יו"ר המחנה הממלכתי השר בני גנץ נשא הערב (שבת) הצהרה לתקשורת בכפר המכבייה. בהצהרתו סקר גנץ את תחילת המלחמה, את כניסת מפלגתו לממשלה, והתייחס להחלטות שהתקבלו בקבינט המלחמה. בהצהרתו תקף גנץ: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו".
"מיעוט קטן השתלט על גשר הפיקוד של הספינה הישראלית והוא מוביל אותה אל עבר חומת סלעים", המשיך יו"ר המחנה הממלכתי. "התייצבתי כאן היום כדי לומר אמת, והאמת קשה. בעוד שחיילי ישראל מגלים גבורה עילאית בחזית - חלק מהאישים ששלחו אותם לקרב מתנהלים בפחדנות ובחוסר אחריות".
"בעוד שבמנהרות האפלות של עזה החטופות והחטופים עוברים ייסורי שאול, יש מי שעוסקים בהבלים", הוסיף השר גנץ. "בעוד שעם ישראל מתעלה על עצמו, חלק מהפוליטיקאים חושבים על עצמם. אל תוך קודש הקודשים של ביטחון ישראל החלו לחדור שיקולים אישיים ופוליטיים".
נאום גנץ - הנקודות הבולטות
- בהנהגה לא התקבלו החלטות חיוניות
- מנהיגים פועלים בפחדנות, חושבים רק על עצמם
- שיקולים פוליטיים חדרו לקבלת החלטות
- מציב אולטימטום לנתניהו לשורת החלטות אסטרטגיות עד 8.6
- מאיים לפרוש עם מפלגתו מהממשלה ולקרוא לבחירות
"על כולנו להבין ולהפנים: נכון - מלחמה מנצחים בנחישות ובכוח בשדה הקרב. נכון - מלחמה מנצחים מתוך אהבת-ישראל, מתוך מחויבות למורשת-ישראל, ומתוך דבקות באחדות ישראל. לצד זאת, מלחמה מנצחים רק עם מצפן אסטרטגי ברור ומציאותי. מלחמה מנצחים רק כאשר כל הישראלים תורמים את חלקם ומשתתפים במאמץ המלחמתי. מלחמה מנצחים, ומאבק ארוך מקיימים, עם עוצמה אמיתית שלא מושתתת על ריב, מדון ורהב. מלחמה מנצחים בתבונה, תעוזה, הקרבה, שיקול דעת - וחוסן לאומי איתן".
השר גנץ אמר: "לא פשוט עבורי לעמוד פה היום. אך זו חובתי. לאחר שעשיתי יחד עם חבריי, כל שיכולתי בחדרים הסגורים. נדרש שינוי כאן ועכשיו. חבריי ואני לא נניח למחול השדים להימשך. נעשה את כל שצריך כדי לשנות מסלול, למנוע את ההתנגשות בחומת הסלעים ולהבטיח שישראל תפליג בבטחה אל עבר ניצחון אמיתי. אני מאמין באחדות. נאבקתי עבור אחדות גם כאשר היו לכך מחירים גבוהים. אבל האחדות חייבת לבוא לידי ביטוי במעשים. אחדות לא יכולה להיות עלה תאנה לקיפאון בניהול המלחמה. והמעשה הנדרש היום הוא מהפך אסטרטגי. יציאה מהדשדוש אל הכרעות אמיצות ומהלכים החלטיים. עוד נעסוק בכל מה שהיה בעבר".
האולטימטום של גנץ לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד 8.6 או שנפרוש מהממשלה"
"כעת, בצומת הדרכים הגורלי שבו אנו נמצאים, המנהיגות חייבת לראות את התמונה הרחבה, לאתר סיכונים, לזהות הזדמנויות ולגבש אסטרטגיה לאומית מעודכנת. כדי שנוכל להילחם כתף אל כתף על קבינט המלחמה לגבש ולאשר עד 8.6 תוכנית פעולה שתוביל למימוש שישה יעדים אסטרטגיים בעלי חשיבות לאומית".
תוכנית היעדים של גנץ
- להשיב הביתה את חטופינו.
- למוטט את שלטון חמאס, לפרז את רצועת עזה ולהבטיח שליטה ביטחונית ישראלית.
- לצד קיום שליטה ביטחונית ישראלית, להקים מנהלת אמריקנית-אירופית-ערבית-פלסטינית שתנהל אזרחית את הרצועה ותניח בסיס לחלופה עתידית שאינה חמאס ואינה עבאס.
- להשיב את תושבי הצפון לבתיהם עד 1 בספטמבר ולשקם את הנגב המערבי.
- לקדם נורמליזציה עם סעודיה כחלק ממהלך כולל שייצור ברית עם העולם החופשי ועם העולם הערבי נגד איראן.
- לאמץ מתווה שירות אשר יביא לכך שכל הישראלים ישרתו את המדינה ויתרמו למאמץ הלאומי העליון.
"לכל אחד ואחד מהיעדים האלה יש סימן קריאה אבל כדי לממש אותם יש לפעול בחוכמה, בתוך התמודדות עם מציאות מורכבת", אמר גנץ על יעדיו. "אין פתרונות קסם. לא יהיה קל. אבל רק אם נגדיר את המטרות באופן ברור ואמיץ, נדע לבחור בדרך הארוכה אשר תוביל אל פסגת ההר".
