיים הפוליטיים תהווה מנוף לחץ על שאר חבריו במפלגות הערביות, שיילכו בעקבותיו ויפרשו. לשיטתו, הנציגות הערבית בכנסת זקוקה לרענון שורות – ולהכנסת חברי כנסת ערבים חדשים, שלא קיימים ביניהם סכסוכים אישיים, שיכולו להתאחד ולרוץ ברשימה משותפת – בדיוק כפי שהוא עשה ב-2015.
רשימת חד"ש, שהיא המרכיב העיקרי לכל איחוד חדש של המפלגות הערביות, תצטרך להכריע לאן היא הולכת בעקבות פרישתו של עודה. לקו שיחדש את תפיסתו הקוראת להשתלב במעגל קבלת ההחלטות ולהצטרף בעצם לרע"ם - או לחזק את הברית הקיימת ולהתקרב יותר לבל"ד ולתע"ל. בינתיים, למרות הדם הרע שעבר בין עודה לעבאס, הם תועדו לוחצים ידיים וקבעו לקיים פגישת פיוס.
סולחה לאחר הפרישה: לראשונה מאז התפצלות רע״מ מהמשותפת, איימן עודה לחץ את ידו של מנסור עבאס והזמין אותו לפגישת פיוס pic.twitter.com/IL3b5PiGi1
— מוחמד מג'אדלה محمد مجادلة (@mmagadli) May 17, 2023
בצמרת מפלגתו, שנשלטת כיום על ידי יריביו של עודה, טוענים ש"תם עידן ההשתלבות בכל מחיר של איימן עודה". לדבריהם, יש צורך לגבש מחדש אסטרטגיה שמקדמת בעיקר את קווי הייסוד של מאבק בכיבוש ותמיכה בשוויון. "המטרה היא להוות אלטרנטיבה אמיתית לתפיסת רע"מ הרופסת", אמרו גורמים בנהגת חד"ש ומק"י ל-N12.