חה"כ יואב סגלוביץ (יש עתיד) התראיין הבוקר (שלישי) ל-N12 ותקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ואת רה"מ בנימין נתניהו על רקע העלייה במספר הנרצחים ומספר אירועי האלימות שהתרחשו לאחרונה בישראל. בנוסף התייחס סגלוביץ להרכב הממשלה שיש עתיד תרצה להקים לאחר הבחירות: "אנשים כמו בן גביר וסמוטריץ' לא יהיו חלק ממנה, עבאס יכול להיות שותף". 

יותר מ-100 בני אדם נרצחו מאז תחילת השנה, ורק בשבוע האחרון היינו עדים לכמה אירועי אלימות קשים. כמי שכיהן כסגן השר לביטחון הפנים בממשלה הקודמת, ובעבר כניצב במשטרה, האם יש פתרון לבעיה? "הדבר הראשון שצריך להסתכל עליו זו המגמה. מאז שהממשלה הזו כוננה, יש קפיצה בפשיעה ב-130%. זה הסיפור הגדול. מדי פעם יש קפיצות ואז זה על סדר היום הציבורי, וזוכה לסיקור יותר נרחב. מאז שהוקמה הממשלה הזו יש כישלון מהדהד. מאז שמונה בן גביר לתפקיד, ובעצם מאז שזה הפסיק להיות משהו שמעניין את הממשלה, זאת המציאות. צריך להחליט שהטיפול באלימות זה יעד ממשלתי ושזה מספיק חשוב. צריך לשים את האנשים הנכונים שיעבדו בזה, ולייצר את התקשורת הנכונה בין החברה הערבית למשל למשרד. היום אין אף אחד שבקשר, אין שום קשר עם הממשלה. הטיפול בפשיעה זו עבודה של הממשלה כולה, והממשלה שיש היום פירקה הכול".

"הפרויקט שעמדתי בראשו, 'מסלול בטוח', פורק לחלוטין. גם ברמת התוכן, וגם ברמת החיבור שהיה עם משרדי הממשלה. זה פשוט לא 'נושא', ולמרות שאנחנו אחרי סוף שבוע מאוד קשה, חייבים להסתכל על הרצף. כשרואים רק את הפיקים, לא מבינים. מתחילת שנת 2023 כשהוקמה הממשלה, יש קפיצה גדולה. ב-2022 היו 106 נרצחים, בשנת 2023 היו 244. אלו מספרים מטורפים. ב-2024, 237. היום אנחנו עם 101 נרצחים, ואנחנו לא באמצע השנה". 

איתמר בן גביר בדיון הארכת מעצר של א', איש השב
"כהניסט וגזען. ירקוד על הדם כשאפשר". השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר|צילום: יונתן שאול, פלאש 90

 

לדבריו של סגן השר לביטחון הפנים לשעבר, הבעיה נעוצה בראש הממשלה ובשר לביטחון לאומי. "זה לא באמת יעד ממשלתי וזה לא מעניין את רה"מ. ביום חמישי נתניהו הזמין לישיבה את מאזן גנאיים, יו"ר ראש ועד הרשויות הערביות. בן גביר כתב מכתב שהוא מתנגד לשבת איתו, עם מי שלטענתו הורשע בטרור, דבר שאינו נכון. אי אפשר לנהל את המאבק בפשיעה בלי שותפות של ההנהגה האזרחית. יש פה מניעה, ואירוע עם שר שלא כשיר לתפקידו, כהניסט שמדיר את כל האוכלוסייה הזאת. ואחרי סוף השבוע האחרון, גם אין שום התבטאות בנושא. לצערי אפילו במשטרה אין מספיק התבטאות לגבי תמונת המצב, ובוודאי לא של השר, אבל הבעיה הגדולה היא לא העטיפה. הבעיה הגדולה היא שאין באמת תוכנית אמיתית. ביום חמישי האשימו את היועצת המשפטית לממשלה בטענה שהיא לא מציגה תוכנית. הייתה תוכנית בממשלה הקודמת שעבדה והורידה את הפשיעה, והם ביטלו הכול. הם פשוט לא עובדים, לא עושים, וגם המשטרה לא עושה את עבודתה".

