הנתיב שבו מתקדמת ההיסטוריה עשוי לעיתים להיות מושפע מצירופי מקרים אירוניים למדי. כך היה בינואר השנה כשחה"כ בועז טופורובסקי מיש עתיד נפצע בתאונת דרכים. הפציעה אילצה אותו לקחת פסק זמן מעבודת הפרלמנט. היה זה רק כמה ימים אחרי שהכריז יריב לוין על הרפורמה שלו ונקלענו למערבולת שטלטלה את המדינה בחודשים האחרונים. מירב בן ארי הייתה זו שנקראה לדגל למלא את מקומו של הח"כ המתאושש, וכך מצאה את עצמה נקלעת זמנית לתפקיד הקריטי של מרכזת האופוזיציה - בשיאה של תקופה שכמותה כנראה לא הייתה בכנסת מעולם.  

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

טופורובסקי, אגב, כבר חזר לעבודתו בכנסת. אך התפקיד המעניין שהועידה לה במקרה ההיסטוריה נטבע בה חזק. אחרי שש שנים כחברת כנסת אלמונית למדי לרוב הציבור, פתאום בן ארי נהפכה לשומרת הסף - זו שאחראית, באופן כבר אישי, לבלום את יוזמות החקיקה של הממשלה בזירות הקרב שבמליאה ובעיקר בחדרה של ועדת החוקה, חוק ומשפט.

מירב בן ארי ויאיר לפיד (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
"הדבר הכי טוב שקרה לי בכנסת הזאת זה שאני באופוזיציה". בן ארי עם לפיד|צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מופעי האימה בדיוני הוועדה התפתחו לפולקלור שבעוד כמה שנים נזכר בו כאחד מסימני התקופה. בן ארי, בין היתר בשל תפקידה, נחקקה בתודעה כשהיא נכנסת לעימותים בלתי פוסקים עם חברי הקואליציה, ובעיקרם יו"ר הוועדה חה"כ שמחה רוטמן שנהיה לסוג של נמסיס לבן ארי. נראה שהיא די נהנית מהמקום החדש הזה, שהוביל אותה לאחרונה לראשונה גם לסמל הסטטוס הנכסף של חיקוי ב"ארץ נהדרת", בגילומה של שני כהן. "הייתי שש שנים בכנסת ומעולם לא היה לי חיקוי", היא אומרת. "כל הזמן שאלו אותי מתי יהיה לי חיקוי. ויש אנשים שנכנסים ל'ארץ נהדרת' אחרי שבועיים, ובאור מאוד מגוחך".

החיקוי של מרב בן ארי ב"ארץ נהדרת":

והיא, מי שהוטל עליה לנווט בימים הסוערים הללו את האופוזיציה, הייתה כל שנותיה בכנסת בכלל אשת קואליציה - קודם כחלק ממפלגת כולנו של משה כחלון במשך ארבע שנים, עד 2019. וכשחזרה לכנסת ב-2021 כחלק מיש עתיד היה זה ישר לתוך הפרויקט של ממשלת השינוי. עם ותק של פחות מחודש כאופוזיציונרית, בן ארי מצאה את עצמה בראש המחנה.  

החיקוי של ח
"כל הזמן שאלו אותי מתי יהיה לי חיקוי". גרסת בן ארי ב"ארץ נהדרת"|צילום: ארץ נהדרת

"לא הייתי מחזיקה בקואליציה כזאת"

"אמרתי לחברים ולמשפחה שלי שהדבר הכי טוב שקרה לי בכנסת הזאת זה שאני באופוזיציה. כי לא הייתי מחזיקה בקואליציה כזאת", אומרת בן ארי. "קודם כול הם לא מבינים שמשפט שהם אומרים יכול לעשות נזק עצום גם למדינה וגם להם. ודבר שני, אמרו לי 'כשתהיי באופוזיציה,  זה מדבר, זה משעמם'. אני חייבת להגיד לך, זו תחושת אחריות שחבל על הזמן, בטח בימים האלה. שמע, אני הולכת כל הזמן בין הטיפות. מצד אחד, אני הכי אופוזיציה ומצד שני יש שם אנשים שהייתי איתם ארבע שנים".

מירב בן ארי (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
"הלוואי שאני אתבדה, אבל הממשלה הזו לא יכולה לקדם כלום". בן ארי בדיון סוער בכנסת|צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

אנחנו נפגשים השבוע, מיד אחרי שחזרה מביקור ניחום אבלים אצל חבר ותיק, שר הביטחון יואב גלנט שאימו נפטרה. בן ארי הייתה בשעתו חברתם לסיעה של גלנט וגם של שר החוץ אלי כהן. כמי שמכירה היטב את מי שניצב מולה במחנה השני, היא משוכנעת שיש שם עם מי לעשות עסקים.

