שר החוץ אלי כהן התראיין הערב (שני) ל"המהדורה המרכזית" והתייחס להתקדמות במגעים לעסקה בין ארה"ב וסעודיה - שתכלול נורמליזציה עם ישראל. לדבריו, ישראל נמצאת "הכי קרוב אי פעם להסכם שלום עם ערב הסעודית" וטען: "חלון הזמן שעומד לפתחנו הוא עד חודש מרץ בשנה הבאה, אז ארה"ב נשאבת למערכת בחירות". עוד הוא הוסיף כי יש לקיום ההסכם "אינטרס אמריקני מובהק". עוד הוא טען כי "ההתקרבות ביחסים בין איראן לסעודיה היא הצגה".

סיקור N12

בהתייחס לשאלה אם ישראל תיענה לדרישות שהציבו הסעודים, בהן בין היתר אישור לייצור גרעין, הקפאת בנייה בהתנחלויות והתקדמות במשא ומתן עם הפלסטינים, השר התחמק - ולא השיב. "לא נכון יהיה להיכנס עכשיו למשא ומתן", אמר כהן. "הסוגיה הפלסטינית היא לא מחסום לשלום, כמו שהוכחנו בהסכמי אברהם". 

"מרד בליכוד? אין שום מרד"

השר כהן התייחס בריאיון גם להתבטאויות בסוף השבוע האחרון מפי חבריו למפלגה - על כך שלא יסכימו לחקיקה חד-צדדית של הרפורמה. לטענתו, "אין שום מרד בליכוד", אלא זו מפלגה דמוקרטית שבה לאנשים יש דעות. הוא לא השיב באופן ברור האם יתמוך ברפורמה בצורה חד-צדדית, אך כן אמר שצריך "לחתור לקדם את המשך החקיקה בהסכמה".

עם זאת הבהיר השר: "אנחנו בכל מקרה חייבים לקדם את הנושא של הרפורמה, בדמוקרטיה לא חייבים הסכמה של 100%, אנחנו שואפים לכך. אנחנו מחזיקים ב-64 מנדטים, חרף זאת הגענו לבית הנשיא, הסכמנו לדחות את עילת הסבירות בחצי שנה - אבל האופוזיציה דחתה את זה".  

"אם לא היינו תומכים בחוק - היינו מאבדים שליטה"

השר כהן שיתף גם על השיחה עם בכירי מערכת הביטחון, ואמר כי החליט לתמוך בחוק גם אחרי ששמע את הסקירה על אי-ההתייצבות בצה"ל ומשמעויותיה. "אם לא היינו תומכים בחוק - כל פעם יחידה אחרת בצה"ל הייתה מסרבת לשרת במילואים. מתוך אחריות לדמוקרטיה היה נכון לתמוך בחוק. אם לא - היינו מאבדים שליטה באופן כליל", אמר כהן. 

מוחמד בן סלמאן, בנימין נתניהו (צילום: getty images, פלאש 90, רויטרס)
השר כהן: "חלון הזמן להסכם עם סעודיה - עד מרץ"|צילום: getty images, פלאש 90, רויטרס

על פי מאמר שפרסם ביום חמישי העיתונאי תומאס פרידמן ב"ניו יורק טיימס", נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוקל לקדם הסכם ביטחוני עם יורש העצר הסעודי, שיכלול נורמליזיציה בין ישראל לסעודיה. לפי פרידמן, אם ביידן אכן יקדם הסכם כזה, הוא יותנה ב"וויתורים ישראליים לפלסטינים שישאירו את האפשרות לפתרון 2 המדינות על השולחן".

"אם ארה"ב תכרות ברית ביטחונית עם ערב הסעודית, ישראל תעשה ויתורים דרמטיים עבור הפלסטינים, והקואליציה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שבה דתיים קיצוניים, תצטרך להחליט אם היא מוכנה לוותר על סיפוח הגדה המערבית או על הסכם שלום עם ערב הסעודית וכל העולם המוסלמי", טען פרידמן. "היא לא יכולה לקבל את שני הדברים".