מאז פרישתו של בני גנץ מהממשלה, קואליציית 64 המנדטים עוברת טלטלות רבות שמערימות קשיים על יציבותה. המרד בליכוד והלחצים הכבדים מצד יו"ר ש"ס אריה דרעי סביב הסרת חוק הרבנים מסדר היום, סוגית ההדלפות והעימות החריף בין ראש הממשלה נתניהו והשר בן גביר, ומשבר חוק הפטור מגיוס - הן רק חלק מהסערות שזעזעו את הקואליציה בעת האחרונה. אך יותר מכל - מה עלול להביא לפירוקה?
דפנה ליאל
נתניהו טען שלא הכניס את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר לקבינט המצומצם בגלל הדלפות - אבל במהלך שיחה בין השניים במשך שעות הציע נתניהו לבן גביר מעין פורום ביטחוני חדש שיתכנס לעתים קרובות, ובו בן גביר יאזין לסקירות.
למרות זאת, השר בן גביר לא הסכים לכך - הוא רצה שראש הממשלה יוציא הודעה שתקשור בין חוק הרבנים להקמת הפורום הביטחוני. אבל נתניהו לא רצה לקשור בין שני הדברים. ההערכה כי סירובו של נתניהו להכניס את בן גביר לקבינט המצומצם לא נבע רק מעניין ההדלפות - אלא שמדובר דווקא במשבר המעמיק מול האמריקנים ויותר מכל רצונו של נתניהו שלא להעכיר את האווירה קודם ביקורו הצפוי בקונגרס.
עמית סגל
למרות קולות האיומים מצד מפלגת ש"ס לפירוק הממשלה בצל הורדת "חוק הרבנים" מסדר היום - חוק שמשמעותו חלוקת ג'ובים שתיטיב בעיקר עם המפלגה החרדית-ספרדית. אך נראה כי לש"ס אין כוונה אמיתית לפרק את הקואלציה, ולראיה - הודעתה הארוכה והמרירה של ש"ס, שלא כללה איום ממשי לצעד כזה. בנוסף, ש"ס הצביעה עם הקואליציה, וכך גם למורדי הליכוד אין סיבה לפרק את הממשלה. באשר לשר בן גביר, שרוצה להגיע לבחירות כאלטרנטיבה ימנית, אין רצון ברור לפירוק הממשלה כרגע.
כך קורה שהמכשלה העיקרית שעומדת לפתחה של הקואליציה כרגע היא חוק הפטור מגיוס לחרדים. העובדה שפסיקת בג"ץ עדיין לא הגיעה - מסייעת לראש הממשלה נתניהו לצלוח את חמשת השבועות עד לפגרה. אפשר להניח שאם הפסיקה של בג"ץ לא תתפרסם בקרוב, הקואליציה תשרוד את המושב הנוכחי.
פסיקת בג"ץ משמעותית במובן הזה שהיא עשויה לקבוע שהצו הזמני שעוצר את הכספים לישיבות בגין חייבים בגיוס יהפוך לקבוע, וכן שתהיה התערבות בחוק הגיוס. זה עשוי להביא לטלטלה בקואליציה ומכאן לפירוקה.