בוקר קשה עובר על המשטרה ועל השר הממונה איתמר בן גביר אחרי המהומות האלימות במירון אתמול. בעימותים בין המשטרה להמון, שנגרמו בשל ההתפרצות להר בניגוד לצו האלוף שאסר על עלייה למקום בהילולה בל"ג בעומר, נפצעו 19 שוטרים. בעקבות העימותים שתועדו, מפקד מג"ב ניצב בריק יצחק הודיע כי שלושה שוטרים הושעו מתפקידם בשל האלימות שהפעילו. זמן קצר לאחר מכן פורסם ב-N12 שקדמה להוראה שיחה ישירה שקיבל הניצב מהשר, שהתקיימה לכאורה בניגוד להוראת היועמ"שית שאסרה עליו להתערב באופן ישיר בעבודת המפכ"ל.
הבוקר (שני) נרשמו חילופי מהלומות מילוליים של ממש, בעקבות הפנייה של המפכ"ל ליועמ"שית והדיווח על שיחת השר עם מפקד מג"ב. "אין מפכ"ל מתפקד במדינת ישראל", תקפו בסביבת בן גביר - והאשימו את המפכ"ל שלא היה נוכח פיזית במקום, "השיא היה שהוא לא הגיע לאירוע במירון ולדיון האחרון לקראתו. מאז דוח הוועדה הוא מסתובב כבוי. בנסיבות כאלה החובה של השר לדבר עם האנשים הרלוונטיים. השר הגיע לחפ"ק במירון, אם המפכ"ל לא שם עם מי הוא אמור לדבר?"
בסביבתו של המפכ"ל דוחים בתוקף את ההאשמות - ומכנים את דברי השר כ"רכילות זולה": "לצערנו לעיתים קרובות צריך להזכיר לשר ולמקורביו שניהול המשטרה איננו רק ציוצים, כותרות וסרטונים. למען הסר ספק, המפכ"ל עודכן כל העת ממפקד המחוז על המבצע בכל שלביו - ומדובר, שוב, ברכילות זולה ותו לא".
אחרי התגובות הסוערות לעימותים במירון אתמול, ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הבוקר למאורעות: "צפיתי אמש בתמונות הקשות מהר מירון שזעזעו את כולנו", כתב, "אני מצפה מהמשטרה לחקור את המקרה כדי למנוע פגיעה מיותרת באזרחים וקורא לכל אזרחי ישראל לשמור על החוק ולפעול לפי הנחיות גורמי הביטחון".
העימותים במירון: אלפים עלו להר בניגוד לחוק, המשטרה פינתה אותם בכוח רב
במשטרה ציינו כי המהומות בהר התרחשו עקב העובדה שאלפים הגיעו לציון ל"ג בעומר בקבר רשב"י, בניגוד לצו המפורש שאוסר עלייה למקום. בשל המצב הביטחוני והחשש מירי של חיזבאללה למרחב, הוחלט בפיקוד העורף לאסור על הציבור הרחב להגיע להילולה השנתית, ולקיים אירוע סמלי בלבד. אלא שאלפים רבים הגיעו למקום והחלו להתעמת עם שוטרים שאבטחו את המקום.
"19 שוטרים פונו לקבלת טיפול רפואי לאחר שהושלכו לכיוונם מוטות ברזל, זכוכיות וחפצים שונים", נמסר מהמשטרה. "כמו כן, פגעו המפגינים באמצעים וברכוש שהוקם במקום לשם שמירה על ביטחונם. עד כה הורחקו מהמקום יותר מ-1,000 אנשים לא מורשים ועוד אלפים נחסמו בכבישים המובילים לאתר".
בתיעודים קשים מההר נראה שוטר דוחף בעוצמה קשיש ומטיח אותו לקרקע. התיעוד הביא לסערה במערכת הפוליטית ולגינויים מקיר לקיר. יו"ר ש"ס אריה דרעי כתב: "התיעוד הזה בלתי נסבל. פשע שלא ייסלח. משטרת ישראל חייבת להודיע עוד היום שהיא מדיחה לאלתר את שוטר המג"ב מתפקידו ולהעמידו לדין". שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התייחס גם הוא לאירוע וקרא לאכיפה שוויונית.
פעם זו מכת"זית בכינון ישיר לזוג חרדי מבוגר ופעם זו דחיפה אלימה ואגרסיבית למבוגר שיכול להיות הסבא של השוטר הזה. האלימות המשטרתית שבמקרה מופעלת תמיד לאותם ציבורים היא בלתי מתקבלת על הדעת. הגיע העת לבער את האלימות המשטרתית ולוודא אכיפה שיווניות.
— בצלאל סמוטריץ' (@bezalelsm) May 26, 2024
גם השר בן גביר גינה בחריפות את התנהלות המשטרה והודיע כי הוא מגנה בתוקף "אלימות של שוטרים נגד אזרחים". בציוץ שפרסם השר, הוא כתב כי "במהלך כל היום הענקתי גיבוי מלא לשוטרים אבל אין מנוס כשיש תיעודים חריגים". בהמשך דרש מהמשטרה "לקבל עליהם דין וחשבון". לאחר מכן התברר שהשר פנה ישירות למפקד מג"ב מאחורי גבו של המפכ"ל והורה לו להשעות את הלוחמים שדחפו מתפללים - זאת למרות שלפני כן הורה שבתאי לניצב לנקוט בצעדים משמעתיים נגד השלושה ולברר את נסיבות המקרה, ואף ולהרחיקם מפעילות מבצעית בלבד. פנייה זו של השר, כאמור, הובילה את המפכ"ל לפנות אל היועמ"שית ולהתלונן באוזניה על החריגה של השר מסמכותו.