לראשונה מזה עשורים, ובעקבות ההסלמה באירועי האלימות וגם בעקבות הקפאת התקציבים לרשויות הערביות, נפגשו אמש (ראשון) ראשי רשויות ערביות עם ראש השב"כ רונן בר. בפגישה השתתפו גם מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הפנים משה ארבל. האלימות גם הובילה מועמד לראשות מועצת כפר יאסיף למשוך את מועמדותו, לאחר שירו לעבר ביתו.
גורמים שנכחו בפגישה סיפרו ל-N12 שכול הנוכחים לחצו על סמוטריץ' להעביר 200 מיליון שקלים לרשויות המקומיות כדי למנוע את קריסתן. במהלך הדיון התפתח עימות קולני בין ראש עיריית טייבה, שועאע מנסור, ושר האוצר לאחר שמנסור אמר לשר שהאזרחים הערבים בישראל לא מאמינים שהוא רוצה בטובתם. סמוטריץ' הבטיח להעביר את הכספים למשרד הפנים, שיקים מנגנוני בקרה על הכספים לכלל הרשויות ולא רק לרשויות הערבית. כמו כן, שר האוצר התחייב לכבד את תוכנית החומש הכלכלית בכפוף למנגוני הפיקוח המוסכמים.
כמה מראשי הרשויות הביעו חשש לקראת הישיבה עם בכירי מערכת הביטחון, אך אחרים קיוו שזו תביא לפתרון. "המצב הנוכחי לא הותיר לנו ברירה, אלא להגיע לפגישה שלעולם לא דמיינו שנגיע אליה", מסרו ל-N12 כמה ממשתתפי הפגישה. "כשאין ממשלה ומשטרה מתפקדות, הכתובת היחידה שנשארה לנו כדי להציל את החברה הערבית היא השב"כ".
הפגישה התקיימה כשבוע לאחר רציחתו של מנכ"ל עיריית טירה, ד"ר עבד אלרחמן קשוע, בניסיון לקדם פתרון לאיומים על נבחרי ציבור ערבים ולפגיעה ברשויות המקומיות הערבית. הפגישה התקיימה במתקן של השב"כ ומהווה צעד לקראת מעורבות של הארגון במאמצים למיגור הפשיעה בחברה הערבית. השר האמון על המשטרה, איתמר בן גביר, התנגד לקיום הפגישה והחליט שלא להגיע אליה.
האיומים על הנבחרים הערבים לא פוסקים
בזמן שהקרע ביחסים בין ההנהגה הערבית המקומית לבין המשטרה הולך ומעמיק, מועמד לראשות מועצת כפר יאסיף הודיע אמש על פרישתו מהבחירות לראשות המקומית. המועמד, ד"ר הלאל ח'ורי, קיבל את החלטתו בעקבות אירועי האלימות האחרונים ולאחר שירו לעבר ביתו לפני כשבועיים. "מדובר בפשיטת רגל של המדינה", הסביר. "מנקודת ראותי באתי לשנות את המצב. זה לא על הפרק ולכן החלטתי לפרוש".
זו לא הפרישה הראשונה שעליה הכריזו מועמדים לראשות מועצות מקומיות בחברה הערבית. בשבוע שעבר אמר ל-N12 ראש רשות מכהן בחברה הערבית כי החליט לפרוש מהתמודדות בשל איומים על חייו. "בלחץ המשפחה שלי החלטתי לא להתמודד הפעם לראשות המועצה המקומית. אני חושש לחיי. הבחירות אצלנו הפכו לסכנת חיים של ממש".
עבריינים מנסים לחבור למועמדים לרשויות הערביות
לקראת הבחירות הקרבות ברשויות המקומיות, מזהים במשטרה ניסיונות של עבריינים לחבור אל מועמדים ברשויות הערביות. אמש פרסמנו ב"המהדורה המרכזית" כי עד כה סימנו חוקרי המשטרה לפחות 10 רשויות שבהן עלו אינדיקציות לשיתוף פעולה בכפייה או בהסכמה בין מתמודדים לבין גורמים עברייניים. החשש הוא שעבריינים או משפחות פשע מאיימים על מועמדים מתוך כוונה להשפיע בוועדות השונות לאחר הבחירות.
בעקבות המידע שנאסף, הוגבר הפיקוח המשטרתי, בעיקר באמצעים טכנולוגיים, אחר המגעים בין אותם מתמודדים לעבריינים. אם משפחות פשע ישתלטו על מועצות ערביות באמצעות מועמדים שתולים, הם ישלטו בעיקר במכרזים שיוצאים מאותם מועצות וישלשלו לכיסיהם עשרות מיליוני שקלים.
בינתיים, ההסלמה באירועי האלימות לא עוצרת. תושב הכפר סולם שבעמק יזרעאל נפצע בשעות אחר הצוהריים בינוני באירוע ירי באום אל-פחם. מחקירה ראשונית עולה כי היורים עקבו אחריו מהכפר סולם ועד שהגיע לבית העסק באום אל-פחם, ואז פתחו לעברו באש.