"יש לי הרבה כבוד והרבה הערכה אליו ואני חושבת שהוא נמצא בנקודת זמן דרמטית', היא אומרת על גלנט. "הרי על מה הוא 'פוטר'? על זה שהוא בא ואמר שיש בעיה אמיתית עם הרפורמות בכל הקשור לביטחון המדינה. זה מצריך אומץ ציבורי. אם אני מרגישה אחריות כאופוזיציה, אז אצלו זה ממש דרמטי. באופוזיציה זה הכי קל, אבל להיות בתוך הקואליציה ולהגיד 'זו לא הדרך' זה משהו אחר". 

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

 

הישועה, אליבא דבן ארי, עשויה להגיע ממפלגת השלטון. "יש שם גם את דוד ביטן וגם את דני דנון. אלה קולות יותר חזקים, אבל אני חושבת שיש עוד קולות שקטים. יש בליכוד תאים רדומים", אומרת בן ארי בקריצה לדבריה של השר גלית דיסטל אטבריאן. "פוליטיקה זה אומנות האפשר. כל האפשרויות פתוחות והכול אפשרי. לאנשים יהיה את אומץ הלב הזה לבוא ולהבין מה מונח כאן על הכף". 

"זה לא שאני מחפשת עימותים"

בן ארי, אפשר להבין, מבסוטה מתשומת הלב החריגה המופנית אליה כעת ומספרת על התגובות האוהדות ברחוב. גם מהחיקוי הטרי היא מרוצה, למרות שהוא מדגיש פן מעט בעייתי שנקשר בשמה בתקופה הזו - הווכחנות. בליכוד כבר הדביקו לה את הכינוי "קוקוריקו", שאותו הגה בכלל חה"כ עופר כסיף מחד"ש-תע"ל עוד בכנסת הקודמת אחרי שנקלע אף הוא לוויכוח עם בן ארי.

בחודשים האחרון עלו לכותרות עימותים מילוליים של בן ארי עם השרה מאי גולן מהליכוד ועם רוטמן: עם הראשונה התעמתה אחרי שבן ארי ביקרה אותה על דוכן המליאה על השתמטותה משירות צבאי, עם השני - יריב ותיק כבר - התעמתה אחרי שייחסה למפלגתו, הציונות הדתית, אליטיזם אשכנזי. עוד קודם עלב בה, גם בה, חה"כ אלמוג כהן בשידור ישיר ברשתות החברתיות ואמר עליה "זאת עם הקול של המררה (אישה במרוקאית) שעושה ספונג'ה. הרגה אותנו, הרגה הרגה".

"הם כולם נופלים עליי, זה לא שאני מחפשת עימותים", היא אומרת. "אלמוג כהן, מה איתו? הוא הסתובב במליאה ואני בכלל ישבתי במקום שלי. אותו דבר גם עם מאי גולן, גם כשהיא קיללה אותי בצורה מטורפת. סך הכול אמרתי שעוני זו לא סיבה להשתמטות".

ועם זאת, מי שהתהווה להיות בר הפלוגתא הגדול ביותר של בן ארי בעת הזו הוא יו"ר ועדת חוקה ומשפט. "אני לא מחליפה איתו מילה היום. אומרים שבכנסת בסוף כולם חברים ומדברים. אבל לא. אם הוא עובר לידי אני לא מחליפה איתו מילה. גם לא מאי גולן, ולא גלית דיסטל. על מה יש לי לדבר איתם? על זה שהם קורעים לי את העם ומסיתים נגד חצי מהאנשים פה?".

"רוטמן לא יקבע, אנחנו נקבע"

בן ארי נזכרת במפגשים עם רוטמן בוועדה: "אני שם כדי לוודא שהוא לא עושה דברים שלא מקובלים. פתאום היו באים ואומרים לי 'רוטמן קבע שאחרי הצעות החוק של יום רביעי, ממשיכים הדיונים של הוועדה'. ועדות בכנסת, שתדע, עובדות בבוקר. אמרתי למרכז הקואליציה, אם ועדת החוקה מתכנסת דקה אחת אחרי (שמסתיים הדיון על) הצעות החוק. אני עושה לך פה ביום חמישי הצבעות עם כל דבר שזז, הצבעות שמיות, כל חוק חצי שעה - בחוקים שאתה יכול לסיים אותם בחמש דקות. אמרתי לו, לאופיר כץ (יו"ר הקואליציה) -  'תחליט, הוא (רוטמן) לא יקבע. אנחנו נקבע'".

