אחרי שבועות של דיונים סוערים בוועדת הכספים, אושרה אתמול (שני) 'קרן הארנונה'. מי שצפו מהבית בחיבוקים ובצהלות השמחה של שר האוצר סמוטריץ' וחברי הקואליציה הם ראשי העיריות, שהיו עסוקים בתכנון השלב הבא במאבק. אז מה על הפרק? חבלה בפרויקטים ממשלתיים, עתירה לבג"ץ, ואולי אפילו מרד ארנונה.
"אם יפגעו בשלטון המקומי - הוא יפגע חזרה"
בשלטון המקומי מרגישים שהצעת קרן הארנונה היא "מקלות בגלגלים" עבור הצלחת הרשויות. בתגובה, הם מתכננים להחזיר באותו מטבע, ולתקוע מקלות בגלגלי הממשלה. בשלב ראשון, מתכננות העיריות להפסיק לתת היתרי בנייה, ולא לחתום על הסכמי גג עם משרד האוצר. המשמעות היא ששורת פרויקטים משמעותיים, שאמורים להוסיף אלפי יחידות דיור, עלולים להתעכב.
הסכמי הגג הם נדבך משמעותי במאבק הרשויות. אלה ההסכמים שבדרך כלל מוסיפים שכונות שלמות, או "בלוקים" של בנייה חדשה, לרוב בשילוב עם שטחי מסחר. ברשויות טוענים כי אם שטחי המסחר האלה ישרתו את קרן הארנונה - אין סיבה למהר ולאשר אותם.
בנוסף, מאיימות הרשויות להפסיק ולשתף פעולה עם פרויקטי תשתית מרכזיים, כמו פרויקט המטרו. שיתוף פעולה הדוק עם הרשויות נדרש גם בהיבט התכנוני וגם בהיבט הביצועי, ובפרויקט הרכבת הקלה אי-שיתוף פעולה מצד הרשויות היה הגורם המעכב המרכזי. אם כך נהגו "בשגרה", עיכובים מכוונים עלולים להיות הרסניים בהרבה.
קרן הארנונה - סיקור שוטף ב-N12:
- הסכומים נחשפים: יתרון מובנה לחרדים, וכמה ישלמו "ערים עשירות"?
- סמוטריץ' עונה לראשי הרשויות: לא ניכנע לאיומים
- סערת קרן הארנונה: כל הפרטים על שביתת הרשויות המקומיות
המאבק צפוי להגיע לבית המשפט
כבר במהלך הדיונים בכנסת, הודיעו ראשי הערים כי יפנו לבג"ץ במקרה בו ההצעה תאושר. ברשויות המקומיות טוענים כי מדובר בהפרת הסכמים מול הרשויות, שתכננו את תקציבן לשנים הקרובות לפי גביית הארנונה העסקית ופיתוח העיר, וכעת נדרשים "לחשב מסלול מחדש".
עתירה נוספת צפויה להגיע מצד מפלגת העבודה, שמוחה על כך שיישובי יהודה ושומרון ירוויחו בצורה לא שוויונית מקרן הארנונה. על פי ההצעה שאושרה, יישובי יהודה ושומרון יכולים רק להרוויח מכספי הקרן - ולא יידרשו לשלם מהכנסות הארנונה העסקית שלהם. על פי משרד האוצר, ישנו קושי משפטי לגבות חלק מכספי הארנונה שנאספו מעבר לקו הירוק, ולכן הוחרגו.
הברירה האחרונה - מרד ארנונה
ברשויות מעלים בימים האחרונים גם אפשרות קיצונית יותר, והיא - לא לשלם לקרן. בקבוצות הווטסאפ, בעיקר כאלה המזוהות עם המאבק במהפכה המשטרית, החלו לקרוא בימים האחרונים לרשויות שלא להעביר את כספי הארנונה לקרן, ולא לממן בעזרת כספי התושבים רשויות אחרות.
בינתיים הדרישה מגיעה בעיקר מתושבי הערים, שמבקשים מראשי העיריות שלא להעביר כספים לקרן. חלק מהתושבים גם כותבים ברשתות החברתיות שיפסיקו לשלם ארנונה אם יגלו שהעיר שלהם מעבירה את כספי העירייה לקרן. בשלטון המקומי עוד לא גיבשו מדיניות רשמית ביחס לנושא, ומקווים לפתור את הסוגיה לפני שהקרן תוקם והבחירה - תהפוך לאפשרות.