ועדת החוקה של הכנסת תקיים ביום שלישי ישיבה ותדון בחוק הרבנים. בישיבה שתעסוק בנושא הצעת חוק שירותי הדת היהודיים (בחירות רבני עיר, רבנים אזוריים, רבני יישוב ורבני שכונות), יכינו את החוק לקריאה ראשונה וייתכנו הצבעות.
בחודש מרץ, כשהקואליציה כללה את המחנה הממלכתי של בני גנץ והימין הממלכתי של גדעון סער (אז כסיעה אחת), הטילו השניים וטו על קידום החוק. גם בקרב חברי קואליציית ה-64 היו קולות שקראו לאי קידום החוק, ובתגובה החליטו בקואליציה לדחות את העיסוק בו.
סיקור N12
- חוק רבני הערים: לקואליציה אין רוב - אבל היא החלה בשינוי התקנות
- מהו חוק רבני הערים שהקואליציה ניסתה לקדם, ולמה הוא חשוב לש"ס?
- "חוק הרבנים" נבלם: "זמן לאחדות, לא לחקיקה שנויה במחלוקת"
- יחליש את השפעת הרשויות המקומיות: סערת העבר סביב חוק רבני הערים
עיקרי השינויים בתקנות
- ביטול נציגי הציבור שמועצת הרשות ממנה (מהווים רבע מהאספה הבוחרת) והחלפתם בחברי מועצת הרבנות הראשית.
- ביטול הגבלת הכהונה לרבני ערים.
- צמצום חובת הייצוג הנשי מ-40% ל-1/3.
משמעות השינויים
- החלשת כוח הרשויות המקומיות בבחירת רב העיר או רב המועצה המקומית.
- במקום שרב עיר יכהן לתקופה קצובה של עשר שנים, הוא יכהן עשרות שנים בתפקיד בלי אפשרות להזיזו.
- צמצום הייצוג הנשי באספה שבוחרת את רב העיר.
התגובות הפוליטיות
חה"כ משה סעדה מהליכוד הגיב: "כלום לא השתנה והאמירה הערכית שלי עודנה בתוקף. אני אתנגד לחוק הזה יחד עם עוד חברי כנסת והוא לא יעבור אם הוא יובא כעת להצבעה. הניסיון לבצע מחטף פוליטי ולקדם בשעת מלחמה חוק ששנוי במחלוקת גדולה, רק כדי לאפשר מינויים שפוליטיקאים חפצים ביקרם, הוא בגדר תעודת עניות לאלו שמקדמים אותו כעת מתוך דחיפות לא ברורה. אני לא מתכוון להשתתף בכך ואני חוזר וקורא לראש הממשלה לא להיכנע לאלו המסתערים על הנושא משל היה מדובר בדיני נפשות, ולהסיר את הצעת החוק השנויה במחלוקת מסדר היום".
חה"כ גוטליב קראה בקבוצת הוואטסאפ של חברי הוועדה להוריד את החוק מסדר היום וכתבה: "טאקט בחקיקה היא לא מילה גסה", והוסיפה: "חשבו שלא נשים לב. מספיק כבר!".
חה"כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו, שחברה בוועדת החוקה, תקפה: "ירדתם מהפסים? אין מלחמה? אין חטופים? אין מילואימניקים? החיילים שלנו נלחמים בשטח ובמה אתם מתעסקים? בחוק הג'ובים שידאג למקורבים של ש"ס? הניתוק של הקואליציה הזו חוצה את הגבול פעם אחר פעם. מה שחשוב עכשיו זה למנות עוד מקורבים בכספים שהיו יכולים ללכת למטרות המלחמה? תתביישו!".
חה"כ זאב אלקין מהימין הממלכתי הוסיף: "נגמר כבר ה'ביחד ננצח'? ניצחנו כבר במלחמה בעזה ובצפון? עזבו אותנו מחוקי המריבה וחוקי הג'ובים, בואו לצפון, תראו מה קורה כאן ותתגייסו לעזור לתושבים! אתם מדברים כל הזמן בשם הפריפריה, כרגע הגליל צריך מכם סיוע והתגייסות, ולא את 'חוק הרבנים'. מנותקים, תתעוררו!"
במחנה הממלכתי הגיבו: "נתניהו והקואליציה שלו מוכיחים שוב שאצלם הפוליטיקה מעל לכול, העיקר לשרוד. דווקא עכשיו, כשהצפון בוער והדרום במלחמה, מחליטים בקואליציה לקדם חוק מעוות, ללבות את הקרע בעם ולשבור שיאים חדשים של ניתוק. מנענו את קידום החוק לפני 3 חודשים, ונעשה הכול כדי לסכל אותו גם כעת. צריך לחזור לעם ולבקש את אמונו, ולהרכיב ממשלה לאומית, ממלכתית, ציונית שתוכל לאתגרים".
חה"כ גלעד קריב ממפלגת העבודה הוסיף: "זמן ותקציב למנהלת תקומה ליישובי הצפון אין להם, אבל כשמדובר במינוי רבנים - הכול דבש. בעיצומה של המלחמה, הקואליציה מחזירה את החוק למינוי רבני ערים, יישובים ושכונות. על פי הודעת ועדת החוקה, החוק יובא לאישור לקראת קריאה ראשונה ביום שלישי הקרוב. ממשלה מושחתת - קואליציה רקובה. לעם הזה מגיעה הנהגה אחרת".
במרכז השלטון המקומי הדגישו כי הם "נדהמנו לגלות שדווקא בימים אלו בעת מלחמה, תושבים מפונים, והערכות להסלמה בצפון, החליטו להעלות את חוק הרבנים בנוסח הלא מוסכם כלל ועיקר לסדר היום". עוד כתבו ש"הזוי שיש מי שחושב שזהו העיתוי הנכון והדבר הדחוף ביותר לעסוק בו. במקום לתמוך ברשויות שדואגות לעורף מנסים להטיל גזרות נוספות שיכבידו עוד יותר על קופות הרשויות שגם כך עומדות בפני קריסה".
בתגובה על העלאת חוק הרבנים החליטו יושבי ראש סיעות האופוזיציה לקיים פיליבסטר מחר על הצעות החוק שיגיעו למליאה ולהצביע נגד חקיקה ממשלתית.