בזמן שהכנסת עדיין בפגרת הקיץ, ועדת השרים לענייני חקיקה תתכנס היום (שני) לדיון שבו היא צפויה לאשר הצעת חוק שתאפשר לגורמי האכיפה להשתמש במצלמות לזיהוי פנים שיוצבו במרחב הציבורי - גם בלי אישור משפטי. הצעת החוק, שמעלה חשש לפגיעה בפרטיות, גם מסדירה את השימוש של המשטרה במערכת "עין הנץ", שמתעדת תנועה של כלי רכב. לקריאת הצעת החוק המלאה - לחצו כאן
בדברי ההסבר להצעת החוק שמקדמים שר המשפטים יריב לוין והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, נכתב כי מטרתה "להסדיר היבטים מסוימים של הצבה של מערכות צילום מיוחדות במרחב הציבורי ושימוש בהן על ידי משטרת ישראל".
החוק למעשה נועד למאבק בפשיעה הגואה, בעיקר בחברה הערבית, ויקל על זיהויים של חשודים בזמן אמת. יחד עם זאת, בצל החשש לפגיעה בפרטיות, החוק קובע כי אחת לשנה תדווח המשטרה ליועץ המשפטי לממשלה על כמות המקרים שבהם נעשה שימוש במערכת הצילום המיוחדת, לצורך טיפול באירוע מסכן חיים או באירוע שיש בו סכנה לביטחון המדינה.
בהסבר להצעה נכתב כי "מדובר במערכות צילום שכוללות יכולות עיבוד המאפשרות צילום של אובייקטים והשוואתם ל הצילום המידע מזוהה שהוזן למערכת בעניינם, באופן שעשוי לאפשר לזהות את האובייקט המצולם אם הוזן מידע. השימוש המשטרתי במערכותמיוחדות יכול שייעשה בדרך של הכללה של פרט זיהוי אודות חפץ מסוים, באופן שמאפשר למערכת לספק התראה כאשר פרט זה נקלט בעדשות המצלמה בזמן אמת, או בדרך של בדיקה בדיעבד של צילומים שנקלטו במצלמות".
הצעת החוק כבר אושרה בקריאה ראשונה והונחה על שולחן הכנסת לקריאה שנייה שלישית ב-23 ביולי, וכעת מובאת לאישור ועדת השרים הצעת חוק שמשלימה את הסדרת השימוש במערכות צילום ביומטריות, לאחר שבשבועות האחרונים ישבו צוותים מהמשרד לביטחון לאומי ומשרד המשפטים ודנו ב"חבילת חקיקה".
בשל חשיבות הנושא הגיעו לדיונים השר לביטחון לאומי ושר המשפטים, בנוסף לנציג בכיר של היועצת המשפטית לממשלה - המשנה ליועצת המשפטית שרון אפק. הדיונים הם סביב מהלכים שיפגעו במשפחות הפשע ויפחיתו את מעשי הרצח בחברה הערבית. במסגרת הדיון, הוועדה תתבקש בידי היו"ר לוין וממלא מקומו בן גביר לאשר את ההצעה, והיא תדון גם בחוק שמאפשר הגבלות מנהליות על בסיס חומר מודיעיני, חוק חילוט ועוד. הדגש של השרים לוין ובן גביר הוא שיהיה מדובר בהגבלות מנהליות וחילוט שיפעלו במקרים של מעשי פשע חמורים.
בייעוץ המשפטי לממשלה הציעו "לתמוך בהצעת החוק וכן להסמיך את משרדי הממשלה הנוגעים בדבר לבחון טיוב של הסדר הפיקוח הטכנולוגי ותיקון החוק בעניין זה, ככל שיידרש בהמשך, על דעת שר המשפטים". לקריאת עמדת הייעוץ המשפטי - לחצו כאן
בארגוני המחאה הביעו חשש מהחוק. במטה המאבק "חופשי בארצנו" מסרו כי "הצבת מצלמות במרחב הציבורי היא סממן מובהק של משטרים אפלים עם מכנה משותף אחד - דיקטטורה. ממשלת החורבן מספקת מדי יום עוד ועוד הוכחות לכך שאין לה שום כוונה לעצור את ההפיכה המשטרית, אלא רק להעביר אותה בפרוסות. כשנתניהו יגיע לניו יורק וינסה לרמות את מנהיגי העולם, אנחנו נסביר להם לאיזו מציאות איומה הוא מוביל אותנו".