יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין, פנה היום (רביעי) לראש הממשלה בנימין נתניהו בדרישה למנות "בדחיפות שר שירכז את הנושאים השונים הנוגעים למימוש חוקי אונר"א". זאת בעקבות דיון חשאי בוועדה שחשף כי למרות כניסתם לתוקף של החוקים לפני כחודש וחצי, יישומם בשטח לוקה בחסר.
"בדיונים שקיימה הוועדה נתגלו פערים משמעותיים בכל הנוגע ליישום החוקים האמורים, וזאת למרות הנחייתך האמורה וחרף העובדה כי בחוקים עצמם נקבעה הוראה בדבר תחילה מאוחרת של הוראות החוק, וזאת לצורך היערכות המדינה ליישום החוקים", כתב אדלשטיין לנתניהו.

במכתב מפרט אדלשטיין מספר דוגמאות לעיכובים ביישום החוקים. בין היתר הוא מציין כי למרות עמדת משרד החוץ, שקיבלה את אישור היועץ המשפטי לממשלה, כי ניתן לאכוף כנגד מתקני אונר"א, עדיין לא ננקטו פעולות אכיפה בידי רשות מקרקעי ישראל, כולל סילוק פלישה במתחם שבמעלות דפנה שכבר פונה מנציגי אונר"א.
בנוסף, שאלות של רשויות המדינה לגבי אפשרות אכיפה באמצעות ניתוק מים וחשמל למתקני אונר"א טרם זכו למענה למרות דחיפות הנושא. המכתב מתריע גם כי תקציב שהובטח לפעילויות חינוך ובריאות חלופיות לאלה שסיפקה אונר"א לא הועבר, וכי משרד האוצר מתנגד להקצאת 10 מיליון ש"ח לשירותי ניקיון שיחליפו את אלה שמספקת כיום אונר"א בירושלים.

יוזמת החוק להפסקת פעילות אונר"א, ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו), שהשתתפה בדיון מסווג בוועדה, ציינה כי "ברוב התחומים חלה התקדמות, אמנם בקצב איטי. אחרי ארבעה וחצי חודשים היינו צריכים להיות במצב אחר, אבל בכל זאת יש שינוי בגישה". עם זאת, הדגישה כי "התחום העיקרי שבו שום דבר לא זז, זה במתחם אונר"א המרכזי שבמעלות דפנה בירושלים".
חוק להפסקת פעילות אונר"א וחוק להפסקת פעילות אונר"א בשטח מדינת ישראל נכנסו לתוקף ב-30 בינואר 2025. במסגרת החוקים נדרשת הפסקת פעילות הארגון בישראל ובשטחים שבשליטתה. ב-17 בפברואר הנחה רה"מ "לאכוף מיידית" את יישום החוק ואמר כי "אין מגבלות במימוש הנחיית ראש הממשלה".
ועדת החוץ והביטחון תמשיך לקיים דיוני מעקב בשבועות הקרובים. "אני נחוש לקדם את יישום החוק, ולא מתכוון להרפות", הבהיר יו"ר הוועדה ח"כ אדלשטיין.