חברי הכנסת אישרו הלילה (בין שני לשלישי) ברוב של 63 קולות החלת דין רציפות להצעת חוק שירות הביטחון, ולמעשה אישרו את קידום הפטור מגיוס שמקדם רה"מ בנימין נתניהו. שר הביטחון גלנט הצביע נגד ובאופוזיציה מחאו כפיים. ההצעה כבר עלתה בכנסת הקודמת ואושרה בקריאה ראשונה, והכנסת בעצם אישרה הלילה את המשך החקיקה. 

סיקור N12:

על רקע חוסר ההסכמות של הקואליציה עם שותפתם (עד לאחרונה) המחנה הממלכתי בסוגיה, שר הביטחון יואב גלנט התנגד להצעה. יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ פנה בהצהרת הפרישה שלו מהממשלה לשר גלנט, ואמר לו כי "המנהיגות והאומץ הם לא רק להגיד את מה שנכון – אלא לעשות את מה שנכון", וגלנט כבר הבהיר בכמה הזדמנויות כי יתנגד לחוק לגיוס חרדים שלא יזכה לתמיכה רחבה.

נתניהו בעת ההצבעה במליאת הכנסת הלילה (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
רה"מ נתניהו בעת ההצבעה במליאת הכנסת הלילה|צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
לפני ההצבעה, אמר גלנט לעיתונאים בכנסת: "לא הייתי מתואם עם גנץ כשהוא נכנס לממשלה ולא הייתי מתואם איתו כשהוא יצא. אני חושב שהוא עשה טעות כשהוא עזב". בנוגע להצבעה שלו הערב הבהיר: "אני חבר ליכוד ואשאר בליכוד. כל היתר אלה לשונות רעות שמנסים להרוויח משהו פוליטי. אני פוגש כל יום בשטח את האנשים שמוכנים לשלם בחייהם כדי להגן על מדינת ישראל. הלוחמים בסדיר ומילואים מצפים מאיתנו לגיבוי ולאחדות, שלא נעשה פוליטיקה קטנה על הגב הגדול של חיילי צה"ל".

על אף ההתנגדות של גלנט והאופוזיציה להחלת דין הרציפות לפטור מגיוס, לקואליציה היה רוב בהצבעה. ובכל זאת, מאישור החלת דין הרציפות בכנסת, ההצעה תעבור לוועדת החוץ והביטחון שבראשה עומד חה"כ יולי אדלשטיין מהליכוד - ושם אולי יתחולל קרב של ממש.

חברי כנסת שונים בליכוד ובמפלגות אחרות הביעו התנגדות להצעה, אולם נתניהו נפגש עם רבים מהם בימים האחרונים ופעל לשכנעם לתמוך בהצעה שעלתה הלילה, ועל כן, ההצעה קיבלה את אישור הח"כים להגיע לוועדת החוץ והביטחון.

התגובות במערכת הפוליטית

יו"ר ועדת החוץ והביטחון, חה"כ יולי אדלשטיין, על מעבר חוק הגיוס לדיונים בוועדת החוץ והביטחון בראשותו: "מדינת ישראל עומדת בפני אתגרים מורכבים, ותפקידנו הוא לתת לה את כל התנאים לנצח. השיקול המרכזי יהיה מתן מענה אמיתי ומדויק לצורכי צה"ל ועל צרכי הביטחון של מדינת ישראל. זוהי נקודת מפנה היסטורית עבור עם ישראל. זה הכרחי ואין לנו שום ברירה אחרת. כולנו צריכים צה"ל גדול, יעיל וחזק וצה"ל גדול, יעיל וחזק צריך את כולנו. נעשה זאת בצורה נקיה, עיניינית ובשיתוף פעולה מלא של כל הגורמים. למען מדינת ישראל נעשה ונצליח".

שר הביטחון יואב גלנט עם יולי אדלשטיין בוועדת החוץ והביטחון (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
ההצעה תעבור לוועידה שבראשותו. חה"כ יולי אדלשטיין לצד שר הביטחון גלנט, ארכיון|צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

שר התקשורת שלמה קרעי עלה לבימת הכנסת וציטט את דבריהם של כמה מחברי יש עתיד, כמו חה"כ רם בן ברק שהיה יו"ר ועדת חוץ וביטחון ויו"ר האופוזיציה יאיר לפיד, שתמכו בעבר בחוק. בכך, הוסיף שר התקשורת: "מי כאן מעז להטיף לנו על החוק הזה?".

חה"כ אלי דלל מהליכוד, כתב בטוויטר לאחר ההצבעה: "הצבעתי 'בעד' רק כי ההצבעה הלילה הייתה טכנית ובכדי לתת צ'אנס אמיתי לתהליך חקיקה שיגדיל באופן מובהק את היעדים ויותאם למערכת הביטחון ולצורכי המלחמה ויעדיה. כאבא לקצין בצה"ל לא אאפשר את אי השוויון שיגדיל את העול על המשרתים ויעמיק את הקרע. עכשיו הזמן לעבוד יחד ולהגיע למתווה צודק".

גם התגובות מנגד לא איחרו לבוא. ראש האופוזיציה, חה"כ יאיר לפיד, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "אחד מרגעי החרפה הבזויים ביותר של כנסת ישראל אי פעם. בעיצומו של עוד יום קרב קשה ברצועה, ממשלת ההפקרות מעבירה חוק השתמטות וסרבנות. הכל פוליטיקה. אפס ערכים".

יו
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד לפני ההצבעה|צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, חה"כ אביגדור ליברמן, הגיב גם הוא לתוצאותיה של ההצבעה: "באישון לילה, בשעה שמיטב בנינו ובנותינו נלחמים בשדה הקרב, ממשלת ישראל עשתה צעד נוסף בדרך לחוק השתמטות שמהווה פגיעה קשה בחיילי צה"ל ומשרתי המילואים ובניגוד לצרכי מערכת הביטחון - והכול לשם הישרדות פוליטית. מגיע לאזרחי ישראל הנהגה אחרת, הנהגה שתהיה ראויה להם".

מהמחנה הממלכתי נמסר: "ראש הממשלה והקואליציה הוכיחו הלילה שהם חזרו ל-6.10. בזמן מלחמה, כשחיילי צה"ל נלחמים על הבית, הם נאבקים להנציח את הפטור משירות. עוד לא מאוחר להעביר מתווה רחב וכולל שיספק את צורכי הביטחון והחברה".