שר החוץ גדעון סער הפתיע אמש (רביעי) רבים, כשאמר באופן מפורש שהוא תומך בהדחת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה שהוא עצמו מינה רק לפני שלוש שנים. סער שבחר אמש לתקוף את היועמ"שית, טען בעבר כי מינויה של בהרב-מיארה הוא "ככל הנראה המינוי הכי חשוב" שהוא יכול היה לעשות. בשלל מקומות הגן סער על היועצת המשפטית לממשלה, אולם דאג להסיר אזכורים אלה בחשבונותיו ברשתות החברתיות.    

מ"הבחירה הנכונה" ועד ה"חוכמה בדיעבד" 

דצמבר 2021 

בחודש דצמבר ב-2021, גדעון סער, אז שר המשפטים בממשלת בנט-לפיד, חשף את המועמדים שלו לתפקיד היועמ"ש. במכתב ששיגר ליו"ר הוועדה המקצועית למינוי היועמ"ש, הציג סער שלושה שמות: פרקליטת מחוז ת"א (אזרחי) לשעבר עוה"ד גלי בהרב-מיארה, המשנה ליועמ"ש למשפט ציבורי-חוקתי עו"ד רז נזרי, והמשנה ליועמ"ש למשפט בין-לאומי רועי שיינדורף.

 

ינואר 2022

סער ממליץ למנות את גלי בהרב-מיארה ליועמ"ש הבאה, בניגוד לעמדת השופט בדימוס אשר גרוניס, אז יו"ר הוועדה לבחירת היועמ"ש. על רקע ביקורת שהופנתה כלפי המועמדת לתפקיד, אמר סער: "כל מי שתקפו אותה אינם מכירים אותה כלל, את יכולותיה ואת כישוריה. מצער שיש מי שמנסים לשלול מראש את מי שעומד לשאת, בשירות המדינה, באחריות כה כבדה. וזה נעשה רק מטעם אחד: שאני, בהתאם לסמכותי, הצעתי את מועמדותה".

"ראוי למנות בפעם הראשונה בתולדות המדינה אישה לתפקיד זה", אמר אז סער. "אך אציע למנות את עו"ד בהרב-מיארה לא מטעם זה, אלא משום שהיא המועמדת הטובה ביותר, הבשלה ביותר, הראויה ביותר ועם הרקע המקצועי והניהולי העשיר והמרשים ביותר. היא מכירה היטב את משרד המשפטים, את השירות המשפטי הציבורי כולו, את משרדי הממשלה ולשכותיהם המשפטיות ואת עבודתם. אחרי עשרות שנים בשירות הציבורי - היא עבדה בשנים האחרונות גם במגזר הפרטי וחוותה את השירות הציבורי מנקודת מבטו של הציבור".

גדעון סער וגלי בהרב מיארה (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
גדעון סער וגלי בהרב מיארה|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

פברואר 2022

אחרי שסער קידם נמרצות את מועמדותה, הממשלה מאשרת את מינוי עוה"ד גלי בהרב-מיארה ליועצת המשפטית לממשלה, והיא האישה הראשונה שנבחרת למלא את התפקיד. מינוי בהרב-מיארה מתקיים במקביל לכוונתו של סער לשנות את אופי התפקיד, ולמעשה לפצלו.

בטקס הכניסה לתפקיד, אמרה אז בהרב-מיארה: "אני מתכוונת לשים את נושא אמון הציבור במערכת המשפטית בראש סדר העדיפויות שלי. מטבע הדברים אחד הנושאים הראשונים שאידרש להם הוא הטענות על האמצעים שמפעילה משטרת ישראל".

"אף שמערכת אכיפת החוק סופגת מתקפות מגורמים חיצוניים, אין לייחס רק להם את הירידה. על המערכת לבחון עצמה, לאמץ חשיבה חדשה, להחיל את השינויים הנדרשים ולשפר את עבודתה באופן שישכנע את הציבור כי היא פועלת מתוך שיקולים ענייניים, באופן מקצועי ונקי כפיים", הוסיפה אז מיארה.

