הצהרת שר הביטחון יואב גלנט על חוק הגיוס והפיכתו של השר בני גנץ לשחקן וטו אמש, שיש מי שהגדיר את הצעד "פצצה פוליטית", הביאה לסערה במערכת הפוליטית. על אף שרה"מ בנימין נתניהו עודכן בידי גלנט כי זה ינאם בנושא, נתניהו לא תמך בהחלטה ולא הסכים לכך, ובחר לשתוק לאחר ההצהרה. הערב הוא הודיע על קיום מסיבת עיתונאים. 

ולא רק נתניהו בחר לשתוק, אלא גם ראשי הקואליציה שלו. ראשי המפלגות החרדיות אריה דרעי, יצחק גולדקנופף ומשה גפני, יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' ויו"ר עוצמה יהודית, לא הגיבו בפומבי על הצהרת גלנט, אולם בשיחות סגורות היה מי שתקף את השר.

"מעמיד את הקואליציה בסכנה, לא נמצא בכיוון הנכון"

בשיחה קשה שהתקיימה בין בכיר ביהדות התורה לגלנט אמש לאחר ההצהרה, תקף הבכיר: "מה זה? מה זו ההודעה הזו? סיכמנו שאנחנו נשב בצורה מסודרת אחרי הבחירות המוניציפליות. יש עוד חודש. גם אם עוד לא קיבלת תשובות, למה אתה מדבר בחוץ לפני שאתה סוגר איתנו?"

גלנט השיב: "אני מאמין בזה, אני חושב שצריך לקדם את החוק הזה רק בהסכמה רחבה". הבכיר הוסיף: "הדבר הנכון היה לסגור את זה בינינו לבין עצמנו, ה-64, ואח"כ לנסות להביא את המחנה הממלכתי. אין היגיון במהלך שעשית, הוא מעמיד את הקואליציה בסכנה".

 גם שרים בכירים בליכוד בחרו לשתוק, אך שותפם לקואליציה, השר בני גנץ, גיבה את שר הביטחון. "כל חלקי החברה הישראלית צריכים להשתתף בזכות לשרת. הצורך הזה הוא צורך ביטחוני, לאומי וחברתי", מסר גנץ מיד לאחר ההצהרה על חוק הגיוס. "נפעל ביחד עם שר הביטחון גלנט, עם כל סיעות הבית וכל חלקי החברה הישראלית כדי לקדם מתווה שירות ישראלי בהסכמה רחבה ובהקדם".

בכל זאת, היו מי בתוך הקואליציה שתקפו את שר הביטחון. השר עמיחי אליהו מעוצמה יהודית אמר על גלנט בגל"צ: "אני לא שבע רצון ממנו, הוא לא נמצא בכיוון הנכון. יש לו הרבה זכויות בניהול המלחמה אבל גם הרבה חובות". חה"כ דן אילוז הוסיף: "אני מבין הראשונים שהודיעו על תמיכה בתהליך אמיתי של גיוס בחברה החרדית ואני ממשיך לדבוק בעמדתי, אבל כששר הביטחון נותן זכות וטו לשר גנץ, השחקן היחיד שיש לו אינטרס מובהק לפוצץ הכול וללכת לבחירות, הוא לא מקרב פתרון אלא רק מרחיק אותו".

הצהרת גלנט - סיקור N12

על רקע הטענה כי הממשלה עלולה ליפול בעקבות קידום חוק הגיוס, אמרה חה"כ טלי גוטליב: "אין לאף ח"כ מהקואליציה זכות למצמץ בכיוון של הפלת ממשלה. הקואליציה תשמור על חוסנה של הממשלה! באשר לחוק הגיוס כבר הבהרתי שאסור לחוקק אותו. אין פטור גורף לחרדים. זה חוצה מפה פוליטית. נשב יחד וננסח חוק מוסכם וראוי". חה"כ ואטורי הגיב גם הוא: "מי שמתעסק בפוליטיקה וקרבות פנימיים בזמן מלחמה - פוגע בעם ישראל!"

משה גפני, יצחק גולדקנופף, אריה דרעי, בנימין נתניהו (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
גולדקנופף, נתניהו, דרעי וגפני: שותקים לאחר הצהרת גלנט|עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90

באופוזיציה גם כן בירכו על הצהרת שר הביטחון שאמר שיש לקדם חוק גיוס, אך תקפו את הממשלה שלא עשתה זאת עד כה. ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד אמר: "אדוני שר הביטחון, על שולחן הכנסת יונח בשבוע הבא מתווה הגיוס של יש עתיד - שוויוני, יעיל, הוגן. כל מה שהליכוד צריך לעשות הוא להתנהג כמו מפלגה ציונית ולהצביע בשבילו. לא נוכל ביחד לנצח אם לא ביחד נתגייס".

יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, חה"כ אביגדור ליברמן, הוסיף: "ב-7 באוקטובר קרסה הקונספציה הישנה, אבל הממשלה הנוכחית טרם הפנימה זאת, ונכנסה לעידן פיצול האישיות. שר הביטחון אמר שנושא הגיוס הוא לא נושא פוליטי, אלא הוא ביטחוני, ובאותו הזמן הוא מבקש להגיע להסכמה פוליטית בין כל מרכיבי הקואליציה. אם בביטחון ישראל עסקינן ולא בפוליטיקה, אזי ביטחון ישראל מחייב את כולם למתווה אחד ואחיד. משמע, כל צעיר בהגיעו לגיל 18 מתייצב בלשכת הגיוס, נקודה".

חברת מפלגתו של ליברמן, חה"כ יוליה מלינובסקי תקפה את גנץ. "ישראל לפני הכול", ציטטה את יו"ר המחנה הממלכתי בציוץ: "זה רגע המבחן שלך. האם אצלך ישראל היא באמת לפני הכול או שמה שלפני הכול זו העמודה בסקר המנדטים הבא?"