על רקע ריבוי המעטפות החשודות ומכתבי האיומים שנשלחו לכ-20 ח"כים ולשרים בתקופה האחרונה, הוועדה לביטחון לאומי של הכנסת קיימה דיון בנושא הבוקר (שלישי), וח"כים סיפרו על האיומים שקיבלו, והטיפול הלקוי בנושא. 

בפתח הדיון אמר יו"ר הוועדה חה"כ צביקה פוגל: "התכנסנו הבוקר כי חלק מחברי הכנסת קיבלו מכתבי איום. חבל שלא כולם נמצאים כאן, במיוחד כשחלקם, כמוני, קיבלו לאחרונה מכתב נוסף. המכתבים כוללים פרטים אישיים מדויקים, כתובת, מספר טלפון, תחביבים. זה לא מכתב מהצ'אט GPT, זה הרבה יותר עמוק. זה איום מאוד ברור. 'אם לא תשנו את דרככם – תשלמו מחיר'".

צביקה פוגל (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חה"כ פוגל: "פגיעה במה שמותר ואסור במדינה דמוקרטית"|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

 

"האם אנחנו עלולים להגיע לרגע שבו מישהו יגיד לעצמו: לא תפסו אותי, אולי אעשה את הצעד הבא? כבר היו מטורפים שזרקו פצצות תאורה על בית ראש הממשלה", המשיך חה"כ פוגל. "כינסתי את הדיון הזה כדי להעלות את הנושא מדרגה. זה לא משהו שאפשר לטאטא מתחת לשטיח. זו מציאות קיימת ויש לנו חובה להילחם בה. מותר שלא להסכים, אבל כשמגיעים לרמות כאלה של איומים, זו לא רק עבירה על החוק. זו פגיעה במה שמותר ואסור במדינה דמוקרטית". 

חה"כ אושר שקלים (הליכוד) אמר בוועדה: "גם אני קיבלתי איומים, פעמיים הגיעו מכתבים לתיבת הדואר. היו שם פרטים על המשפחה שלי, המשפחה היותר רחוקה, הילדים, מקומות מגורים, מספרי ת"ז, ממש לפרטי פרטים, אין לי מושג מאיפה לקחו את זה. ברמה הכללית, זה פחות מרתיע אותי, אבל בפעם השנייה שזה קרה, כאבא לילדים קטנים - הם מאוד נלחצו".

"הגיעו ניידות של המשטרה, מד"א, וכבאות והצלה, והילדים שאלו מה קרה", שחזר חה"כ שקלים. "אמרתי שהכול בסדר, אבל בחוויה שלהם זה היה ממש לא נעים. עצם זה שזה מתנהל במשך כשנתיים, יש כאן כנראה יד מכוונת שלא רוצים להגיע לפתרון. רמת האיום בכלל על נבחרי ציבור... זה בושה וחרפה". 

חה"כ אלי דלל מהליכוד שחזר: "הייתי הראשון לקבל מכתב. גם כסגן ראש עיריית נתניה היו לא מעט אירועים, וקיבלתי בעבר רימון רסס. המכתב שקיבלתי הוא לא רק מכתב איום. המידע שהיה בו מביא למצב שאתה לא ישן בלילה. היו שם שמות הילדים, הנכדים, מספרי תעודות הזהות, הכתובות שלהם ושל ההורים שלי ומה לא".

"מישהו עשה עליך חקירה או משהו אחר, זה מזעזע וגורם לך לחשוב 10 פעמים", המשיך חה"כ דלל. "זה מציב את מה שאתה רוצה לעשות כנציג ציבור, ובין המשפחה שלך. זה משאיר לך בראש את האיום בכל זמן. זה גורם לאותו איש ציבור שיישאר לו בראש 'הנה תיזהר, יש איומים על חייך'. מילא, אני כבר בן 70. אבל איומים על המשפחה, הילדים, הנכדים, זה משהו שלא ייאמן".

לדברי חה"כ דלל, האיומים הם לא רק בדמות מכתב, אלא גם ברשתות החברתיות, והטיפול בנושא לקוי: "השנאה שקיימת שם, אתה חושש פעמיים אם לפרסם פוסט. אם אני מציין יום הולדת של אחד הנכדים ויש שנאה... אפשר למצוא את האנשים מיד, לא מובן מה קורה פה. יש לשמור על נבחרי הציבור כדי שנוכל להביע את דברינו ולעשות מה שצריך. גם לגבי המכתב השני - לא פתחתי אותו וקצין הכנסת שלח מישהו שלקח את המכתב. היה שם גם חול או משהו כזה, אבל אני מצפה מרשויות האכיפה... יש איך לאתר, ולבדוק אם זה הגיע בידי שליח או באמצעות הדואר. יש לחקור ולעלות על זה. לא הגיעו אפילו לצלם, ולא לקחו העתק ממה שיש במצלמות, זה המינימום".

