במהלך דיון על חוק הגיוס שנערך היום (שלישי) בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, קשר יו"ר הוועדה חה"כ יולי אדלשטיין בין חוק הפטור מגיוס לחוק הארכת שירות החובה בצה"ל. "בלי בהירות בנוגע לחוק הגיוס - לא נמהר לאשר את חוק הארכת השירות", הדגיש.
"שמעתי בתקשורת שיש כבר נוסח מוסכם לחוק הגיוס והכול מסודר, וקיבלתי טלפונים אם הישיבה מבוטלת כי הכול כבר נסגר", אמר אדלשטיין. "אז המוצא הישר של הנוסח מתבקש בדחיפות למסור אותו למנהל הוועדה או אליי. ועכשיו ברצינות, אם רוצים חוק גיוס נצטרך לעבוד על זה קשה כאן בוועדה".
בציוץ ב-X לפני כינוס הוועדה כתב אדלשטיין: "מחר אנחנו ניגש לעבוד על נוסח החוק בצורה מקצועית ומדויקת, ואני מתחייב שהוא ישתנה מן הקצה אל הקצה, באופן כזה שיהיה מוסכם על הציבור ועל צרכיה הלאומיים של מדינת ישראל. הדרך לפתרון היסטורי שיוביל לגיוס חרדים ומענה אמיתי לצרכי צה"ל מתחיל רק כאן בוועדת החוץ והביטחון".
עדיין לא ראיתי נוסח לחוק הגיוס שמוסכם על כולם, המוצא הישר מוזמן למסור אותו אליי.
— Yuli Edelstein יולי אדלשטיין (@YuliEdelstein) July 16, 2024
וברצינות, מחר אנחנו ניגש לעבוד על נוסח החוק בצורה מקצועית ומדויקת, ואני מתחייב שהוא ישתנה מן הקצה אל הקצה, באופן כזה שיהיה מוסכם על הציבור ועל צרכיה הלאומיים של מדינת ישראל. >> pic.twitter.com/d7qJkQe06r
חוק הארכת השירות
למעשה מדובר מדובר בהוראת שעה (חוק שתוקפו מוגבל לתקופת זמן מסוימת) שתהיה תקפה לחמש השנים הבאות. לפי החוק, שאישרה הממשלה השבוע, השירות הסדיר לגברים יוארך לכל הפחות ל-32 חודשים בתפקידים מסוימים ולתקופה מרבית של עד שלוש שנים. על פי ההצעה יינתנו תגמולים למי שישרת יותר מ-28 חודשים. אחרי האישור בממשלה החוק צפוי לעבור לאישור מליאת הכנסת להצבעה בקריאה ראשונה ומשם להמשך חקיקה.
החוק להארכת השירות הסדיר עורר סערה גדולה בקרב הורי המשרתים שמוחים על החלטת הממשלה להאריך את שירות ילדיהם ל-36 חודשים. עידו, לוחם בסיירת גבעתי, היה אמור לצאת בסוף החודש לחופשת שחרור, אך במקום זה הוא ימשיך לשרת בעזה, אימו נורית אמרה ל-N12: "ממשיכים לירוק להם בפרצוף, 10 חודשים הם נלחמים בעזה, הם מותשים ושחוקים, איפה הקו האדום?"
"אנחנו פסע מלקרוא לבנים שלנו להשתמט מהצבא", אמרה הגר, אימא ללוחם בעוקץ. לדבריה, חוק הגיוס והחוק להארכת השירות הסדיר גרמו לה לומר: "אני מרגישה שהחיים של הבן שלי פחות שווים משל האברכים. בשבילנו המשפחות זה סכין בגב".
"השבוע הבן שלי וחבריו היו אמורים להיות בכנס משתחררים שהם כל כך חיכו לו", הוסיפה הגר. "הבן שלי איבד את המפקד שלו כבר ב-7.10 ואחר כך היה בעוד אין-ספור תקריות כולל התקרית האחרונה עם הטנק שהוא חילץ משם חברים. הרבה מהיחידה שלו פצועים או הרוגים ואנחנו אפילו לא יודעים מה מצב הפוסט-טראומה שלו כי הוא עדיין נמצא בטראומה, הוא עדיין נלחם".
"סכין בגב", "עד מתי אפשר לירוק להם בפרצוף"
"אני כבר תשעה חודשים לא ישנה, מפחדת מעוד 'הותר לפרסום'. לוקחים לנו את הילדים ומקריבים אותם עבור ממשלה שמונעת מאינטרסים פוליטיים. חוק הארכת השירות הוא חוק כלכלי, הם לא רוצים לשלם למילואימניקים אז הם טוחנים את הבנים שלנו".
לטענתה של הגר, הארכת השירות בעוד ארבעה חודשים זו הזמנה לפגיעות נוספות בנפש. "הבנים שלנו שחוקים, עייפים, הוא הולך עם חום לצבא, הוא מוכן למות בשביל המדינה, אבל בממשלה מנצלים כוחות שכבר אין אותם ממש ועייפות מובילה לפגיעות. אנחנו פסע מלקרוא לבנים שלנו להשתמט מהצבא. הילדים שלנו אמורים לקבל פרס ולא קנס על השירות שלהם וההקרבה שלהם, החוקים האלו רק גורמים להם לחשוב שלוקחים אותם כמובן מאליו. בזמן שהוא בעזה חברי ממשלה יושבים עם החליפות שלהם במזגן וקובעים שהבן שלי יילחם עוד ארבעה חודשים בעזה".
והגר היא לא היחידה. גם נורית, אימו של עידו, לוחם בסיירת גבעתי שנלחם כבר 9 חודשים ברצף בעזה, זועמת. "החטיבה שלו בכל הזמן הזה נמצאת בחוד החנית של הלחימה, ללא התרעננות וללא הפוגה, הוא איבד חברים טובים".
"ברור שהם מחזיקים שם אחד בשביל השני, אבל השחיקה היא אין-סופית", הוסיפה נורית ואמרה שיש פתרונות אחרים שניתן ליישם. "אם הם רוצים אותם לעוד ארבעה חודשים, אז לפחות שזה יהיה בתנאי מילואים, שיהיו בעזה בתור פלוגה מסייעת ובתפקיד עורפי יותר, שיוכלו קצת לנשום. זה מקומם, וזה ניצול ציני של המסירות שלהם. עד מתי אפשר לירוק להם בפרצוף?"