יממה אחרי החשיפה ב"מהדורה המרכזית" של מתווה הפשרה המלא שאותו מקדם נשיא המדינה יצחק הרצוג, אמש (שלישי) חשפנו פרטים נוספים על מאחורי הקלעים של התוכנית שמטלטלת את המערכת הפוליטית. האירוע הזה יותר רציני משהיה בעבר, הרבה רעיונות לפשרה התגלגלו עד כה אבל זה המסמך הראשון שיצא מאנשי סביבת נתניהו והליכוד. מי שחיבר את המסמך הם אנשי ראש הממשלה עו"ד מיכאל ראבילו ומזכיר הממשלה עו"ד יוסי פוקס.
החקיקה המשפטית והפשרה - סיקור N12
- גנץ על מתווה הפשרה: "אין עם מי לדבר. הקריאה של נתניהו להידברות – ספין"
- חשיפת חדשות 12: הצעת הפשרה הדרמטית על החקיקה המשפטית
- נתניהו בהתייעצויות קדחתניות עם לוין ומקורביו: האם להמשיך במגעים?
המסמך הועבר לנשיא הרצוג בשבוע שעבר והוצג ליו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ שלשום, כך שהוא וקומץ אנשים נוסף מהמפלגה ראו את המסמך. הוא הוקרא טלפונית לבכירים במחאה, שלא ראו אותו. לפיד סירב לדון במסמך, והוא מעדיף לעשות זאת אחרי פסיקת בג"ץ מהטעם שהוא חושב שמדובר בספין.
מסמך הפשרה בנוי משלושה חלקים. החלק הראשון הוא תיקון לחוק יסוד: הכנסת, שיקפיא ל-18 חודשים כל שינוי בחלוקת הסמכויות בין הרשויות, במעמד הייעוץ המשפטי לממשלה, ובדרך בה נבחרים שופטים וח"כים. הסעיף השני הוא החלפת חוק הסבירות שעבר ביולי האחרון בהסדר מרוכך, במסמך גם פורט באיזה ריכוך בדיוק מדובר.
החלק השלישי במסמך גורס כי הוועדה לבחירת שופטים תקבל החלטות באופן שמוסכם על שני הצדדים – כלומר ברוב של שבעה מ-9 לכל מינוי. הסעיף הזה נותן לקואליציה הישג משמעותי, משום שכל עוד הם בשלטון הם יכולים להתנות כל מינוי בקבלת שופטים שמרנים. נשיא העליון, שופט שלום, שופט תעבורה או שופט מחוזי.
הסיפור המשמעותי כאן הוא שאם זה המתווה שהועבר ע"י אנשי ראש הממשלה, איך יריב לוין התראיין אתמול כמעט תחת כל עץ רענן ואומר ש"אין דבר כזה"? שר המשפטים ידע על המגעים האלה, ברזולוציה מאוד גדולה. הוא אמנם לא נתן את הסכמתו למסמך, אבל כן היה באזורים האלה של ההידברות.
כלומר, היה ברור שלוין הוא האגוז הקשה לפיצוח מצד הקואליציה, אבל מה שהפתיע זה היציאה המאוד מהירה שלו נגד המתווה הזה. האם זה ישתנה? יכול להיות שזה תלוי בעמדת גנץ. יו"ר המחנה הממלכתי אמנם לא סגר את הדלת על האפשרות להגיע להסכמות, אבל בהחלט הבהיר שלא יתקדם להסכמות עד שלא תובטח היכולת של נתניהו לעמוד בהן.
גנץ התייחס למתווה הפשרה כאל הצעה ראשונית שבמפלגתו לא ממש דנו בו, אבל הבהיר שמדובר בבסיס אפשרי למשא ומתן. גנץ גם השיב לקריאתו של נתניהו, שמזמין אותו לדבר ואומר שיש להם "הרבה במשותף", אבל אמר שהוא צריך הוכחות מעשיות לכך שנתניהו לא מדבר בשם עצמו, אלא מגיע עם גיבוי קואליציוני. מבחינת גנץ, הדיבור של הממשלה בשני קולות – כפי שאנחנו רואים בימים האחרונים, מביאה לכך שאין אפשרות להגיע להסכמות.
גם אמש, אחרי הפגישה של השר לוין ונתניהו, הקואליציה ממשיכה לדבר בשני קולות – נתניהו מושיט יד בהודעה לגנץ, אבל לוין אומר שמדובר בבלון ניסוי ושאין שום דבר רציני על הפרק. בשעות הערב, לאחר נאומו של יו"ר המחנה הממלכתי, לשכת נתניהו פונה לבכירים בליכוד ומבקשת מהם להביע תמיכה בראש הממשלה. גלנט וברקת כבר התייצבו לצדו, ובליכוד מצפים לנוספים.
דרעי דוחף לפשרה: אירח לאחרונה בביתו מומחים משפטיים
דיברנו על המתנגדים בקואליציה, לוין, בן גביר וסמוטריץ', אבל יש גם לפחות שותפה אחת ואפילו שתיים - שדוחפות בכל הכוח כן לאמץ את מתווה הפשרה הזה. הסיעות החרדיות רוצות פשרה בכל מחיר, ושותף הסוד הבכיר של המהלך הזה הוא אריה דרעי. בשבוע שעבר הוא אירח בביתו מומחי משפט מהמחנה הליברלי, כדי לדון בפשרה שמונחת כעת על השולחן.
גורמים שמעורבים בשיחות, לא מטעם ש"ס, אומרים שדרעי אולי התחיל את המהלך כדי לפתור את מצוקתו האישית כמי שלא יכול לכהן כשר, אבל היום הוא נחשב בעיניהם כגורם האחראי ביותר, זה שקשוב גם לאתגרים הביטחוניים ולמה שהוא שומע מצמרת צה"ל.
אז מה קרה לחרדים? הם הלכו עם לוין שהבטיח שבעקבות הרפורמה יהיה להם חוק גיוס והם מסיימים במצב פחות טוב משהיה. במפלגות החרדיות יודעים את זה, ומתחרטים על זה. הם יודעים שחוק הגיוס, שבעבר היה עובר יחסית בשקט - יכול עכשיו לעורר סערה, והוא לא כלול במתווה הזה בניגוד למתווה הנשיא הראשון.
במקביל להתרחשות הזאת, גורמים בש"ס ובדגל התורה מנהלים מגעים עם המחנה הממלכתי על עסקת צד. אם אכן תבשיל עסקה בנוגע לרפורמה המשפטית, הם ינסו להגיע לעסקה נוספת שקרובה למתווה הגיוס של גנץ, שהחרדים התנגדו לו בעבר. כיום החרדים מבינים שזה ההסדר הטוב ביותר שהם יכולים להוציא.