הכרעה דרמטית: כפי שפורסם ב"חדשות 12", בג"ץ פסל הערב (שני) את החוק לביטול עילת הסבירות ברוב של 8 בדעת רוב, מול 7 שדחו את העתירה. מדובר בפסילה תקדימית של חוק יסוד, כאשר 12 מתוך 15 השופטים מאשרים לפסול אותו - על רקע שאלת הסמכות של בג"ץ בנושא. שר המשפטים לוין תקף: "פסק הדין, שאין דומה לו באף דמוקרטיה מערבית, לא ירפה את ידינו. השופטים למעשה לוקחים לידיהם בפסק הדין את כל הסמכויות".
בפסק הדין כתבה הנשיאה לשעבר חיות: "עקרון שלטון הרוב הוא מנשמתה של הדמוקרטיה. עם זאת, הוא אינו מהווה הצדקה לחקיקת נורמה חוקתית שתמנע באופן כה גורף פיקוח וביקורת על החלטות הדרג הנבחר. בהינתן מערכת האיזונים והבלמים השברירית והחסרה הקיימת בישראל, שלילה מוחלטת של הביקורת השיפוטית על סבירות החלטות הממשלה ושריה, מעקרת מתוכן חלק מהותי מתפקידו של בית המשפט בהגנה על הפרט ועל האינטרס הציבורי".
השופט מינץ כתב מנגד: "הדברים ברורים ונחרצים: אין מקור סמכות המאפשר לבית משפט זה לדון בתוקפו של חוק יסוד, ובוודאי שלא לפסול אותו". השופט אלרון הוסיף: "ביטול סעיף מתוך חוק-יסוד, אף לשיטת הסבורים כי לבית משפט זה הסמכות לעשות כן, ייעשה כמוצא אחרון ממש ובמקרה שבו כלו כל הקיצין. תיקון מס' 3 אינו מקרה כזה".
דעת הרוב בטיוטת פסק הדין:
אסתר חיות
יצחק עמית
ענת ברון
עופר גרוסקופף
ח'אלד כבוב
עוזי פוגלמן
דפנה ברק-ארז
רות רונן
דעת מיעוט בטיוטת פסק הדין:
יחיאל כשר
נעם סולברג
יוסף אלרון
אלכס שטיין
יעל וילנר
דוד מינץ
גילה כנפי-שטייניץ
לוין: "לקיחה ממיליוני אזרחים את קולם"; הליכוד: "החלטה שמנוגדת לרצון העם"
שר המשפטים יריב לוין הגיב על פסק הדין, ותקף: "החלטת שופטי בית המשפט העליון לפרסם את פסק הדין תוך כדי מלחמה, היא ההפך מרוח האחדות הנדרשת בימים אלה להצלחת לוחמינו בחזית. השופטים למעשה לוקחים לידיהם בפסק הדין את כל הסמכויות, אשר במשטר דמוקרטי מתחלקות באופן מאוזן בין שלוש רשויות השלטון".
עוד הוא הוסיף: "מצב שבו אי אפשר לחוקק אפילו חוק יסוד או לקבל החלטה כלשהי בכנסת ובממשלה שלא בהסכמת שופטי העליון, לוקח ממיליוני אזרחים את קולם ואת הזכות הבסיסית להיות שותפים באופן שווה בקבלת ההחלטות. פסק הדין, שאין דומה לו באף דמוקרטיה מערבית, לא ירפה את ידינו. כשהמערכה נמשכת בחזיתות השונות, נמשיך לנהוג באיפוק ובאחריות".
גם מפלגת הליכוד פרסמה תגובה להחלטה הדרמטית: "מצער שבית המשפט העליון בחר להביא פסק דין בלב המחלוקת החברתית בישראל דווקא כשחיילי צה״ל מימין ומשמאל נלחמים ומסכנים את חייהם במערכה. החלטת בית המשפט מנוגדת לרצון העם באחדות במיוחד בזמן המלחמה".
גם העותרים נגד החוק של הקואליציה התייחסו לפסק הדין, ובירכו. בתנועה לאיכות השלטון מסרו: "מדובר בפסק דין היסטורי. ממשלה ושרים שביקשו לפטור את עצמם משלטון החוק – התבשרו שיש שופטים בירושלים. שיש דמוקרטיה. שיש הפרדת רשויות. שהמבצר – כמו שקרא לו ראש הממשלה שעבר מנחם בגין – עדיין עומד על תילו. בית המשפט העליון קבע היום שהממשלה והעומד בראשה לא יכולים לפעול בחוסר סבירות קיצוני. זהו יום היסטורי - ניצחון ציבורי אדיר של שוחרי הדמוקרטיה".
מהמיזם למיגור העישון, שעתרו גם הם לבג"ץ נגד עילת הסבירות באמצעות עו"ד אפי מיכאלי, נמסר: "הכרעתו של בית המשפט ברוב דעות מהווה צעד חשוב בשמירה על הדמוקרטיה הישראלית, אשר אינה יכולה לפטור מי מגורמי השלטון מהחובה לנהוג על-פי החוק, גם אם הדבר נעשה בתיקון לחוק יסוד.
"צעד זה יסייע רבות, בין היתר, בשמירה על בריאות הציבור במסגרת המאבק בתופעת העישון ואנו מברכים על האפשרות לתרום את חלקנו לדיון החוקתי היסודי והחשוב ולהביא את הזווית הייחודית של ארגוני החברה האזרחית אשר פועלים לקידום אינטרס הציבור בתחומי החיים השונים", הוסיפו.
הפסיקה הדרמטית הערב הגיעה לאחר חשיפת טיוטת ההחלטה ב"המהדורה המרכזית" בשבוע שעבר. כפי שפרסמנו, בימים האחרונים השלימו 15 שופטי בג"ץ את פסק הדין בעתירות נגד החוק, שמשתרע על פני מאות עמודים. שמונה שופטים, בראשות הנשיאה בדימוס חיות, כתבו החלטה בעד הפסילה. שבעה שופטים, בהם השופט סולברג, התנגדו לפסילה.
חוק ביטול עילת הסבירות אושר סופית בחודש יולי, לפני כחצי שנה, בתמיכת כל חברי הקואליציה. זאת, לאחר ניסיונות כושלים להשיג פשרה - ו"ריכוך" של החוק. אחרי שהחוק אושר סופית, המונים יצאו לרחובות להפגין נגד ההחלטה ברחבי הארץ.