אחרי הסערה שהתחוללה בעקבות הורדת הצעת "חוק הרבנים" מסדר היום על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנכנע ללחץ חברי הכנסת מהקואליציה, והביקורת החריפה של יו"ר ש"ס חה"כ אריה דרעי על כך, ד"ר אריאל פינקלשטיין, חוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה, ערך סקר ובדק מה הן עמדות הציבור היהודי בישראל על הרבנות הראשית ונציגיה. עיקרי הממצאים
שביעות רצון מהרבנים
44% מהציבור הביעו שביעות רצון מהתנהלותו של הרב הראשי האשכנזי הרב דוד לאו. זאת, לעומת 26% שהביעו שביעות רצון מהתנהלותו של הרב הראשי הספרדי הרב יצחק יוסף.
בקרב חילונים, מסורתיים ודתיים שביעות הרצון מהרב לאו גבוהה בהרבה משביעות הרצון מהרב יוסף, ואילו בקרב חרדים שביעות הרצון מהרב יוסף גבוהה במעט.
חשיבות הבחירות לרבנות הראשית
53% מהמשתתפים בסקר העידו על עצמם כמי אינם מייחסים חשיבות לזהות הרבנים הראשיים שייבחרו, לעומת 38.5% שטענו כי הם מייחסים לכך חשיבות. בקרב חילונים רק מיעוט קטן מייחס חשיבות לזהות הרבנים - 15%, לעומת חרדים, דתיים ומסורתיים-דתיים שרובם מייחסים חשיבות לזהות הרבנים.
האם צריך רבנות ראשית?
77% מהציבור סבורים שבמדינת ישראל צריכה להיות רבנות ראשית. בהם, 35% סבורים שהיא צריכה להתקיים במתכונתה הנוכחית, לעומת 42% הסבורים שהיא צריכה להתקיים במתכונת אחרת.
סמכות דתית או רוחנית
54% לא רואים ברבנות הראשית סמכות דתית או רוחנית, זאת בניגוד ל-44% הרואים בה סמכות. בקרב דתיים - 78% רואים ברבנות סמכות דתית או רוחנית ובקרב הקהילה המסורתית-דתית - 76%.
שמרנות דתית
52% מהמשתתפים חושבים שהרבנות הראשית שמרנית מדי, ואילו 23% סבורים שהיא שמרנית במידה הראויה. 12% טענו: היא צריכה להיות שמרנית יותר.
רב ראשי ציוני
לרוב ברור של 74% מהמצביעים בסקר חשוב שהרבנים הראשיים יהיו ציונים. בכל קבוצות האוכלוסייה, מלבד החרדים, למעלה מ-70% מייחסים לכך חשיבות, ואילו לרוב החרדים אין עניין משמעותי בכך - 19%.
מהו "חוק הרבנים"?
"חוק הרבנים" מבקש לחייב רשויות מקומיות או אזוריות למנות רב קבוע ואף למנוע מהן להמשיך את פעילותן ללא רב מכהן - כפי שנעשה היום בתל אביב למשל. זאת לעומת המצב הנוכחי, שבו מינוי רבני הערים נעשה בהסכמה.
החוק, שמכונה גם "חוק הג'ובים של ש"ס" עורר סערה בשל כוונתו להיטיב עם השר דרעי ומפלגתו. החוק החדש ייתן לשר הדתות ולמועצת הרבנות הראשית שליטה מלאה על המינויים ויהפוך אותם לפוליטיים. בנוסף, יוקטן הייצוג הנשי בתהליך הבחירה למינימום של שליש מחברי האספה הבוחרת. בנוסף, יוכל השר למנות רב לכל שכונה עם מספר תושבים מסוים, ובכך להוסיף כ-270 ג'ובים נוספים.