בג"ץ התכנס הבוקר (שני) כדי לדון בעתירות בעניין גיוס בני הישיבות. חוק הגיוס פקע כבר בחודש יולי, אך הממשלה העבירה החלטה זמנית שלפיה עד 31 במרץ לא יינקטו צעדי אכיפה, ובינתיים יקודם חוק גיוס חדש.
ד"ר אליעד שרגא מהתנועה לאיכות השלטון, שהגישה את אחת העתירות בנושא, פתח ואמר: "25 שנה אנחנו עומדים על הבלטה הזאת ואומרים שאי אפשר להפריד בין דם לדם. יש בחברה הזאת אזרחים שיש להם רק זכויות, לא צריכים לעבוד, מקבלים כספים קואליציוניים. 25 שנה שהמדינה מבקשת דחיות, אומרת שאוטוטו אלפים מתייצבים בבקו"ם". עוד הוא אמר: "האפליה הזאת זועקת לשמיים. אי אפשר לעצום עיניים, וזה עוד כשהצבא זועק שאין כוח אדם. זה מטורף".
בתגובה על דבריו של עו"ד שרגא, ביקשו השופטים לחדד ולהדגיש שהדיון עוסק אך ורק בשאלה אם לממשלה יש סמכות שלא לאכוף את הנושא. מ"מ נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן, אמר לעו"ד שרגא: "אנחנו לא בסיטואציה שיש חוק שצריך לבדוק את חוקיותו. אנחנו בסיטואציה שבה יש טענה בעלת משקל של ממש שאי אפשר לקבל החלטה מנהלית בסוגיה הזאת, וכל הסדר צריך להיות בחקיקה ראשית".
עו"ד דפנה הולץ-לכנר, המייצגת את ארגון "אימהות בחזית", אמרה: "הממשלה מנסה להציג כאילו זו רק החלטה טכנית, היא משנה באופן מהותי את המצב. יש 12 אלף דחויי שירות, מה אנחנו כבר מבקשים? שיתחילו בשלב הראשון עם אלף". בשלב זה נשמעו מהקהל מחיאות כפיים, והשופט פוגלמן דרש "לשמור על מסגרת של דיון של בית המשפט".
מיליקובסקי, נציג הממשלה והיועמ"שית, אמר: "החלטת הממשלה לא אמרה לתת דחיות שירות למועמדים לשירות, אלא להימנע מגיוס, ויש הבדל. השקעת המשאבים העצומה הכרוכה בגיוס כאשר המחוקק מודיע שהוא חוקק הסדר אחר, כל המשאבים הם עצומים". השופט פוגלמן שאל: "אדוני מסביר את ההחלטה תוך הנחה שיש סמכות".
עו"ד מיליקובסקי השיב: "היועצת, על אף הקשיים המשפטיים של השוויון והלכידות החברתית, אפשרה לממשלה לדחות את הגיוס לתקופה מסוימת כדי לאפשר לה לממש את המדיניות שלה לחוקק מתווה חדש ושבתקופה שבין לבין הצבא לא ישקיע משאבים גדולים לריק".
היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה הבהירה בשבוע שעבר שאם לא תוארך ההחלטה, ובתוך כך ייקבע לוח זמנים חדש - החל מ-1 באפריל לא יהיה בסיס חוקי לאי-גיוס תלמידי הישיבות, והמדינה תידרש לאכוף זאת.
לצד העתירות לגיוס תלמידי הישיבות, נידונו היום גם העתירות בנוגע לתקצוב הישיבות. בהקשר הזה ציינה היועצת המשפטית לממשלה כי לאחר פקיעת ההחלטה הנוכחית, כלל לא ניתן יהיה להעביר תמיכות עבור תלמידים שלא יגויסו.
במקביל לדיון, מחוץ לבית המשפט נערכו כמה אירועי מחאה בדרישה לשוויון בנטל, על רקע המלחמה בעזה. בין השאר הגיעו מאות בני אדם מטעם תנועת אחים לנשק וערכו מיצג של "מסע אלונקות" - בדרישה לשוויון בנשיאה בנטל.