"בחודשים האחרונים נפגשתי ושוחחתי עם מנהיגי עולם ועם מנהיגי ערב, ואני יודע שאם נפעל באופן נכון ונחוש היעד האסטרטגי בהישג יד. שיהיה ברור: בכל מצב נרדוף את חמאס ואת כל אויבינו, בכל מקום, ובכל זמן. הביטחון יישאר אך ורק בידינו. לא ניתן לשום גורם, ידידותי או עוין, לכפות עלינו מדינה פלסטינית. נבטיח שלא תהיה עוד שנה אבודה בצפון. ולצד זאת, נעניק לעם אופק של תקווה שיאפשר לו להמשיך להתגייס ולהיאבק מתוך תחושה של אמונה ואחווה. נשקם את העוצמה הישראלית ונכין את כל מערכות המדינה לאפשרות של מלחמה קיומית, ארוכה וקשה - קשה אף יותר משהכרנו".
גנץ לנתניהו: "הגיעה שעת ההכרעה. האם אתה מסוגל לעשות את המעשה הנכון?"
חבר קבינט המלחמה פנה לראש הממשלה נתניהו: "אני מביט בעיניך הערב ואני אומר לך שהבחירה בידיך. אחרי שדיברתי איתך שוב ושוב הגיע רגע האמת. הגיעה שעת ההכרעה. אני מכיר אותך שנים ארוכות כמנהיג ופטריוט ישראלי. אתה יודע היטב מה צריך לעשות. נתניהו של לפני עשור היה עושה את הדבר הנכון. האם אתה מסוגל לעשות את המעשה הנכון והפטריוטי גם היום? עם ישראל מתבונן בך. עליך לבחור בין ציונות לבין ציניות, בין אחדות לבין פלגנות, בין אחריות לבין הפקרות ובין ניצחון לבין אסון".
"אם תעדיף את הלאומי על האישי ותבחר ללכת בדרכם של הרצל, בן גוריון, בגין ורבין - תמצא בנו שותפים למאבק. אבל אם תבחר ללכת בדרכם של קנאים ותוביל את האומה כולה אל התהום, ניאלץ לפרוש מהממשלה. נפנה לעם ונקים ממשלה שתזכה לאמון העם. נכונן ממשלה שמבוססת על אחדות רחבה, שתביא לתיקון וניצחון אמיתי".
גנץ גם פנה לאזרחי המדינה: "אל תוותרו על התקווה. ממתינים לנו ימים קשים, רובצים לפתחנו אתגרים שכמוהם לא ידענו מאז מלחמת העצמאות, אבל אנחנו עם חזק. אנחנו עם מופלא. ומי שעבר את פרעה, טיטוס והיטלר – יעבור גם את סינוואר, נסראללה וחמינאי. אין לי כל ספק - נתגבר. נתאחד, נתגייס, נילחם וננצח. וכשבנינו, בנותינו, נכדינו ונכדותינו יספרו את סיפורנו ביום העצמאות המאה – הם יספרו סיפור של תקומה.
עוד לפני הצהרת גנץ, ראש האופוזיציה יאיר לפיד כתב: "בני גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה. עליו להודיע שהוא לא מוכן יותר לתת ידו להפקרת החטופים, לנטישת הצפון, ולריסוק הכלכלה ומעמד הביניים. הוא צריך להגיד שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון ושהוא עוזב לאלתר את הממשלה וקורא לבחירות עכשיו".
בני גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה.
— יאיר לפיד - Yair Lapid (@yairlapid) May 18, 2024
עליו להודיע שהוא לא מוכן יותר לתת ידו להפקרת החטופים, לנטישת הצפון, לריסוק הכלכלה ומעמד הביניים.
הוא צריך להגיד שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להשאר בשלטון והוא עוזב לאלתר את הממשלה וקורא לבחירות עכשיו.
הצהרת גנץ מגיעה לאחר הצהרת שר הביטחון יואב גלנט שאמר השבוע כי לא יסכים לממשל צבאי ברצועה: "זו חלופה מסוכנת ורעה לישראל. סופו של המעשה הצבאי – במעשה מדיני". גלנט תקף בהצהרה את רה"מ, אמר כי נתניהו לא מקבל החלטה וכי זו סכנה להישגים הצבאיים, ופנה אליו: "זהו רגע של מבחן לאומי, גם אם הדבר כרוך במחיר פוליטי.
על רקע דבריו של גלנט שזכו לגיבוי השר גנץ, בסקר אולפן שישי שפורסם אמש שאלנו איזה ציון אתם נותנים לפוליטיקאים. יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ קיבל את הציון "טוב" מ-36% מכלל הנשאלים, ו-53% מהנשאלים חשבו שתפקודו "גרוע". בקרב מצביעי המרכז-שמאל קיבל גנץ את הציון "טוב" מ-42%, לעומת 47% שסבורים שתפקודו "גרוע".
גלנט לעומת זאת קיבל על תפקודו את הציון "טוב" מ-43% מכלל הנשאלים, ואת הציון "גרוע" מ-48% מהם. בקרב מצביעי ימין השר קיבל ציון "טוב" מ-42%, לעומת 49% מהם שחשבו שתפקודו "גרוע".