סער, שכאמור המליץ על מינויה לתפקיד, אמר אז בטקס: "התחלה חדשה היא גם התחלה חדשה במובן של שינוי ובמובן של תיקון, ואת מה שצריך לשנות ולתקן נעשה כולנו ביחד, באחריות, בשיקול דעת ומתוך הבנה מלאה של הפיקדון היקר שיש לכל אחד מאיתנו כשהוא נמצא בתפקידים שאנחנו ממלאים". עם זאת, הדגיש סער כי "עצמאות התביעה, כמו עצמאות השפיטה, הם יסודות חשובים במשטר הדמוקרטי שלנו, ואנחנו נשמור עליהם".

יולי 2022

בזמן ממשלת המעבר של לפיד ובנט, בני גנץ, אז שר הביטחון, מעוניין במינוי רמטכ"ל חדש. היועמ"שית תחילה הביעה התנגדות למינוי מכיוון שהממשלה היא ממשלת מעבר, אולם בהמשך נתנה את אישורה למנות רמטכ"ל בתקופת בחירות. ההחלטה של בהרב-מיארה הביאה לכעס רב בליכוד, והיו שאף איימו כי אם תאשר את מינוי הרמטכ"ל בממשלת המעבר – היא תפוטר.

גדעון סער, אז שר המשפטים, עמד לצידה של בהרב-מיארה ותקף את חברי הליכוד: "יש פה קמפיין סיציליאני – הם רוצים חילופי משטר. יש רצון לפרק את כל האיזונים והבלמים של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. הם רוצים להלך אימים על המערכת ולא כדי להביא מערכת משפטית טובה יותר".

נובמבר 2022

מעט לפני שקמה ממשלה חדשה, שר המשפטים גדעון סער מזהיר מהתוכנית לשינוי מערכת המשפט. "התוכנית לשינוי מערכת המשפט - רעה, לא מאוזנת ומנוגדת לאינטרס הלאומי. נושא ההתגברות אינו עומד לבדו. התגברות ב-61 על פסיקה לצד השתלטות פוליטית על הוועדה לבחירת שופטים לא תייצר דגם משטרי מאוזן".

גם היועמ"שית התייחסה אז לשינויים המתוכננים: "הגדרת התפקידים שלנו ואופן ביצועם לא תלויים בזהות הדרג המדיני או בזהות ראשי מערכת המשפט באותה עת. תפקידנו נותר בכל עת לסייע לממשלה להגשים את מדיניותה, לקדם את האינטרסים של מדינת ישראל בגבולות הדין. מאפיינים אלה נובעים מדמותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. כך היה מאז קום המדינה. כאשר הממשלה הבאה תוקם ותיכנס לתפקידה, נמשיך לפעול כפי שפעלנו עם ממשלות קודמות, במקצועיות ובענייניות להגשמת יעדיה, בהתאם לגבולות הדין".

דצמבר 2022

הקואליציה החדשה בעת ממשלת נתניהו הנוכחית, מתכוונת לפצל את תפקידה של בהרב-מיארה, ומקדמת את אימוץ "יוזמת גדעון סער" לפיצול תפקיד היועצת המשפטית לממשלה. שרים תוקפים את בהרב-מיארה, אולם בשלב זה לא אין כוונה להדיחה מהתפקיד, אלא לפצלו.

2023 - המהפכה המשפטית

יריב לוין ממונה לשר המשפטים ומודיע על "הרפורמה במערכת המשפט", תחילתה של המהפכה המשפטית. בתוכניתו של לוין: חקיקת פסקת התגברות ברוב של 61 ח"כים, ביטול עילת הסבירות ושינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, בנוסף לחקיקה ולפיה ביהמ"ש העליון לא יוכל לפסול חוקי יסוד, יועצים משפטיים במשרדי הממשלה ימונו במשרת אמון, ביטול שיטת הסניוריטי בביהמ"ש העליון ופיצול תפקיד היועמ"שית. 

