שופטי העליון קראו היום (שלישי) לשר המשפטים לוין לכנס בהקדם את הוועדה למינוי שופטים ולמנות נשיא לעליון. לדברי השופטים שטיין, וילנר וגרוסקופף, פסק הדין באשר לחובה לכנס את הוועדה יינתן בספטמבר עם תחילת שנת המשפט. גורמים בסביבת לוין: ההחלטה צפויה, בניגוד עניינים ובחוסר סמכות.
קראו את התשובה המלאה של שופטי בג"ץ
"לבקשתו של שר המשפטים, מר יריב לוין, עיכבנו את מתן ההכרעה בתיק זה לתקופה משמעותית, על מנת לאפשר לו למצות את המאמצים להגשים את חזונו המבורך להביא למינוי נשיא ושופטים לבית המשפט העליון על בסיס הסכמה רחבה בקרב חברי הוועדה למינוי שופטים", כתבו שופטי העליון. "עתה, משהוברר כי הדבר אינו מסתייע, ברור וגלוי כי אין מנוס מפניה למנגנון קבלת ההחלטות הקבוע בסעיף 7 לחוק בתי המשפט בעניין הצעת הוועדה לבחירת שופטים על מינוי נשיא ושופטים לבית המשפט העליון: קבלת החלטת רוב על ידי הוועדה למינוי שופטים – רוב רגיל ביחס למינוי נשיא בית המשפט העליון; רוב מיוחד לעניין מינוי שופטים לבית המשפט העליון".
בסיום החלטתם כתבו שופטי העליון: "מתוך כבוד לשר הממונה על מערכת המשפט, וביודענו כי ערכי שלטון החוק וטובת מערכת המשפט הישראלית עומדים לנגד עיניו, אנו מביעים תקווה כי הוא יפעל בימים הקרובים על מנת להוציא תובנה זו מהכוח אל הפועל, באמצעות השימוש בסמכות הנתונה לו בסעיף 7(א) לחוק בתי המשפט להניע את מנגנון קבלת ההחלטות הנ"ל. בהינתן האמור, אנו מבהירים כי פסק דיננו בעתירה דנן יינתן, ככל שהדבר יידרש, בתחילת שנת המשפט הבאה עלינו לטובה".
בסביבת לוין הגיבו לשופטי בג"ץ: ההחלטה צפויה, בניגוד עניינים ובחוסר סמכות. הם השופטים של עצמם. למעשה משתלטים על הוועדה לגמרי, מסרבים לקבל כל מי שלא משלהם ורק מוכיחים כמה הרפורמה צודקת.
"פשרת לוין" - וההתנגדות במערכת המשפט
שר המשפטים יריב לוין שלח אתמול מכתב לממלא מקום נשיא העליון, השופט עוזי פוגלמן ובו הציג הצעה בעניין מינוי נשיא העליון הבא, ושלושה שופטי עליון נוספים. על פי ההצעה, השופט יוסף אלרון יכהן כנשיא בית המשפט העליון למשך שנה אחת, עד ספטמבר 2025. לאחר סיום כהונת אלרון, יכנס לתפקיד "שופט מכהן של בית המשפט העליון", שיוצע בידי נציגי מערכת המשפט בוועדה - ויכהן כנשיא עד לפרישתו. ככל הנראה השופט יצחק עמית - לפי שיטת הסיניוריטי.
על פי ההצעה, המינויים ייעשו בו זמנית, באותה ישיבה של הוועדה למינוי שופטים. הוועדה תמנה שלושה שופטי עליון נוספים: אחד ימונה בידי חברי הוועדה ממערכת המשפט, השני ימונה בידי נבחרי הציבור בוועדה, והשלישי ימונה בהסכמה בין כלל חברי הוועדה.
ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון סירב להצעה: "הופתעתי הן מעיתוי הפנייה והן מתוכנה. ההצעה מבוססת על ביטול שיטת הסניוריטי ואינה מייצגת כל התקדמות. שיטה זו הוכיחה את עצמה מקום המדינה, וכידוע לך עמדתנו היא שאין הצדקה לסטות ממנה. זו גם עמדתם של רוב חברי הוועדה לבחירת שופטים. ההצעה למנות בו-זמנית שני שופטים לתפקיד נשיא בית המשפט העליון שיכהנו זה לאחר זה, מעוררת קשיים משפטיים ניכרים".
יו"ר ועדת החוקה, חה"כ שמחה רוטמן, הגיב הבוקר בריאיון לגלי צה"ל לסירובו של השופט פוגלמן ואיים: "מקווה מאוד שנגיע להסכמות על מינוי לנשיא ביהמ"ש העליון. אם לא נצליח אז נצטרך נחליט באופן חד צדדי. עד כה בחרנו לא לייצר מריבות לא הכרחיות בזמן מלחמה, מקווה שלא נהיה חייבים לעשות את זה".