על ההתמודדות מול רוטמן סביב המהפכה המשפטית היא מספרת: "הוא היה בא, מכנס את הוועדה ומדבר כמעט חצי שעה רצוף. מה זה? זה לא הגיוני. כל מומחה שבא מהצד שלו יכול לדבר חופשי. מומחים שמתנגדים לחוקים חייבים לדבר קצר והוא אפילו לא מסתכל עליהם. אחרי זה הוא אמר באיזה ריאיון 'אני מקשיב לכל הקולות'. זה בן אדם שהגיע לכנסת עם אג'נדה אישית ברורה שמייצגת אולי ארבעה מנדטים ביום טוב". 

יכול להיות שכל הווכחנות הזו היא הקו המפלגתי שלכם ביש עתיד?

"בזמן שהעם הזה מפולג ומוסת אנחנו לא צריכים להיות נחמדים. גם אם יאיר לפיד יותר לעומתי, הוא אומר את האמת. וזה נכון גם אם זה יוצר עימותים וגם אם אנחנו סופגים קללות באופן אישי".

ח
בן ארי נגד רוטמן: "כל מומחה שבא מהצד שלו יכול לדבר חופשי. מומחים שמתנגדים לחוקים חייבים לדבר קצר"|צילום: פלאש 90

"בן גביר מחליף פוזיציה - במי הוא נלחם?"

יריב נוסף שבטנה של בן ארי מלאה כלפיו הוא השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר. בקדנציה הקודמת הייתה בן ארי יו"ר הוועדה לביטחון פנים. למעשה, הוועדה הזו היא פרי יוזמת לפיד ויש עתיד: בן ארי הייתה ליושבת הראש הראשונה שלה. מאז ביטחון הפנים הוא הנושא העיקרי שבו בחרה להתמקד. אחד מהחברים בוועדה של בן ארי אז הוא השר היום, בן גביר.

"הוא ישב אצלי בוועדה שנה ועשה אצלי קמפיין לחילונים וליברלים", היא אומרת על בן גביר. "תראה את ההבדל ביני לבינו. העניין הזה של המכת"זיות הגיע לוועדה בעניין של החרדים. אמרו לי שהמכת"זית, כשהיא מופעלת, מוציאה את הבואש הזה. זה דבר מה זה מסריח, שלושה ימים מהקירות של החנויות לא יורד הריח והבגדים ישר לפח. למה? מדובר בחרדים שגרים במקומות צפופים כמו מאה שערים. עוברים שם בלתי מעורבים, זקנים ותינוקות.  הצלחנו בוועדה לגרום לזה שהבואש יוחלף במים צבעוניים. אז לא היה בלפור ובטח שלא היה עוד את קפלן". 

"אתה (בן גביר) ישבת איתי בוועדה ונלחמת שיחליפו את הבואש. אז אתה בצד השני עכשיו? מה אתה מחליף פוזיציה, במי בדיוק אתה נלחם? במילואימניקים? הוא ישב בוועדה ואמר 'חסימות כבישים לפעמים מוצדקות'. כי אז היה את הסיפור של אהוביה סנדק ונוער הגבעות שהיה בא לירושלים לחסום את כביש 1. היום הוא אומר שמי שחוסם כבישים זה אנרכיסטים. אתה מבין?"

בנימין נתניהו ואיתמר בן גביר בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בן ארי: "בן גביר ישב בוועדה ואמר 'חסימות כבישים לפעמים מוצדקות', על מי אתה מתהפך?"|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בן ארי, במסגרת עיסוקה בענייני ביטחון פנים, גם הייתה זו שהובילה (יחד עם גדעון סער) את חוק האיזוק האלקטרוני - שטורפד לאחרונה בידי בן גביר, מה שמהר מאוד נתפס בציבור כאחד מסמליה של אטימות הממשלה הנוכחית. "מה אתה עושה עם רצח נשים?", אומרת בן ארי. "16 כבר מתחילת השנה ומתוכן 14 נרצחות מאלימות בתוך המשפחה. לא היו מעולם מספרים כאלה". 

בשלב זה שולפת בן ארי מתיקה גזיר מהעיתון של אותו היום. רילי פרי בת ה-55 מראשון לציון נרצחה בסוף השבוע הקודם, והגרוש שלה חשוד במעשה. הכתבה שבן ארי מצטטת ממנה עוסקת בתלונה שהגישה פרי למשטרה כנגד הגרוש ושלבסוף בוטלה על ידה. את הרצח הזה איזוק אלקטרוני יכול היה למנוע.