כמה חודשים לאחר מכן, על רקע מתקפות חוזרות ונשנות בממשלה על היועמ"שית, סער מזהיר בריאיון למגזין N12 כי "בממשלה רוצים יועמ"ש שהוא משרת של המאפיה". בתור מי שהביא למינויה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, הוא הגן עליה ושיבח אותה: "אני חושב שהיא עמדה במבחן בקור רוח. אני בחרתי בה על בסיס הביצועים, אבל גם על בסיס תכונות האישיות שלה. והמרכיב הזה הוא מרכיב מכריע תמיד בהצלחה של היועץ המשפטי לממשלה. אני חייב לומר שאני ידעתי כבר אז שזה ככל הנראה המינוי הכי חשוב שאני יכול לעשות ובחרתי את הבחירה הנכונה".

"כל ממשלה שממנה יועץ משפטי יודעת לפי המסורת המשפטית והחוקתית שלנו שהוא יכהן הרבה מעבר לתקופת כהונתה, יועץ משפטי לממשלה מכהן שש שנים בתפקידו. למה להכפיש ולהעליל על מישהי שלא הייתה לה שום נגיעה פוליטית כל חייה? למה? כי רוצים יועץ משפטי שהוא קונסיליירי של מאפיה?"

בממשלה ובקואליציה לאורך שנת 2023 ממשיכים לתקוף את היועמ"שית ועולים קולות לפיטוריה. עם תחילת מלחמת חרבות ברזל בעקבות טבח שבעה באוקטובר, גדעון סער חוזר לממשלה כחלק ממפלגתו של גנץ, כשר ללא תיק.

2024 - חרבות ברזל

על רקע חילוקי דעות בנוגע לאופן ניהול המלחמה, פורשים סער ומפלגתו הימין הממלכתי מהממשלה, ובהמשך גם גנץ וסיעת המחנה הממלכתי עוברים לאופוזיציה. בקואליציה יש מי שחוזר על הקריאה לפטר את היועמ"שית, וחברו של סער למפלגה, חה"כ זאב אלקין, טוען כי עם ריסוק מערכת והחלפת היועמ"שית "נתניהו יגיע למבוקשו". 

אחרי כמה חודשים באופוזיציה, וכשבסקרים הוא מתחת לאחוז החסימה, סער חוזר לממשלה ללא הסכם קואליציוני ומכהן כשר ללא תיק.

סער ממונה לשר בממשלת נתניהו ומתנגד לפיטורי היועמ"שית

בריאיון ראשון מאז שמונה לתפקיד שר החוץ, נשאל סער אם יתמוך בפיטורי היועמ"שית, והשיב בבירור: "לא". "אני לא מסכים עם כל החלטה של היועמ"שית, אבל צריך לזכור שאת רוב כהונתה עשתה היועמ"שית בממשלה הזו - ולא הקודמת. אני אנסה להפעיל את השפעתי מתוך הממשלה וללכת בדרך של הבנות והסכמות".

בחודש דצמבר, לפני שלושה חודשים בלבד, חזר סער על הדברים ואמר שאין לפטר את בהרב-מיארה, אלא יש לפצל את תפקיד היועמ"ש. "אני תמיד מעדיף לתקן מאשר לשבור. עדיף ללכת למהלך של פיצול סמכויות התפקיד הזה, מאשר למהלך של פיצול העם", אמר סער.

בחודש ינואר 2025, פרסם שר החוץ סער הודעה משותפת עם שר המשפטים יריב לוין, שבה הם מאמצים את המתווה שהציעו ההורים השכולים השר לשעבר יזהר שי ותא"ל במיל' דדי שמחי, לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים והצעת העקרונות לחקיקת חוק יסוד: החקיקה.

המתווה שמציע בין השאר את החלפת שני נציגי לשכת עורכי הדין החברים בוועדה, בשני עורכי דין מטעם הקואליציה והאופוזיציה, זכה השבוע להתנגדות היועמ"שית. בהודעה שמסרה בהרב-מיארה לשר המשפטים לוין, היא טענה כי המתווה המוצע "מטיל צל כבד על מערכת השפיטה ופוגע במקצועיותה ובעצמאותה". 

היועמ"שית הציעה ללוין שורה של תיקונים במתווה שייערכו בתהליך מקצועי, שכן לדבריה, המתווה צריך לעבור שינויים מהותיים. שר החוץ סער הגיב על המכתב של של בהרב-מיארה: "מדובר במסמך פוליטי - לא מסמך משפטי".

