מבקר המדינה מתניהו אנגלמן שלח היום (רביעי) מכתבים לראש הממשלה בנימין נתניהו ולרמטכ"ל הרצי הלוי בדרישה שישתפו פעולה עם ביקורת המדינה, וימסרו כל מסמך הנדרש לצורך כך: "עליהם להורות לאנשיהם לפעול על פי החוק ולשתף פעולה עם צוותי הביקורת, באופן שיבטיח את ביצועה כמתחייב בחוק". אנגלמן הדגיש כי אינו זוכה לשיתוף פעולה מלא ממשרד ראש הממשלה ומהקבינט המדיני-הביטחוני בנוגע לעבודת הביקורת על המלחמה, והודיע לרמטכ"ל כי "בשלה העת לפתיחת ביקורת בצה"ל, לצד הביקורות המבוצעות בדרג המדיני".

"חובתי הציבורית והערכית כמבקר המדינה היא לבצע ביקורת מקיפה על המחדל הגדול בתולדות המדינה, טבח שמחת תורה בשבעה באוקטובר", כתב אנגלמן. "אנשי משרדי נמצאים כעת בעיצומה של ביקורת בעשרות נושאים ואנו בודקים את התנהלות כלל הדרגים - המדיני, הצבאי והאזרחי".

"אחרי יותר מחצי שנה של מלחמה, אזרחי ישראל זכאים לתשובות בדבר אחריותם של כלל הגורמים, הנסיבות והאחראים למחדל - ומוסד מבקר המדינה נחוש לספק אותן. לאחר שהביקורת החלה בדרג המדיני והאזרחי, במשרד הביטחון ובגופי הביטחון השונים - היא תחל כעת את פעילותה בצורה מדורגת אף בצה"ל".

נתניהו, גלנט והרצי הלוי בהערכת מצב בצפון (צילום: עמוס בן גרשום, לע
"שתפו פעולה". הרמטכ"ל הלוי ורה"מ נתניהו|צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

אנגלמן טען שבמערכת הביטחון הקשו את הבדיקה, שהחלה בסוגיות שאינן נוגעות ללחימה: "גם בנוגע לביקורות שהתחלנו בנושאים אזרחיים ובהן צה"ל אינו המבוקר הראשי והן אינן נוגעות ללחימה, צה"ל אינו משתף פעולה ואינו מאפשר את השלמתן של ביקורות אלו שהן בעלות חשיבות עליונה למענה הראוי לאזרחי ישראל בעת הזו".
 
על שיתוף הפעולה מצד משרד ראש הממשלה והקבינט המדיני-ביטחוני הוסיף: "בכל הנוגע לאירועים ולהליכים שקדמו להם - המצב לא ראוי מבחינה ציבורית. ההתנהלות מעכבת את עבודה הביקורת, אינה מתיישבת עם הוראות הדין, ועלולה לפגוע בעבודת ביקורת המדינה בבואה לבחון את התנהלות כלל הדרגים, ובהם הדרג המדיני, לפני 7 באוקטובר, במהלכו - ולאחריו".

אנגלמן כתב לנתניהו כי לצורך התחלת הביקורת הוא קיים שורת פגישות עם ראשי יחידות במשרד ראש הממשלה, ובהמשך אנשי משרדו שלחו בחודש ינואר "דרישות פרטניות להמצאת מסמכים ממזכיר הממשלה, מהמזכיר הצבאי, מהמטה לביטחון לאומי ומראש הסגל בלשכת ראש הממשלה". אנגלמן ציין כי במהלך התקופה שמאז מסירת הדרישות נתקבלו במשרדו יומני הפגישות של נתניהו ושל ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט, וכן נתקבלו חלק מהמסמכים שנדרשו מלשכת מנכ"ל משרד ראש הממשלה, ממזכירות הממשלה ומהמטה לביטחון לאומי.

