לאחר קריאתו של נשיא המדינה לקדם ממשלת אחדות וגילויי תמיכה במהלך מתוך האופוזיציה והקואליציה, מתברר כי מאחורי היוזמה עומדות משפחות חטופים. משפחות אלו הגיעו למסקנה כי הקמת ממשלת אחדות תגדיל את הסיכויים להשגת עסקה לשחרור יקיריהם.
בימים האחרונים קיימו בני המשפחות שורה של פגישות עם גורמים פוליטיים מכל קצוות הקשת הפוליטית, כולל חברי כנסת מיש עתיד, בכירים במחנה הממלכתי, נציגים מעוצמה יהודית ואף מהליכוד. מטרת הפגישות היא לשכנע את הפוליטיקאים בחשיבות האחדות הלאומית בעת הזו.
שרון שרעבי, שאחיו יוסי ז"ל ואלי חטופים, הביע את עמדת המשפחות באומרו: "אל תעשו עלינו סיבוב, אל תקימו ממשלת אחדות מזויפת שתסכל עסקה, אלא 'ממשלת עסקה' שבסופו של דבר גם תוביל לאחדות אמיתית בעם". דבריו משקפים את החשש של המשפחות כי הרחבת הממשלה ללא שינוי מהותי במדיניותה לא תקדם את המטרה העיקרית - השגת עסקה לשחרור החטופים.
המשפחות הגיעו למסקנה זו לאחר שורה של התייעצויות פוליטיות. הן סבורות כי הוספת שחקנים נוספים לצד יו"ר ש"ס אריה דרעי עשויה לסייע בקידום המשא ומתן. בנוסף, הן מסתמכות על חומרים מודיעיניים שמצביעים על כך שמנהיג חמאס בעזה, יחיא סינוואר, רואה בפילוג הפנימי בישראל הזדמנות להשגת הישגים, ולכן חזית אחידה ישראלית עשויה לשנות את גישתו למשא ומתן.
בעוד שהמגעים בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין גדעון סער לא ירדו מהפרק, נראה כי כרגע אין היתכנות אמיתית להקמת ממשלת אחדות. סער ממתין לראות אם קיים אופק לממשלה ונתניהו מבקש לבחון מה קורה בגזרת שר הביטחון יואב גלנט. הצטרפות של סער לקואליציה לא צפויה לשנות את מצב המגעים לעסקה.
למרות ההערכה שנתניהו מעוניין בשימור הקואליציה הקיימת, המשפחות מקוות כי יוזמתן תוביל לא רק להרחבת הממשלה, אלא לשינוי מהותי בגישתה לקידום עסקת חטופים, ובסופו של דבר לאחדות אמיתית בעם ישראל.