ובן גביר אשם בזה? "קודם כל - כן. אבל הבעיה הגדולה היא נתניהו. נתניהו הוא זה שמינה אותו, הוא ידע את מי הוא ממנה. הוא נרמל אדם בלתי כשיר וכהניסט, עבריין לשעבר, לשבת על כיסא השר לביטחון הפנים. כבר נרמלנו את זה, אבל זה הסיפור. דבר נוסף זה "הצביעה" של המשטרה, אם אתה מתייחס לנושא של הפשיעה בכלל, ובפרט בחברה הערבית... אתה רואה שזה כמעט לא עולה, אלא כשיש שבוע מדמם במיוחד. תחושת הפחד ברחובות נמצאת כל הזמן, זה מה שאנשים מרגישים, אנשים מרגישים חוסר ביטחון טוטאלי, ומה ששומעים בסוף זה ציוצים, סינקים, והודעות של ראש הממשלה. בכלל, הנושא של חיי אדם הוא לא פקטור, וזה לא על סדר היום. אין תוכנית מסודרת, אין יעד או רוח אמיתית שרוצה לעשות תיקון. בן גביר ביטל הכול, אנחנו בעידן שכשמדברים על משילות זה הצטלמות עם דחפור שהורס קרוון בנגב. אבל בסוף הבעיה הגדולה במשילות זה שאין ביטחון מאז שהממשלה הזו הוקמה ועוד הרבה לפני 7.10. זו אותה הממשלה, אותה המשטרה, אותה רשות מיסים, והביצועים על הפנים. לממשלה פשוט לא אכפת, זה נורא להגיד, אבל זה לא באג'נדה".

מה דעתך על השתיקה של בן גביר בנושא? "אין הרבה מה להגיד, אין לי ציפיות. מדובר בכהניסט גזען, זה לא מעניין אותו. אם יהיה אירוע אחר שאפשר לרקוד על הדם באיזשהו מקום, את זה הוא יעשה. פה הוא לא יכול לעשות את זה, אז הוא לא עושה. כעיקרון הוא נישא אך ורק על גלים של שנאה ופופוליזם. בכל מה שקשור בעבודה ולכישלון קולוסאלי שלו, אתה לא רואה ולא שומע אותו. במציאות של היום, המינימום זה להתייחס. ברגע שאין התייחסות אז בוודאי שאין מעשים. בסוף את נתניהו זה לא מעניין, והדבר הכי בולט זה שהוא מינה עבריין שיושב על כיסא השר לביטחון הפנים. כשעבריין יושב על הכיסא, שאף אחד לא יתפלא מהתוצאות, במיוחד כשהעבריין גזען ולאומן".

יואב סגלוביץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יואב סגלוביץ|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אמרת גם שהמשטרה נצבעה. "הצבע של המשטרה השתנה מאז שהממשלה הזאת הוקמה. האם המפכ"ל שמונה מתאים לתפקיד? "אני לא מכיר אותו, הוא קודם מהר מדי לדעתי, היה תנ"צ כשהייתי סגן השר לביטחון הפנים ועכשיו הוא מפכ"ל. הצביעה של המשטרה בידי בן גביר התחילה עם הקמת הממשלה, עם תיקון פעולת המשטרה, עם החגיגה שהוא עושה למינויים, הוא מתהדר בזה שהוא ממנה רק את האנשים שמבצעים את ה"מדיניות" שלו. הערכים והביצועים מתחברים, וכשהערכים נשחקים הביצועים יורדים. ואני אומר את זה מתוך שנים של ניסיון. זו תמונת המצב, המצב הערכי בשפל המדרגה, וכך גם הביצועים בכל התחומים". 

מדיניות חלוקת הנשקים של בן גביר היא דבר נכון? תחת אירועי 7.10 אנשים חששו, אבל ברמה התפיסתית, זו הפרטה. בסוף מי שמספק הגנה לאזרחים, זו המדינה, לא אזרחים שמתחמשים. הקריאה לאנשים להתחמש, זה הפופוליזם הכי צרוף שרק אפשר לעשות, בזה הוא מתהדר כל הזמן. יש יותר כלי נשק בחברה, אז יש יותר ביטחון? התשובה חד-משמעית היא שלא".

הלחימה בעזה

האם הלחימה בעזה משיגה את המטרות. האם יש תכלית להוראות? "צריך להפסיק את המלחמה ולהחזיר את החטופים, אין פה הרבה חוכמות. כל המהלך שנתניהו דחה במשך יותר משנה, בכלל, דיון על היום שאחרי, זה נעשה משיקולים בלתי עניינים ופוליטיים, הרי היו הצעות בדרך. כל זמן שאין אלטרנטיבה לשלטון של חמאס, נמשיך להתעסק עם זה. כרגע הסיפור הוא שאנחנו מדשדשים בעזה, החטופים נמקים, וכל יום שעובר ולא מגיעים להפסקת המלחמה ולהשבת החטופים, אנחנו מבזבזים זמן. בסוף נגיע להסדר במחיר כבד הרבה יותר, שנה שמבזבזים זמן בשביל שיקולים בלתי עניינים של נתניהו".