עם זאת, לדבריו, "מזכירות הממשלה והמטה לביטחון לאומי הטילו סייגים על העברת מסמכים, באופן המגביל את המסמכים המועברים רק לשנתיים שקדמו לפרוץ המלחמה; לשכת המנכ"ל העבירה חלק מהמסמכים המבוקשים; המטה לביטחון לאומי מעביר מסמכים אך קצב העברתם איטי".

אנגלמן הדגיש כי "העובדה שלמעלה מחצי שנה לאחר הטבח וקרוב לארבעה חודשים לאחר שהודעתי על התחלת הביקורת, צוותי העבודה במשרדי אינם זוכים למלוא שיתוף הפעולה הנדרש בקשר לעבודת משרד ראש הממשלה והקבינט המדיני-ביטחוני בכל הנוגע לאירועים ולהליכים שקדמו להם - משקפת מצב לא ראוי מבחינה ציבורית".

ישיבת הקבינט המדיני ביטחוני (צילום: עמית שאבי, פלאש 90)
ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני במהלך מלחמת "חרבות ברזל"|צילום: עמית שאבי, פלאש 90

לדבריו, "ההתנהלות האמורה, המעכבת את עבודה הביקורת, אינה מתיישבת עם הוראות הדין, ועלולה לפגוע בעבודת ביקורת המדינה בבואה לבחון את התנהלות כלל הדרגים, ובהם הדרג המדיני, לפני 7 באוקטובר, במהלכו ובתקופה שלאחריו".

במכתבו לרמטכ"ל, כתב אנגלמן כי עד עתה משרד מבקר המדינה כיבד את בקשתו להשהות את פתיחת הביקורת בצה"ל, זאת על אף שביקורות המלחמה כבר החלו במשרד ראש הממשלה, במשרד הביטחון ובגופי ביטחון שונים, בין היתר בדרך של עיון במסמכים. עם זאת, בשל התהליכים שהחלו בצבא בשבועות האחרונים - ובהם הקמת צוותי תחקור פנימיים, דילול כוחות המילואים, סיום תפקידם הצפוי או מינוים לתפקידים אחרים של קצינים בכירים, אופייה של הלחימה והתמשכותה - הוא סבור כי "בשלה השעה לפתיחת הביקורת בצה"ל".

אנגלמן הטיח ברמטכ"ל כי הצבא אינו משתף פעולה בהקשר לתהליכי ביקורת העוסקים בנושאים אזרחיים, שבהם צה"ל אינו המבוקר הראשי והן אינן נוגעות ללחימה. "כך, כתוצאה ממניעת כניסה של צוות ביקורת על ידי צה"ל למחנה שורה (בחלקו האזרחי) לא ניתן להשלים את הביקורת בנושא פינוי חללים (במיקוד על חללים אזרחיים), ובאופן דומה, מתעכבת גם הביקורת בנושא הטיפול באנשי מילואים שהם סטודנטים או בעלי עסקים עקב אי-קיומה של פגישה עם קצין מילואים ראשי", כתב. "בנושאים האזרחיים צוותי הביקורת זקוקים לממשקים מועטים עם גורמי צה"ל על מנת לסיים את הביקורת ולהגיש את ממצאיהם והמלצותיהם".

לשכת ראש הממשלה בתגובה על מכתב המבקר: "המכתב הגיע אלינו דרך התקשורת. בניגוד לנטען, משרד רה"מ משתף פעולה באופן מלא עם משרד מבקר המדינה. כל בקשה נענתה במלואה, לרבות כל שאלה בעניינו של רה"מ, על אף העובדה שכל צוותי המשרד שלו עובדים סביב השעון בעניין המלחמה. העובדה שדובר המבקר בחר להוציא ידיעה אחרת, משוללת כל יסוד, במקום לפנות למשרד - היא התנגחות מיותרת בזמן מלחמה. נמשיך לשתף פעולה באופן מלא עם משרד מבקר המדינה".