סער תומך בהדחת בהרב-מיארה

אמש, עם הודעת שר המשפטים יריב לוין על פתיחה בהליך להדחת היועמ"שית, הביע השר סער, שמינה את בהרב-מיארה לתפקיד, תמיכה בפיטוריה. "העברת היועץ המשפטי לממשלה מתפקידו זהו צעד חריג. צעד שלא ננקט מאז שנות השמונים של המאה הקודמת. אבל גם תפקודה של היועצת המשפטית לממשלה הוא חריג ביותר".

"היא הפכה לשחקנית פוליטית על-מלא שפועלת נגד הממשלה באופן שיטתי במטרה שקופה להפילה", תקף סער. "כל מי שרוצה להפיל את הממשלה - תומך בה, ולהיפך. זה מקום שאסור לייעוץ המשפטי לממשלה להיות בו. ‏כבר זמן שהיא לא מקיימת קשרי עבודה תקינים עם הממשלה ועם השרים. כל דבר הוא 'מניעה משפטית'".

‏סער טען כי מוסד היועץ המשפטי לממשלה "נהרס בימים אלה והופך להיות מוסד שמקבל אמון מחצי עם בלבד על פי השתייכות פוליטית". השר ציין את בהרב-מיארה כמי שפעלה כפי שהיה מצופה ממנה בשנה הראשונה לתפקידה, אך כיום זה לא המצב. "בשנתה הראשונה לתפקיד, בעת כהונת הממשלה הקודמת, היא פעלה לפי המוטו שאותו הציגה בעת מועמדותה לתפקיד - 'ייעוץ מאפשר'. ‏היום היא מצויה במקום המרוחק ביותר משם".

"כל אדם ישר יכול להפריד בין עמדתו לגבי הממשלה (שלילית או חיובית) לבין הבנה מה בדיוק קורה פה.
‏מי ששינתה ב-180 מעלות את גישתה היא היועצת המשפטית לממשלה", טען השר סער. "‏לא ניתן לומר שהממשלה הנוכחית לא אתגרה את היועצת המשפטית לממשלה ובתקופות ידועות היה ערך לעמידתה ולחלק מעמדותיה".

"אבל אין שום מקום בעולם שבו יועץ משפטי פועל באופן עקבי, שיטתי ובלתי מרוסן נגד הממשלה שלה הוא אמור לייעץ. כל זאת - בתוך מתיחת גבולות התפקיד עצמו למקומות בלתי אפשריים", תקף. "המשך כפייתה על הממשלה היא תקלה שלטונית חמורה הפוגעת קשות בתפקוד הרשות המבצעת. ראיתי זאת פעם אחר פעם - ומקרוב - בחצי השנה האחרונה".

סער הזכיר כי הביא למינוי בהרב-מיארה, וכי זו הייתה "טעות". "הבאתי לממשלה לפני שלוש שנים את ההצעה לבחור בעו"ד גלי בהרב-מיארה לתפקיד היועצת המשפטית לממשלה. על פי אותה התפיסה בדיוק שלפיה הבאתי את מועמדותה (ושמעוגנת בדברי בישיבת הממשלה מפברואר 2022) ועל פי התנהלותה הנוכחית - אין ספק כי עליה לסיים את תפקידה. ‏אם כל העובדות שידועות לי היום היו ידועות לי אז - לא הייתי מציע את מועמדותה. זוהי, כמובן, חוכמה בדיעבד. עדיף ללמוד מטעויות מאשר להתבצר בהן". ‏

"עו"ד בהרב-מיארה לא הותירה לשר המשפטים כל ברירה אלא לנקוט מהלך שעליו הודיע והיא זו שבהתנהלותה שכנעה שצעד זה נדרש", אמר סער. "‏בנוסף, יש לקדם רפורמה במוסד היועץ המשפטי לממשלה (פיצול) בהיבטי אחריותו לתביעה הכללית (בדגש על הליכים פליליים נגד חברי הממשלה והכנסת). כמו כן, יש להוביל שינוי בסוגית הייצוג (אפשרות רחבה יותר לייצוג עצמאי של הממשלה וחבריה)".