הקריאות לאיחוד באופוזיציה

בהמשך לקריאות של חלקים בציבור, האם נכון ללכת לאיחוד פוליטי עם השותפים באופוזיציה, כמו למשל גולן, גנץ או בנט? "אנחנו לא נמצאים בתוך בחירות, אבל גם כשיהיו בחירות, צריכים לראות מה הכי נכון. גם כשמדברים על איחוד, יש פערים בין תפיסת העולם של בנט ושל יש עתיד למשל. אחרי הבחירות אני בטוח שאפשר לשבת יחד, כמו בממשלת השינוי. ישבנו יחד מנפתלי בנט ועד מנסור עבאס, אבל בזמן קמפיין בחירות כל אחד צריך לומר במה הוא מאמין. ברור לי הרצון של מי שרואה מה קורה כרגע במדינה ומה עושה הקואליציה שהדוקה כולה ללא קשר לצרכים האמיתיים של המדינה, אבל אנחנו לא כאלה. יש פערים שצריך לשים על השולחן. אחרי הבחירות אני חושב שתהיה פה ממשלה אחרת, רחבה מאוד, קואליציה של משרתים שאכפת להם, שאנשים כמו בן גביר וסמוטריץ' לא יהיו בתוכה".

יאיר לפיד, מנסור עבאס ווליד טאהא במליאה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"עבאס היה שותף טוב בממשלה הקודמת". מנסור עבאס, יאיר לפיד ווליד טאהא|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ועבאס פרטנר? "הוא היה שותף טוב גם בממשלה הקודמת. אני לא הולך אחרי כל הצעקות והקריאות מהעבר השני. צריכים לראות מה יהיה בבחירות, ומה שבטוח יהיה, אני לא מאמין שהממשלה העתידית תישען על חודו של קול, ושהקול הזה יהיה של מנסור עבאס. לא אני חושב ככה וגם לא מנסור עבאס. אבל האם הוא יכול להיות שותף? בוודאי". 

מה המשמעות של רשת הביטחון שיש עתיד הציעה לנתניהו? "ביבי יוכל להשתחרר מהכבלים של בן גביר וסמוטריץ' שמונעים את העסקה. להפסיק את המלחמה ולהחזיר את החטופים, אין דבר חשוב מזה. אנחנו מציעים רשת ביטחון במשך שנה ונתניהו לא רוצה בה. רשת הביטחון שלו היא פוליטית ולא מדינתית, יש לו רשת ביטחון שלא קשורה לביטחון המדינה. הרשת שהוא מחפש לצערי היא מהחרדים ומהקיצוניים, ולא מאיתנו. אנחנו ממשיכים להציע לו כל הזמן, ועובדה שעד היום נתניהו לא קרא ללפיד לבוא ולדבר על זה. הגיע הזמן לשאול את נתניהו מדוע הוא הולך אחרי אנשים קיצוניים וכהניסטים מסוכנים, ולמה הוא עושה את זה במקום לסיים את המלחמה ולהחזיר את החטופים. גם עכשיו אנחנו מציעים רשת ביטחון, ועובדה שהוא לא קרא לנו לשום מקום בשביל לקיים דיון על המשמעות שלה, זה פשוט לא מעניין אותו".


תגובת לשכת השר בן גביר: "עם הגעת השר בן גביר למשרד לביטחון לאומי נוכח השר לראות כי עמר בר-לב ויואב סגלוביץ השאירו משטרה חלשה וחרוכה - תחנות משטרה שנזנחו, גל התפטרויות שוטרים, שלא לדבר על שב"ס שהפך לקייטנה למחבלים ורק 70 כיתות כוננות משטרתיות בכל הארץ".

"המשטרה וגופי המשרד בעלייה שלא נראתה מעולם: עלייה במספר המתגייסים, במשכורות לשוטרים, שילוש פעילות אכיפת הבנייה הבלתי חוקית בצפון בנגב, ירידה בכמות ההתפטרויות שנעצרה, הקמה של 900 כיתות כוננות, למעלה מ-140 אלף נשקים אישיים שחולקו, הרעת תנאי המחבלים בבתי הכלא, חיזוק המשטרה, חיזוק כב"ה - בקיצור, כל מה שסגלוביץ וחבריו לא עשו".

"אכן, השר בן גביר אינו עציץ. במשך כהונת לא מעט שרים קודמים התרגלו שבמשרד הזה יושב עציץ. השר בן גביר עובד, פועל, והזיז לבדימוסים את הגבינה - לכן 90% מזדהים איתו, למעט אלה שניהלו את המשטרה בעבר ניהול כושל".