משרד הביטחון פרסם היום (רביעי) את רשימת שיבוצי שרים וסגני שרים בטקסי יום הזיכרון. זאת, על רקע בקשת חלק ממשפחות הנופלים מהממשלה שנציגיה לא ישתתפו בטקסים.
הרשימה המלאה
- ראש הממשלה, בנימין נתניהו - הר הרצל.
- השר עמיחי אליהו - טבריה.
- השר משה ארבל - צפת.
- השר אוריאל בוסו - פתח תקווה.
- השר איתמר בן גביר - אשדוד.
- השר יואב בן צור - הר הזיתים (חלקה עליונה).
- השר ניר ברקת - עוספיה.
- השרה מאי גולן - רמלה.
- השר יצחק גולדקנופף - דימונה.
- השר יואב גלנט - קריית שאול.
- השרה גילה גמליאל - אנדרטת הבדואים (צומת המוביל).
- השר בני גנץ - ראש העין.
- השר אבי דיכטר - אשקלון.
- השר יצחק ושרלאוף - נהריה.
- השר מיקי זוהר - קריית גת.
- השר חילי טרופר - בנימינה.
- השר אלי כהן - אנדרטת הבדואים (צומת המוביל).
- השר יריב לוין - מגדל העמק.
- השר יעקב מרגי - באר שבע.
- השר אופיר סופר - ראש פינה.
- השרה עידית סילמן - רחובות.
- השר בצלאל סמוטריץ' - כפר סבא.
- השר מאיר פרוש - אילת.
- השר שלמה קרעי - נתיבות.
- השרה מירי רגב - חולון.
- סגן השר משה אבוטבול - נס ציונה.
- סגן השר יעקב טסלר - עפולה.
- סגן השר אורי מקלב - בית ג'אן.
גם שרים שלא שירתו יגיעו לבתי העלמין, בעוד שבשנה שעברה רובם נמנעו. בתחילת החודש, יו"ר ארגון יד לבנים אלי בן שם פנה לנתניהו והתריע מפני "חשש מוחשי לפגיעה בטקסי הזיכרון השנה" - בצל המלחמה.
"משפחת השכול תמיד הייתה קודש הקודשים של החברה הישראלית", כתב בן שם במכתב, שנשלח גם למנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר ולסמנכ"ל אגף משפחות הנצחה ומורשת אריה מועלם. "בשל חשש מוחשי לפגיעה בטקסי הזיכרון, אני פונה בבקשה לפעול יחד ולמצוא פתרונות יצירתיים כדי לשמור על קדושת היום".
לדברי יו"ר הארגון, "יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל הינו מהימים הקדושים והרגישים בשנה ובכלל. עם פרוץ המלחמה, ימים קשים וסוערים עוברים על מדינת ישראל. שבר עמוק כמוהו לא ידענו ב-75 שנות עצמאותנו קורע את כולנו מבפנים ומפלג בינינו. אנו בפתחו של ערב יום הזיכרון ואנו ערים לשיח של משפחות שכולות ובייחוד משפחות חרבות הברזל, כיצד יתנהלו טקסי יום הזיכרון השנה".
המשפחות השכולות לפוליטיקאים: הימנעו מלהפוך את בתי הקברות לזירות עימות
לפני שבוע, פנו 500 משפחות שכולות לשר הביטחון גלנט וביקשו שהפוליטיקאים יגיעו לבתי העלמין לכבד את המשפחות ללא נאומים, אך טרם קיבלו התייחסות. על רקע פרסום רשימת השיבוצים, המשפחות דורשות מחברי הכנסת ומהשרים לא לשאת דברים בטקסים, ובכך להימנע מהפיכת בתי הקברות הצבאיים לזירות עימות.
"דווקא בימים אלו חייבים לעשות הכל כדי למנוע את חזרתן של תמונות העבר, שבהן נציגי ממשלה מגורשים מהטקסים ומשפחות שכולות נמנעות מלהגיע ולקחת חלק בטקסי הזכרון ליקיריהן", נכתב בהודעת המשפחות. אייל אשל, אביה של רוני אשל ז"ל שנרצחה ב-7.10: "תנו לנו להתייחד עם אהובינו בלי להפוך את בית העלמין לזירה פוליטית".
גם בשנה שעברה, בתקופת הרפורמה במערכת המשפט שעוררה מחלוקת קשה בחברה הישראלית, משפחות שכולות ביקשו משרים שלא להגיע בשל החשש מפגיעה בקדושת היום. כך למשל בבית העלמין בבאר שבע בשנה שעברה, נרשמו עימותים, דחיפות וקללות בין משפחות שכולות - סמוך לקברי יקיריהם. בזמן נאומו של השר בן גביר, צעקו בקהל: "לך לבקו"ם שפן".