"אז יבואו ויגידו לי, 'הינה, היא החליטה לבטל את התלונה'. למה היא ביטלה? כי היום כשאישה מתלוננת יש צו הרחקה. ואם הוא מפר את הצו, מי יודע? אם היו נותנים לה לרילי כלי שכשיש צו הרחקה, המשטרה יודעת מזה אולי היא לא הייתה מבטלת. ואז ב-19 במרץ, כשהוא (בן גביר) דחה לי את החוק בוועדת השרים הוא אמר שהוא יביא הצעת חוק חדשה - טובה ומאוזנת. עברו מאז חודשיים הוא לא הוציא את החוק הזה אפילו לא להערות הציבור. אין דבר כזה. רק צריך לצאת לדרך, שר הרווחה בעד, שר המשפטים בעד, כל גורמי המקצוע בעד, אבל לא רק אותו אני מאשימה. הוא חבל על הזמן, זה כלאם פאדי. אבל איפה הח"כיות של הקואליציה ואיפה השרות? אין לכן תפקיד לבוא ולדפוק על השולחן?" 

מירב בן ארי וביתה (צילום: פלאש 90)
"הרבה-הרבה יותר קל בחוץ? אני מרגישה אחריות ושליחות אמיתיים". בן ארי עם בתה בהשבעת הכנסת|צילום: פלאש 90

"הלוואי שאני אתבדה", מסכמת בן ארי. "אבל הממשלה הזו לא יכולה לקדם כלום. תסתכל על תחום הפשיעה בחברה הערבית. עשינו תוכנית שהיו מעורבים בה שישה משרדי ממשלה ויואב סגלוביץ' ריכז אותה. כל חודש וחצי-חודשיים הוא היה בא לוועדה ומדווח". 

"מקללים אותי על בסיס יום-יומי"

לאור כל התסכול שאת מתארת, למה את צריכה את זה בכלל? למה לך פוליטיקה?

"בניגוד לאלו שיושבים בכנסת רצוף כבר שנים, אני הייתי שנתיים בבית, בין 2019 ל-2021. גידלתי את הבת שלי ולימדתי במוסדות אקדמיים, ייעצתי לעמותות ועשיתי כסף. נהניתי ואף אחד לא קילל אותי, גם דיברתי הרבה בטלוויזיה. היום מקללים אותי על בסיס יום-יומי. ועם זאת, אני באתי ללפיד ואמרתי לו שאני רוצה לחזור. כי הייתה לי תחושה של אחריות, ואני לא אומרת את זה כקלישאה. הרבה-הרבה יותר קל בחוץ? אני מרגישה אחריות ושליחות אמיתיים".

יש עתיד נחתה בקול תרועה רמה על ספסלי האופוזיציה אחרי שנה וחצי של שלטון. זו מפלה שלא תמיד קל להתאושש ממנה, אך תנאי הפתיחה שמהם נהנית יש עתיד בפרק החדש הזה הם כמעט חלומיים. בתקופה שבה אמון הציבור בממשלה מדרדר לשפל, על רקע מחאות בלתי פוסקות נגדה, רק היה מתבקש שמפלגת האופוזיציה הראשית תבוא ותקטוף את הפירות. אך המפלגה במלכוד - ראשי המחאה מתרחקים כמו מאש מכל שבב של זיהוי פוליטי ובסקרים יש עתיד נמצאת במגמת ירידה ברורה ומי שגורפת את הקופה היא דווקא היריבה הגדולה במרכז - המחנה הממלכתי של בני גנץ. בן ארי, בנונשלנט האופייני לה, אינה מתרגשת גם מהמצב הזה.

"המחאה היא ספונטנית ויש לה את המארגנים שלה ואת הקבוצות שמעורבות בה. הם יעשו את המחאה איתנו ובלעדינו, וטוב שכך. אני מגיעה להפגנות, אני מגיעה לאיפה שרוצים אותי ואני לא נואמת. המחאה חשובה, דרמטית והולכת יד ביד עם הכנסת. המחאה היא מדהימה. אבל אם אנחנו לא היינו נלחמים עם אלפי הסתייגויות ולפוצץ דיונים אולי זה (הרפורמה) היה יכול לעבור".

"המלחמות בוועדה ובמליאה, כך אפשר לנצח ולכן כך צריך להמשיך. ואחרי כל זה, אנחנו הסיעה הגדולה באופוזיציה. יש לנו 24 מנדטים ולצערי אין עכשיו בחירות. יאיר לפיד מוביל את האופוזיציה, אם יש עתיד לא נמצאת בדיונים אז אין אופוזיציה. אנחנו גם הסיעה הכי גדולה וגם הכי ותיקים".

