בניגוד לחוות דעתה של היועמ"שית, הממשלה אישרה פה אחד היום (ראשון) את ההצעה לאפשר לנתניהו לבחור בעצמו את נציב שירות המדינה. לפי ההליך שאושר, נתניהו יבחר את המועמד המתאים בעיניו, והוועדה למינוי בכירים תבחן את המינוי ותחליט אם לאשרו. לאחר אישור ההחלטה, ראש הממשלה פרסם הודעה בה ביקר את עצם ההתנגדות: "יש ניגוד של שתי השקפות - החלטת הפקידים או החלטת העם. אנחנו, בעד החלטת העם שבאה לידי ביטוי באמצעות הבחירה הדמוקרטית של העם בנציגיו".
"רמטכ"ל, ראש שב"כ וראש מוסד - אלו דברים שבנפשנו, שדורשים יכולת מקצועית גבוהה. מה יקרה אם הממשלה תמנה מישהו שאינו מוכשר לתפקידים אלה? הציבור יחליף את הממשלה, שתוכל לקבוע מינויים חדשים", נכתב בהודעת ראש הממשלה. "אין כאן שלטון של פקידים מורמים מהעם שיודעים טוב יותר מהממשלה. אין דבר כזה. הפקידים יכולים לקבוע שראש ממשלה חייב להיות עם ידע כלכלי, צבאי או מדיני, אבל זה לא יעלה על הדעת שהם יעשו זאת, גם כאן הציבור קובע ולכן אין שום סיבה עניינית להחריג את מינוי נציב שירות המדינה, ולהכפיפו לשלטון הפקידים".
במהלך הדיון קראו כמה שרים להדיח את היועצת ולהביא להצבעה את החוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים. השר לוין אמר שנקודת המוצא של כל העניין היא השינוי שנדרש בבג"ץ, ואמר שאם הפעם, בניגוד לפעם קודמת, השורות בקואליציה יהיו מיושרות - "אפשר יהיה לבצע שינוי והוא יקרא לאופוזיציה להגיע להבנות".
הציטוטים מהדיון
המשנה ליועמ"שית, גיל לימון: "אנחנו משרתי ציבור ממלכתיים".
השר אמסלם: "אתם ממלכתיים?"
המשנה ליועמ"שית: "הפרשנות שלנו היא שהדרך הנכונה היא למנות את הנציב באמצעות ועדת איתור".
השר לוין: "יש חוק! אתה מעל החוק? לא צריך פרשנות. החוק מאוד ברור".
מדובר בהליך שהיועמ"שית מתנגדת לו, ובחוות דעתה סברה שיש מניעה משפטית לאשרו. בעצם האישור של הממשלה לקדם את ההליך הזה, השרים מאשרים החלטה שהיועמ"שית פירשה כלא-חוקית. היועמ"שית הציעה שנציב המדינה ייבחר על ידי ועדת איתור שבראשה יעמוד שופט עליון בדימוס. השרים התנגדו להצעה.
"יש מניעה לקדם את הצעת ראש הממשלה לכך שנציב שירות המדינה ימונה על ידו באופן אישי ופוליטי, ללא בדיקה מקצועית של כישורים מקצועיים והתאמה", הסביר המשנה ליועמ"שית גיל לימון לפני הדיון. "יש לקבוע הליך תחרותי פתוח לבחירת נציב שירות המדינה כדי לאפשר למועמדים מתאימים להתמודד על התפקיד".
חוות דעתה של היועמ"שית על מינוי נציב שירות המדינה
"הליך של ועדת איתור מחייב זאת בשל מאפייניו הייחודיים של תפקיד נציב שירות המדינה, חובתו לפעול בממלכתיות ובאופן בלתי תלוי, והשפעתו על דמותו של השירות הציבורי", נכתב בחוות דעתה של היועמ"שית גלי בהרב מיארה בנושא.
עוד הוסיפה: "קיימת מניעה משפטית לכך שהנציב הבא ייבחר בהליך שבו הוא ימונה באופן ישיר על ידי ראש הממשלה ומינויו ייבדק על ידי הוועדה המייעצת למינויים. הצעה זו אינה נתמכת בהנמקה מקצועית; אינה הולמת את אופיו של התפקיד וסמכויותיו; ואין התאמה בין סמכות הוועדה ומומחיותה, ובין המשימה החדשה והשונה שמציעים להטיל עליה כעת".
הנציב המכהן, פרופ' דניאל הרשקוביץ, אמור לסיים את תפקידו בספטמבר הקרוב. ד"ר אסף שפירא הסביר בטור שכתב ל-N12 כי נציב שירות המדינה עומד בראש מערך ההון האנושי בשירות המדינה, המונה למעלה מ-80 אלף עובדים, ויש לו השפעה מכרעת על דמותו. הוא קובע את תקנון שירות המדינה, מאשר את חלוקת התפקידים והסמכויות בין יחידות שונות, דואג ליחסי העבודה ולזכויות העובדים, אחראי על משמעת ועל ההדרכות וההכשרות, קובע כללים לגיוס וקידום עובדים ועוד.
הדיון על סבסוד מעונות היום לתלמידי ישיבות
בישיבה השרים דנו גם על חוות דעתה של היועמ"שית שהנחתה להפסיק את המימון למעונות היום לתלמידי ישיבות שמועמדים לגיוס. בדיון אמרו השרים:
- השר בן גביר: "חייבים לפטר אותה (את היועמ"שית)"
- השר בן גביר לשרים החרדים: "אם הייתם ערבים - היא לא הייתה מתנהגת ככה. הגיע הזמן לפטר אותה.
- השר בן צור: "מה אשמים הילדים?"
- השר פורוש: "אתם משלמים למסתננים, אז מדוע לא לחרדים?"
- השר בן גביר: "לא הבנתם שלשיטת היועצת מסתננים וערבים שווים יותר מחרדים?"
- השר לוין: "מכתבה ביחס לילדים יהודים מזעזע. זה שיא של שפל. ביעוץ המשפטי גיבורים על תינוקות וילדים. בואו נתאחד. הם יודעים שיש להם הגנה מבג״ץ".
- השר סמוטריץ': "יש הצעות חוק שונות בקשר לסמכויות שלהם תביאו עכשיו. הציונות הדתית תתמוך".
- השר בן גביר: "עוצמה יהודית תתמוך".
- השר מלכיאלי: "אולי תתמוך גם בחוק הרבנים".
- השר בן גביר: "מדברים על היועצת, היא לא רבנית".
- השר לוין: "שהיועצת המשפטית תוריד את הידיים מהילדים החרדים"