הממשלה אישרה שלשום (ראשון) בבוקר את כספי ההסכמים הקואליציוניים בגובה של 13.6 מיליארד שקלים ורשמה שיא של שנים. אלא שמאז אושרו מאות מיליוני שקלים נוספים לבכירי הקואליציה, כחלק מההסכמים הפוליטיים התקציביים. המרוויחים הגדולים - יו"ר ועדת הכספים משה גפני, יו"ר הקואליציה אופיר כץ ויו"ר הכנסת אמיר אוחנה.
הכספים שאושרו בהחלטה לילית יועדו בין היתר להקמת מרכז מבקרים במערת המכפלה, להילולת הבאבא סאלי ולקהילה הגאה. הסכומים מוקצבים באופן אישי לראשי הוועדות וליו"ר הכנסת - וחלקם יועברו גם לפרויקטים חברתיים, מענקים אזוריים ומיטות בבתי חולים.
ההסכמים הקואליציוניים - אחרי התוספות הלילה
לרשימה המלאה של כל ההסכמים הקואליציוניים – לחצו כאן
העברת הכספים הקואליציוניים - סיקור N12
- האזהרה של בכירי האוצר על חלוקת הכספים הקואליציוניים לחרדים
- לאן הולך הכסף? מחלקים לכולם - ורק למעמד הביניים לא נשאר
- נחשפו כספי ההסכמים הקואליציוניים
- בכירים לשעבר באוצר נגד חלוקת הכספים
במסגרת ההסכמים הפוליטיים שנחתמו, יו"ר ועדת הכספים משה גפני יקבל בין השאר תוספת של 50 מיליון שקלים לשיפוצים והתאמת מבנים בחינוך העצמאי, 10 מיליון למיזמים במועצות דתיות, 3 מיליון לשימור אתרי מורשת ותקציבים נוספים שסכומם סך הכול: 203.6 מיליון שקלים.
חברי ועדת הכספים יקבלו גם הם תוספות כספיות. 39.5 מיליון שקלים יחולקו לשורת נושאים וביניהם: 8 מיליון לרשת מעיין החינוך התורני בני יוסף, 2 מיליון לייסוד יום יתומים.
יו"ר הקואליציה אופיר כץ יקבל תוספת של 85 מיליון שקלים. בין השאר 8 מיליון לבתי חולים בפריפריה, 8 מיליון שקלים לסיוע בשכר דירה ללוחמים בודדים משוחררים, ו-8 מיליון שקלים למלגות לסטודנטים מוחלשים בפריפריה ופרויקט הבאת מורים לפריפריה.
יו"ר הכנסת אמיר אוחנה יקבל מעל ל-30 מיליון שקלים, מתוכם כ-11 מיליון שקלים לתוכניות לאזרחים ותיקים ולאוכלוסיות בגיוון (להט"ב). 2.5 מיליון שקלים יוקצאו להקמת מרכז מבקרים במערת המכפלה, ו-4 מיליון שקלים למלגות לוחמים משוחררים.
הביקור על חלוקת הכספים - גם מתוך הקואליציה
גם בתוך הקואליציה ישנה ביקורת על התנהלותו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. אתמול פרסמנו ב"המהדורה המרכזית" כי גורמים בסיעת עוצמה יהודית, שותפיו של השר, טוענים כי הוא שכח "שבלי הפריפריה הוא היה שר החינוך", אך עכשיו כשהוא בתפקיד הוא "דואג רק לציונות הדתית ומפקיר את הנגב והגליל".
הרקע לביקורת שמופנית כלפי סמוטריץ' מבית הוא עימות על תקציב משרד הנגב והגליל שבראשו עומד יצחק וסרלאוף, ששיגר אתמול מכתב עם פירוט כלל התוכניות שיבוטלו כתוצאה מחלוקת הכספים. בין היתר כתב וסרלאוף לשר סמוטריץ' כי: "נראה שהתושבים שם אינם בראש מעיניך".
באגודת ישראל אומנם קיבלו לא מעט כסף, אך גם להם ביקורת על השר - שם זעמו על כך שהתקציב של מוסדות הפטור, תקציב שהובטח לאדמו"ר מבלעז, הגיע רק בשנת הלימודים תשפ"ד ולא בתשפ"ג, וטוענים שסמוטריץ' ניסה להקטין את התקציבים שהובטחו להם.
בש"ס הביעו שביעות רצון מהתקציבים שקיבלו, אך גם שם יש גורמים שמבקרים את התנהלותו של שר האוצר סמוטריץ'. לדבריהם, בדומה לטעות שנעשתה ביחסי הציבור של המהפכה המשפטית, גם חוק הארנונה קודם תוך הסתערות ולא באמצעות הפקידות, שיזמה את המהלך.
במשרד האוצר ניסו להדוף את הטענות של השותפים לממשלה. בתגובה על הביקורת מיהדות התורה, הדגישו כי במשרד עומדים בהתחייבויות, ואי אפשר לתקצב את המוסדות רטרואקטיבית. על טענותיו של בן גביר, השיבו כי הוא זה שבחר להעביר את הכספים הקואליציוניים למשרד לביטחון לאומי. עוד ציינו שהשר מעוצמה יהודית כבר קיבל תוספות גם עבור משרד הנגב והגליל - ועכשיו העמיד דרישות נוספות.