ועדת הכנסת הצביעה היום (שני) על הפסקת חברותו בכנסת של יו"ר חד"ש-תע"ל חה"כ איימן עודה לאחר שהושג הרוב הנדרש של 3/4 בעד ההדחה מתוך חבריה (13 ח"כים מתוך 17). לאחר ש-14 ח"כים תמכו, ההמלצה אושרה והיא תועבר להכרעת מליאת הכנסת, שם נדרש רוב של 90 ח"כים עבור הדחה. לחה"כ עודה קיימת זכות ערעור לבית המשפט. 

הח"כים שתמכו בהדחת עודה: אופיר כץ, בועז ביסמוט, עמית הלוי, משה סעדה, אריאל קלנר, מישל בוסקילה, ינון אזולאי, ארז מלול, עודד פורר, משה רוט, סימון דוידסון, שמחה רוטמן, פנינה תמנו ולימור סון הר-מלך.

הח"כים שהתנגדו להדחה: אחמד טיבי וווליד טאהא.

חה"כ איימן עודה הגיב על ההחלטה להדיחו בוועדת הכנסת: "האופוזיציה שוב שיתפה פעולה עם נתניהו ועם הכהניזם – הם שונאים אותנו יותר ממה שהם אוהבים את הדמוקרטיה".

יו"ר הוועדה חה"כ אופיר כץ אמר בפתח הדיון: "כמו שראינו בדיון הקודם, עודה לא מתנצל ולא חוזר בו מדבריו אלא רק החריף בהשוואה בין חטופים למחבלים ובהאשמות קשות נגד חיילי צה"ל. הוא מסרב לצאת נגד הטרור ולהכיר בהם, תמיד מוצא דרך להצדיק את פעולותיהם כארגונים לגיטימיים כנגד חיילי צה"ל, ואם הוא רוצה לחזור בו אאפשר לו בכל שלב של הדיון". 

חה"כ אביחי בוארון שיזם את הדיון אמר: "איימן עודה לא סופר את כנסת ישראל, הוא מזלזל בהליך ההדחה ולאחר שבשבוע שעבר יצא באמצע הדיון הוא לא הגיע לדיון היום. גם בדיון הקודם ועד לרגע זה הוא לא התנצל ולא חזר בו מדבריו, ואף חזר על הדברים שאמר. הוא לא מוכן להודות שחמאס הוא ארגון טרור, ושחיזבאללה הוא ארגון טרור". 

חה"כ גלעד קריב התייחס לצעדים להדחת עודה: "הם לא רוצים להדיח את איימן עודה, אלא את הייצוג הפוליטי של 2 מיליון אזרחים ערבים. ‏אסור לאופוזיציה לתמוך במהלך הכהניסטי הזה, שהוא טעות מוסרית ואיוולת פוליטית. עוד לא מאוחר".

חה"כ עודד פורר הגיב על דבריו של חה"כ קריב: "דוחה את הניסיון לצייר את הדיון הזה כפגיעה בחברי כנסת ערבים. במקרה הזה הח"כ שתמך בטרור הוא ערבי, אבל בפעם הקודמת חה"כ איננו היה ערבי. מהות הדיון היא אחת: אם הפעולות של עודה עומדות ברף שמצדיק הדחה או לא. אנחנו נמצאים 633 יום במלחמה עם 50 חטופים בעזה ומשפחות ששילמו מחיר יקר, ואי אפשר לנתק את הדיון הזה מהשעה בה נאמרו דבריו של עודה".

במהלך הדיון פרץ עימות בין משתתפים וח"כים, ויו"ר הוועדה כץ הודיע בתגובה על עצירת הדיון לזמן קצר. בהמשך חזר הדיון עם דברים שנשאו בני משפחות של חטופים, שורדי שבי וחטופים שנרצחו.

דני אלגרט  (צילום: ערוץ הכנסת)
דני אלגרט בוועדת הכנסת|צילום: ערוץ הכנסת

דני אלגרט, אחיו של איציק אלגרט ז"ל שנחטף ונרצח, חשף בדיון: "אחי היה בשבי יחד עם עידן אלכסנדר. חשדו שהוא טייס כי היה לו קעקוע עם צורה של נשר על היד. לקחו אותו לחקירה והוא לא חזר ממנה. עידן אלכסנדר שאל איפה איציק, אמרו לו 'הלך'. איציק מת, נרצח, קיבל התקף לב, בעינויים, בתוך כדי החקירה. חשבו שהוא טייס, הוא נרצח במהלך עינוי בחקירה".

היועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, אמרה בדיון כי בקשת ההדחה את חה"כ עודה נסמכת בעיקר על מקרה גבולי אחד, וגם כשההתבטאות שלו בנושא החטופים והאסירים מקוממת ומעוררת שאט נפש, היא לא תואמת את עילות ההדחה. למעשה חוות הדעת של יועמ"שית הכנסת תקשה מאד על אישור ההליך בבג"ץ.

עו"ד אביטל סומפלינסקי, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, אמרה: יש פער בין התבטאות כמעוררת שאט נפש אך לא עומדת ברף הנדרש לבין הדחה. הבקשה לא תוקנה ועומדת על התבטאות בודדת, לעמדתנו היא לא מגלה עילה להדחה. זו אמירה מקוממת חסרת מקום וראוי שתיבחן בהקשר האתי.

חה"כ שמחה רוטמן: "מי שיושב בדין יש לו סמכויות להכריע בהיקף סמכותו. איננו כפופים לחוות דעת הייעוץ המשפטי, ואנחנו יכולים לפעול כאילו עמדה זו שגויה. כל הפרוצדורה בנושא הזה תיקבע בחוק/בתקנון הכנסת. בתקנון נקבע כלל רגיל של פרשנות, גוף קובע את סדרי הדיון שלו".

עו"ד ד"ר ג'אברין חסן רפיק, סנגורו של חה"כ איימן עודה, אמר בדיון: ההליך הזה צריך להתקיים דיון על בסיס תשתית עובדתית רלוונטית. והתשתית הרלוונטית אומרת שהדיון ייפתח כשמוגשת בקשה חתומה שתנמק את האמירות או הציטוטים שבגינם החל הדיון. לא הוגשה בקשה חתומה כדי לדון בציטוטים הנוספים. לכן אני חוזר ואומר שאני לא מכיר אף ציטוט אחר. אין כאן מסה קריטית, אנחנו לא בתהליך מאסף של ראיות. חוק ההדחה הוא חוקתי רק אם הוא מקיים את כל התנאים.

בדיון הקודם אמר חה"כ עודה כי "ההליך לא חוקי ולא מוסרי ולא דמוקרטי", וכינה אותו "רדיפה פוליטית". "רוצים לסמן אותי כקיצוני - שקרנים. הוקעתי את שבעה באוקטובר עשרות פעמים. זה לא קיצוני להיאבק בזכויות של שני העמים. סיעת חד"ש לא זזה מילימטר מהעמדות שלנו, מי שזז זאת אל עבר הימין הקיצוני זאת הכנסת הזאת. לא חוזר בי על דבריי. אתם תחזרו בכם. ההיסטוריה תזכה אותי וההיסטוריה תשפוט אתכם".