מירב בן ארי (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
"יש חברי כנסת שלא הבינו את גודל השעה וגודל האחריות". בן ארי|צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועובדה שבסוף זה לא מתרגם להצלחה בסקרים.

"אני לא יודעת מתי יהיו בחירות, והלוואי שהיו עכשיו. דבר שני, כשיהיו הבחירות אנחנו נדע להחזיר את המנדטים. ודבר שלישי, כל מנדט שגנץ לוקח מהליכוד - בבקשה, זה מבורך. הוא לוקח מאיתנו 3-2 מנדטים? בסדר, יהיה קמפיין ונחזיר אותם חזרה".

המפתח לחזרה עתידית לשלטון אולי נמצא בידיים של המפלגות החרדיות. לאור המצב הפוליטי הנוכחי בכלל אפשרי שיתוף פעולה איתם?

"למדתי להכיר את העולם הזה מאז שאני בכנסת. נכנסתי להרבה בתים של חרדים. יש עלייה במספר הנשים שעובדות ואנשים מבינים שצריך להכניס יותר שכר הביתה. ועם זאת, ברור לי שלא צריך לגייס את כולם. ש"ס הם הרבה יותר ביבי מביבי. היה סקר ובדקו מה היה קורה אם היו מצביעים בשני פתקים. ש"ס היו מצביעים כולם לביבי. מבחינתם, ביבי צריך אריה חזק, בדיוק כמו בקמפיין של ש"ס. אז בוא נשים אותם בצד. אצל האשכנזים יש פלגים. וש יש כאלו שיותר קואופרטיביים וכאלו שיותר מיליטנטיים. אני יודעת שאנחנו ביד עתיד הבאנו חוק טוב וצריך למצוא איזה מתווה כי ברור שלא ניתן יהיה לגייס את כולם. אבל התוכנית הזו שמעלים עכשיו, של הכספים הקואליציוניים, רק תהפוך כל כך הרבה אנשים לנזקקים".

אנחנו מדברים על לרתום את החרדים. אבל אפילו את ממשלת השינוי בלעדיהם לא הצלחתם לתחזק.

"הבעיה העיקרית היה שיש חברי כנסת שלא הבינו את גודל השעה וגודל האחריות. וחבל. כל אחד מראשי המפלגות היה צריך לתחזק אותם, שיבינו מה מונח על הכף".

מירב בן ארי, קרין אלהרר ויאיר לפיד מצטלמים (צילום: פלאש 90)
"אנחנו לא פראיירים. אנחנו יודעים גם לענות". עם לפיד וקרין אלהרר|צילום: פלאש 90

אולי הפתרון הוא להתקדם לגוף פוליטי רחב יותר, בסגנון כחול-לבן בזמנו, שיכלול אולי מפלגות נוספות כמו מפלגת העבודה או אולי אפילו את ליברמן? 

"היו כל כך הרבה ניסיונות בעבר לעשות את החיבורים האלו. עובדה שאפילו עם מרצ והעבודה זה לא עבד. לדעתי מה שאתה מציע כבר לא יקרה. יש כל כך הרבה אנשים במרכז". 

הבעיה היא שיש משהו ביו"ר המפלגה שלך שמעורר אנטגוניזם? יש משהו במפלגה שלכם שמעורר אנטגוניזם.

"אנחנו אופוזיציה וככזה אתה לא תמיד אומר דברים נחמדים ושנהנים לשמוע אותם. אתה לא יכול להיות נחמד עכשיו. אתה צריך, מצד אחד, להפגין קו מיליטנטי ברור. ומצד שני, אנחנו לא פראיירים. אנחנו יודעים גם לענות".

מירב בן ארי ויאיר לפיד
"אם לפיד היה ראש ממשלה, שתי קדנציות הוא לא היה נשאר"

שלטונו של לפיד כיו"ר המפלגה יימשך לנצח?

"ברור שלא. אין נצח. אפילו לנתניהו אין נצח. הוא בכנסת מאז 2013, מה זה לעומת נתניהו? נתניהו עובר פריימריז, ובוא נגיד שהמתמודדים מולו, איך נגיד… כבר עברנו פריימריז לראשות המפלגה וברגע שיהיו בחירות שוב יהיו פריימריז וירוצו מול לפיד. אני יכולה להגיד לך שאם לפיד היה ראש ממשלה, שתי קדנציות הוא לא היה נשאר. אנחנו רצינו להעביר את חוק הגבלת הכהונה ונתניהו הוא זה שסיכל את זה".

לפניות לכתב: yoghevk@n12.tv