ועדת שרים לחקיקה אישרה היום (ראשון) את החוק להארכת שירות המילואים. בתחילה, היועמ"שית התנגדה לנוסח המקורי שעלה, אך אישרה לקדמו בנוסח מרוכך יותר. הקואליציה צפויה לקדם את החוק כבר מחר במליאה (בקריאה ראשונה) בהליך מזורז כולל בקשת פטור מהנחה על שולחן הכנסת.
ההחלטה הזו מגיעה על רקע הביקורת נגד הממשלה שמקדמת את הצעד בזמן התמרון ברפיח, ועל רקע היממה הקשה ברצועה - 10 לוחמים נהרגו בשתי תקריות שונות, ומותו של לוחם נוסף שנפצע בשבוע שעבר נקבע בביה"ח. לפי נוסח החוק, משרתי מילואים יהיו פטורים משירות רק בגיל 41. בנוסף, קצינים שאמורים לקבל פטור בגיל 45 יקבלו אותו רק בגיל 46. החוק יאפשר את הארכת גיל הפטור עד ספטמבר.
היועמ"שית: מניעה משפטית לקידום החוק
היועמ"שית העבירה חוות דעת שמתנגדת להצעת החוק בנוסחו המקורי: "יש מניעה משפטית להכביד עוד את נטל השירות על המשרתים בצה"ל היום, מבלי שניתנים מענים משמעותיים בפועל, כולל בטווח הזמן המיידי, לצמצום אי השוויון בנטל השירות, ומבלי שמוצו כלל האפשרויות החקיקתיות והאחרות למיצוי פוטנציאל הגיוס והנשיאה בנטל באוכלוסייה כולה. לכן, יש מניעה משפטית לקידום הצעת החוק".
לקריאת חוות הדעת המלאה של היועמ"שית - לחצו כאן
עם זאת, כאמור, היועמ"שית אישרה להאריך את הוראת השעה (לפיה צה"ל פועל כיום) שתוקפה פג בסוף החודש הזה ומאפשרת את העלאת גיל הפטור לפי שעה. היועמ"שית אישרה להאריך את הוראת השעה בשלושה חודשים (עד ספטמבר) רק במידה שהממשלה "תנקוט בצעדים מיידיים למיצוי פוטנציאל הגיוס, וכן יינקטו צעדים נוספים, לרבות על- ידי הממשלה לאור חובתה לצמצם את הפגיעה בשוויון בנשיאה בנטל השירות".
שלישי - חוק הפטור מגיוס בוועדת חוץ וביטחון
לפי הלו"ז המתוכנן, ביום שלישי יתחילו לדון בוועדת החוץ וביטחון על חוק הפטור מגיוס לבני ישיבות שלמעשה מאפשר לפטור כמעט את כל החברה החרדית מגיוס לצה"ל, בלי לעשות שינוי משמעותי במצבת כוח האדם בצבא. זאת, כל עוד לא יוכנסו אליו שינויים משמעותיים מאוד.
אחרי שאושרה בכנסת החלת דין הרציפות על החוק, יו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין (הליכוד) אמר כי "השיקול המרכזי יהיה מתן מענה אמיתי ומדויק לצורכי צה"ל ושל צורכי הביטחון של ישראל", אך לא פירט מעבר לכך. במקביל לקידום החוק הזה בוועדת חוץ וביטחון, במחאה מתכננים הפגנה גדולה מול הכנסת בירושלים בשעות הערב.
במקביל לכך, בג"ץ צפוי לפרסם בקרוב את פסיקתו בנוגע לעתירות שהוגשו בעניין הפטור מגיוס לחרדים. הממשלה נדרשה להשיב מדוע לא יגויסו בני ישיבות למרות שאין חוק תקף המאפשר שלא לגייס אותם. בדיון, נציג הממשלה טען כי נושא גיוס החרדים הוא לשיקול דעת הצבא, ואילו נציג היועמ"שית אמר שמדובר ב"גלגול אחריות" ולמעשה הבהיר שהנושא הזה באחריות הממשלה.