דרמה לילית: ראש הממשלה בנימין נתניהו נכנע הלילה (בין שלישי לרביעי) ללחץ הח"כים בקואליציה וראשי הערים של הליכוד והחליט להוריד את הצעת "חוק הרבנים" מסדר היום של הכנסת. נתניהו הכריע לאחר שהבין שגם אחרי החילוף שביצע בקרב חברי הליכוד שבוועדה לא יושג הרוב הדרוש בהצבעה.

בהודעת מטעם הקואליציה נכתב: "בהמשך להתייעצויות שקיימו הערב ראש הממשלה ויו"ר הקואליציה, ראש הממשלה החליט להסיר את הצעת חוק רבני ערים מסדר היום של ועדת החוקה ושל מליאת הכנסת".

ההחלטה על הורדת החוק מסדר היום של הכנסת מגיעה לאחר שראש הממשלה נתניהו זימן אמש את ראשי הרשויות לדיון בניסיון להגיע לפשרה על חוק בתי הדין הרבניים. הקואליציה כזכור הודיעה אמש כי היא מחליפה לצמיתות את הח"כים טלי גוטליב ומשה סעדה מוועדת החוקה, שתוכננה להתכנס הבוקר ב-8:30 להצבעה על החוק לבחירת רבני ערים לקריאה ראשונה.

נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אחרי ההחלטה הדרמטית, באופוזיציה הגיבו ותקפו את נתניהו. "שיהיה ברור לכולם שנתניהו לא משך את חוק הג'ובים בגלל שהוא חושב שהוא חוק רע ולא מתאים לשעת מלחמה, הוא עשה את זה כי פשוט לא היה לו רוב והוא לא רצה להתבזות", אמרה חברת ועדת החוקה, ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו). "אין לו קווים אדומים והוא סגר דיל עם אחמד טיבי כדי שימנעו בהצבעה בשביל להשיג את הרוב לחוק המושחת הזה, כשאפילו זה לא עזר, נתניהו התקפל".

גם חבר ועדת החוקה ממפלגת העבודה גלעד קריב תקף: "שיבשתם את סדר יומה של הכנסת וויתרתם על חוקים אחרים שרציתם לקדם! ליביתם אווירה של פילוג בכנסת בזמן המלחמה! הפגנתם שוב שיעבוד מוחלט לש״ס וגחמות ואינטרסים שלה! ובסוף שילמתם את כל המחיר ונשארתם בלי חוק! כמה אופייני".

מה הוא "חוק הרבנים"?

"חוק הרבנים" מבקש לחייב רשויות מקומיות או אזוריות למנות רב קבוע ואף למנוע מהן להמשיך את פעילותן ללא רב מכהן - כפי שנעשה היום בתל אביב למשל. זאת לעומת המצב הנוכחי, שבו מינוי רבני הערים נעשה בהסכמה.

החוק, שמכונה גם "חוק הג'ובים של ש"ס" עורר סערה בשל כוונתו להיטיב עם השר דרעי ומפלגתו. החוק החדש ייתן לשר הדתות ולמועצת הרבנות הראשית שליטה מלאה על המינויים ויהפוך אותם לפוליטיים. בנוסף, יוקטן הייצוג הנשי בתהליך הבחירה למינימום של שליש מחברי האספה הבוחרת. בנוסף, יוכל השר למנות רב לכל שכונה עם מספר תושבים מסוים, ובכך להוסיף כ-270 ג'ובים נוספים.

המרד בקואליציה 

ההחלטה להוריד את החוק מסדר היום של הכנסת מגיעה בצל המרד בקואליציה, שהיו שותפים לו שני ח"כים מהליכוד, שהודיעו שלא יתמכו בהצעת החוק. זאת בטענה שבש"ס מנסים לשתף פעולה עם מנסור עבאס מרע"ם וללחוץ עליו שלא להגיע להצבעה.

גוטליב וסעדה אמרו כי יצביעו נגד במליאה אם החוק יאושר לקריאה ראשונה, וחברי ליכוד נוספים איימו להצטרף. עוד לפני הורדת החוק מסדר היום, בליכוד הודיעו כי גוטליב וסעדה יוחלפו בידי יו"ר הקואליציה אופיר כץ וחה"כ צגה מלקו. נדגיש כי על אף הדחת גוטליב וסעדה מהוועדה, לפי שעה לא הסתמן רוב לאישור ההצעה לקריאה ראשונה.

טלי גוטליב (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
טלי גוטליב|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

ח
ח"כ סעדה מבהיר כי יצביע נגד חוק הרבנים|צילום: מתוך עמוד הטוויטר של משה סעדה

בתגובה על המגעים בין ש"ס לרע"ם, גם בעוצמה יהודית עלו להתקפה וכתבו: "עוצמה יהודית לא תיתן יד לדיל פוליטי בין נתניהו ודרעי לחבר ועדת החוקה מנסור עבאס שהסכים להימנע בהצבעה על חוק הרבנים של ש"ס. מקווים שגם בליכוד לא ייתנו יד לדיל כזה".

מתנועת ש"ס נמסר בתגובה על הודעת עוצמה יהודית: "מדובר בשקר מוחלט. ש״ס לא עשתה שום הסכם עם אף מפלגה ערבית או כל מפלגה מסיעות האופוזיציה לתמיכה בחוק הרבנים, ומצפה להעביר את החוק בתמיכת 64 אצבעות הקואליציה בלבד".

ח
ח"כ איתמר בן גביר נואם במליאה|צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

"איתמר בן גביר כדרכו הנלוזה מפיץ שקרים במטרה לסחוט את ש״ס לקבל מינוי רבנים שהוא חפץ בהם, או מינוי רב ראשי כזה או אחר, בניגוד לכללים", הוסיפו בש"ס. "מהלך זה לא יצלח. ש"ס מצפה שההסכם הקואליציוני שנחתם עמה יקוים, ואם איתמר בן גביר החליט להפר משמעת קואליציונית ולהצביע נגד החוק - האחריות תהיה עליו בלבד".

בצל המתקפות ההדדיות, הערב פרסמנו לראשונה ב"מהדורה המרכזית" שבן גביר דרש כניסה לקבינט המצומצם תמורת הצבעה בעד חוק הרבנים והצהרה פומבית של נתניהו על כך. בשיחות המו"מ אמר: "אם מעבירים את הרבנים שחשובים לדרעי, שיכניסו אותי לקבינט המצומצם".

דביר ג'ברה השתתף בהכנת הכתבה