שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שמכהן גם כשר במשרד הביטחון, הודיע היום (שלישי) לראש הממשלה על רקע חשיפת הפרשה הביטחונית החדשה כי לא ישתתף בדיון ביטחוני חשוב שנקבע להיום אם ראש השב"כ רונן בר ינכח גם כן. לאחר הודעתו של השר סמוטריץ', בוטל הדיון הביטחוני המצומצם. 

הודעתו של סמוטריץ' מגיעה למרות שבשבוע שעבר בג"ץ פסק ש"הממשלה לא רשאית לחרוג מסדרי העבודה הנהוגים עם ראש השב"כ". גם שר המשפטים לוין התבטא בנושא: "מי שהתרגלו שהמדינה רק שלהם לקחו לעצמם סמכויות בניגוד לכל דין, הפעם לא נוותר". עם זאת, קיים ספק אם ההודעות מפרות את הצו של בג"ץ.

ההחלטה של בג"ץ מתייחסת לממשלה בכללותה ולרה"מ, ולא בהכרח לכל שר ושר. המשמעות של ההחלטה של סמוטריץ' היא שככל שהדיון בוטל בגלל הגעתו של בר, ישנה בעייתיות בכך - משום שהחלטת בג"ץ נועדה למנוע את החרמתו, ולאפשר לו להמשיך את תפקידו כראש שב"כ, עד למתן החלטה אחרת בנושא. להחלטת בג"ץ המלאה

בהתייחסו לפרשה הביטחונית החדשה, שבמסגרתה נעצר איש שב"כ בחשד שהדליף מידע סודי לעיתונאים ולשר עמיחי שיקלי, סמוטריץ' כתב כי רונן בר הוא "ראש שב"כ כושל שהודח מתפקידו ולא יכול להיות שותף לדיונים ביטחוניים", וכינה אותו "איש מסוכן שמשתמש בכלי הביון והחקירה הדרקוניים של השב"כ לצרכיו האישיים". 

כבר עם פרסום החלטת בג"ץ קרא שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', שלא לעבוד עם בר: "ככל שזה תלוי בי, החל מ-10.4 רונן בר יהיה ראש השב"כ בתואר ובתלוש המשכורת מכוח צו הביניים של בג"ץ. הא, ותו לא. בג"ץ מתיר לעצמו לפגוע בביטחון המדינה ועלינו האחריות למנוע זאת. אני קורא לראש הממשלה שלא לזמן אותו לדיונים ושלא לעבוד איתו, לא להיכנס לשום מו"מ מול היועצת למציאת 'מתווה פשרה מוסכם'. יש לנו אחריות על המשך תפקוד ביטחון ישראל, ואסור שיהירות השופטים תקשור את ידינו בזמן מלחמה".

ההדלפה והחקירה - עושים סדר בפרשה
ההדלפה והחקירה - עושים סדר בפרשה

בשבוע שעבר, בתום דיון סוער על הדחת ראש השב"כ שנמשך כ-12 שעות, שופטי בית המשפט העליון בשבתם כבג"ץ הוציאו צו ביניים: רונן בר יישאר ראש השב"כ ולא ניתן להכריז על ממלא מקום - עד למתן החלטה אחרת. עם זאת, הם הבהירו כי אין מניעה שנתניהו יראיין בינתיים מועמדים לתפקיד. החלטת בג"ץ קבעה מפורשות שאסור להחרים את בר כל עוד הוא בתפקידו.

שר המשפטים, יריב לוין, אמר ש"ראש השב"כ מתנהג כאילו יש לו ארגון ביון פרטי שיכול לנהל מסע ציד פוליטי". הוא טען לאכיפה בררנית ושימוש פושע ברשויות אכיפת החוק לצרכים פוליטיים ואישיים, ש"הפכו לשיטה של השמאל לפגוע במתנגדיו ולסכל כל שינוי במערכות המדינה ובפרט במערכת המשפט".

"כל זה לא יכול היה להתרחש אלמלא הם ידעו שיש להם גיבוי משופטי בג"ץ", טען אדריכל המהפכה המשפטית. "מי שתומך בדיקטטורת בג"ץ מקבל חסינות ומי שמבקש דמוקרטיה מקבל שימוש לרעה נגדו בכלים העוצמתיים של מערכות האכיפה".

"אנו עדים לרגעים בהם מי שהתרגלו שהמדינה רק שלהם נאחזים בכל כוחם בתפקידיהם ובסמכויות שלקחו לעצמם בניגוד לכל דין. הכתובת היא אחת - בית המשפט העליון. המסר הוא חד - אינכם מעל החוק. גם אתם נדרשים לכבד את הכרעת העם. אלה ימים של חירות. הפעם - אנחנו לא נוותר", כתב לוין.

במטה משפחות החטופים זעמו על החרמת הדיון מצד סמוטריץ': "איפה האחריות? משפחות החטופים מבוהלות מהמחשבה שמבטלים דיונים ביטחוניים רגישים בשל סכסוכים אישיים ופוליטיים. זהו סימן מבשר רעות על סדר העדיפויות של הממשלה. המשפחות תוהות: אילו עוד דיונים יבוטלו בשל אותם סכסוכים? האם גורל החטופים ייחרץ בגלל פוליטיקה קטנה? לחטופים ולנו אין זמן לכיפופי ידיים. גלו אחריות, שבו בחדר אחד ותביאו כבר הסכם שיחזיר את כולם".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד: "ביטול דיון ביטחוני בגלל איום של שר קיצוני זו פגיעה ישירה בביטחון המדינה. הממשלה העבריינית הזאת סכנה לכל אזרח במדינת ישראל. מדובר בעוד נסיון מגושם וחסר בסיס להסיח את הדעת מפרשת קטאר גייט הממאירה ולהטיל דופי בחוקר".