הערב (ראשון) דיווחנו במהדורה המרכזית כי היועמ"שית, גלי בהרב-מיארה, הודיעה למזכיר הממשלה יוסי פוקס שלא תוכל להגן על נוסח הטיוטה של חוק הגיוס שהופץ היום. הסיבה, לטענתה, קשיים משמעותיים ומהותיים. הממשלה תיאלץ לעבוד על נוסח שונה, אחרת לא תזכה להגנה משפטית במטרה להשיג דחייה מבג"ץ. מהיועצת המשפטית לממשלה וממזכיר הממשלה נמסר כי המשא ומתן בין הצדדים עדיין מתנהל.

גם השר גנץ הערים קשיים ולכאורה הציב אולטימטום: אם החוק יאושר, אפרוש מהממשלה. "אנחנו פועלים כדי שחוק שכזה לא יעבור במתכונת כזו", הצהיר. למעשה, אם מקשיבים היטב למילותיו, ניתן לפרש אותן כ"הארכת חבל" מסוימת לממשלה.

גנץ אומר שלא יוכל להיות חבר בממשלת החירום אם החוק הגיוס החדש ייכנס לספר החוקים, אך בפועל לוח הזמנים מותיר זמן רב: 

  • ב-21 באפריל: החוק צפוי להתפרסם
  • ב-19 במאי: החוק יובא לאישור הממשלה
  • ב-29 ביוני: החוק יונח על שולחן הכנסת
  • ב-27 ביולי: הכנסת תצא לפגרה

אם הכול יילך כמתוכנן הליך החקיקה צפוי להימשך כ-5-4 חודשים או להיגרר ל-9-8 חודשים, ואולי אף יותר. גנץ, שלדבריו ימתין עד כניסת החוק לספר החוקים, נותן לממשלה ולעומד בראשה בנימין נתניהו טווח זמן גדול במיוחד לבצע שינויים והתאמות.

גלנט ונתניהו (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
שר הביטחון גלנט וראש הממשלה נתניהו|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

שר הביטחון גלנט, מצדו, ינסה לדחוף לחוק חדש. הוא מתכוון לתקוף את גנץ בטענה שהוא פועל משיקולים פוליטיים. הוא גם מתכוון לחשוף מה קרה בחדרי המשא ומתן. מי איים על מי, מי התבצר בעמדותיו ומי הקשה על החוק להתקדם. כמו כן, שווה לשים לב גם לצעדיו של שותפו לשעבר של גנץ, גדעון סער.

השר חילי טרופר (המחנה הממלכתי) התייחס הערב בריאיון ב"מהדורה המרכזית" לאולטימטום הבעייתי של גנץ והדגיש כי גנץ "מסמן קו אדום ערכי וברור לפיו לא נוכל להיות חלק מממשלה שמפרקת אותנו ומפנה את הגב ללוחמים".

חלון הזמן הגדול שהותיר גנץ נותן תחושה של מילים לחוד ומעשים לחוד. השר טרופר טען כי עד החקיקה "יש שלושה חודשים להסדיר את עניין חוק הגיוס. זה לוח זמנים שלא אנחנו קבענו. חוק לא יכול לעבור תוך שבוע, הדבר הזה צריך הסדרה. זה פצע פתוח בחברה הישראלית שנמשך שנים. מאז המלחמה הפצע הזה הוא לא רק ערכי, אלא מעשי. אנשים משרתים יותר כי אחרים לא משרתים בכלל".

"זה ההפך משנאה ופילוג", הבהיר. בעיניי, "מי שלא שותף מפלג אותנו מבפנים". על השאלה מה מטרת הישארות המחנה הממלכתי בממשלה למרות חילוקי הדעות הרבים, השיב השר: "זה לא שותפות פוליטית. לא שיניתי את עמדתי הבסיסית על הממשלה ועל ראש הממשלה. אין שותפות גורל".

חרדי לצד חייל צה
"מי שלא שותף מפלג אותנו מבפנים"|צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90
מסיבת העיתונאים של נתניהו, גנץ וגלנט (צילום: רויטרס)
"יש משימות עצומות שנוגעות לחיים של כולנו. כל עוד אנחנו משפיעים, נהיה בממשלה"|צילום: רויטרס

"ישראל במלחמה על הבית שלה", המשיך. "נכנסו פנימה כדי שנוכל להתחיל את התמרון הקרקעי, שנבטל חזיתות ושתהיה עסקת חטופים ראשונה. כדי שנוכל להיכנס לרפיח. יש משימות עצומות שנוגעות לחיים של כולנו. כל עוד אנחנו משפיעים, נהיה שם. אם יבואו דברים כמו אלה, שמפרקים אותנו מבפנים, לא נהיה חלק".