היועץ המשפטי לשעבר אביחי מנדלבליט סיפר אמש (חמישי) בריאיון ל"המהדורה המרכזית" על דאגותיו לגבי טענות דרום אפריקה בבית המשפט בהאג. "יש פה היפוך של המציאות, צריך להגיד את זה", פתח. "מדובר בבקשה לצו ביניים, במקרה קלאסי של 'לוחמת משפט': ניסיון לקחת את המשפט ככלי נשק שהוא לא פחות מסוכן, ולעשות בו שימוש כדי לעצור את המלחמה – שזו מטרה אסטרטגית של החמאס. דרא"פ היא פרוקסי של החמאס, ומשמשת כמי שמובילה את המטרה הצבאית שלו לעצור את המלחמה".
לדבריו, יש כמה תרחישים שכן יינתן צו. "לא באופן קיצוני שיעצור את המלחמה ויעשה נזק גדול, אלא דברים יותר מתונים שאיתם אפשר לחיות בשלום. ככל שיגידו, 'תקפידו על דיני המלחמה' נקפיד על דיני העימות המזוין. יגידו, 'תכניסו סיוע הומניטרי', אנחנו מכניסים סיוע הומניטרי".
אם ישראל תסרב להפסיק את הלחימה אם יורו לה על כך, תיווצר בעיה מאוד קשה. "יהיה לחץ מאוד גדול על ארה"ב בהקשר הזה, בדגש על וטו על ההחלטה במועצת הביטחון. תעלה שאלת של המשך אספקת הנשק מארה"ב ומאירופה, הן מחויבות לבית הדין הזה וקשה יהיה להן לפעול לא בהתאם להנחיותיו. הסכנה שזה מה שיקרה קיימת, אבל היא לא מאוד גדולה. התרחישים של אופציות אחרות הם סבירים יותר".
גם השופט אהרן ברק נמצא בהרכב. "הוא יכול להשפיע, וגם אחרים יכולים להשפיע כי השופטים מדברים ביניהם ומנתחים את הדברים", אמר היועמ"ש לשעבר. "ככל שיש שם שופטים הגונים ללא מוטיבציה פוליטית, לפחות חלק מהם הם כאלה. יש כשלים בטיעון הדרום אפריקני שלדעתי הם בולטים: הניסיון ללכת לקיצוניות ולהציג צד תמים, ושרק ישראל מבצעת כביכול פשע. אם ישראל רצתה לעשות רצח עם ולהרוג כמה שיותר פלסטינים, למה היא פעלה כדי לפנות אותם מצפון הרצועה ולהגן עליהם? זה לא מתיישב בדיוק עם פשע של רצח עם".
התבטאויות השרים
"ברור שמצבנו היה יותר טוב אילולא דבריהם", אמר מנדלבליט על דבריהם של השרים, שעלו בטענות נגד ישראל. זה דבר לא אחראי, הם מדברים לבייס דמיוני. בסוף צריך להבין שמלחמה מנהלים מהראש ולא מהבטן, זה אירוע שיש לו השלכות כלל עולמיות. יש לנו חברים שמסתכלים עלינו, ובחוסר אחריות אותם אנשים גם הטיחו באמריקנים בזמנו 'מי אתם שתגידו לנו' וכל הקשקושים האלה שפוגעים בבת הברית הכי טובה שלנו. אז הם ספגו את זה, עכשיו יש פה אנשים שלא יספגו את זה. אלה אמירות לא רציניות".