"לא יכול להיות שנהיה מאוימים. זה יכול להשפיע, אנחנו נבחרי ציבור, אבל זה תמיד נמצא בראש", המשיך חה"כ דלל. "התפקיד של גורמי האכיפה זה לשמור על הדמוקרטיה, וזו בדיוק הנקודה. לא יכול להיות שאנשים ישפיעו על הדעה של נבחרי ציבור. לא על כל דבר אני מגיש תלונה, אבל צריכה להיות פעולה אגרסיבית ורצינית שתמצא את אותם האנשים ושהם יראו וייראו. זה לא משנה מאיזה צד (במפה הפוליטית), צריכים לשמור על הדמוקרטיה. אנחנו מדברים על תקופה של יותר משנה, או שנה וחצי. יש את המכתבים, אפילו טביעות אצבעות. וזה לא משנה אם זה שופט או איש אופוזיציה. כל שליח ציבור צריך לעשות את עבודתו ללא פחד. אם רוצים דמוקרטיה, כל אחד יוכל לומר את דעתו בלי חשש".

חה"כ טלי גוטליב מהליכוד חשפה כי מלבד מעטפות חשודות, הגיעו אליה איומים בדרכים נוספות. "אני מקבלת עוד דברים. מעטפות עם מסרים בוטים וגסים מאוד בצירוף תחתונים", אמרה בוועדה. "מגיעים מסרים בוטים, מחפיצים, בטוויטר ובכלל. האיומים לא מגיעים מחלל האוויר". 

חה"כ משה סעדה מהליכוד, סיפר כי גם הוא קיבל מכתבי איומים: "בפברואר בשנה שעברה איימו לרצוח את הנכדים. הילדים שלי היו בצווי 8, מתקשרת כלתי ושואלת מה היא אמורה לעשות, ומי ישמור על שלושת הילדים הקטנים. איך היא אמורה להתמודד עם זה? אמרתי לה שזה עניין של ימים, ואחרי כמה שבועות אחי מקבל איומים. אפילו אני לא יודע מה הכתובת שלו המדויקת, אמרתי לו גם שיתפסו, ושזה עניין של זמן. עברה יותר משנה, ערב פסח השנה, הנכד שלי אצלי בבית ושוב יש איומים, עם חומר, עליי, על הילדים ועוד משפחה. אם זה היה רק שלי, זה בלתי אפשרי. אבל עשרות חברי כנסת קיבלו. מתי יגלו? כשיירצח מישהו". 

"מה נסגר? מה נגיד ביום שיירצח נכד. לצערי אני אומר שזה לא שוליים, יש אווירה ציבורית שמאפשרת את זה", המשיך חה"כ סעדה. "ברמה האישית אני לא חושש, אבל איפה המערכת? מישהו חקר? את מישהו זה מעניין? זה שיח אלים שבסוף יגיעו לפגיעה בחיי אדם". 

ח
"מה נסגר? מה נגיד ביום שיירצח נכד". חה"כ משה סעדה|צילום: חדשות 12

אחד מנציגי המשטרה אמר בדיון: "מיפינו את כל חברי הקואליציה ואת כל הבתים שלהם. הגדרנו עדיפות במוקד לאותם חברי קואליציה שקיבלו איומים ובני משפחתם. התקיימו מספר פגישות אל מול נציגי אבטחת אישים, יחידת ע"ז ומגן. ביצענו מספר רב של בקרות".

נציגה נוספת של המשטרה אמרה: "כל תלונה שמגיעה למשטרה מתקבלת ברצינות. אני לא יכולה להיכנס לתיקים ספציפיים, אבל כל תלונה מטופלת ברצינות ובעניין. כל תלונה נבדקת, רוב התיקים מטופלים גם בלהב 433. ובאשר לנתונים - הפנייה נעשתה רק אתמול ואנחנו נערכים להביא את הנתונים והמספרים. ניתן את ההסברים המתאימים". 

יו"ר הוועדה חה"כ פוגל הגיב: "משהו לא טוב קורה. האש מתלהטת מיום ליום, ומה שאני שומע זה שאתם חוקרים. מה התוצאות? יש מישהו שנעצר כי חרג מגבול הטעם הטוב? אף אחד מכל ההסתה הזו אפילו לא נחקר? משהו פה לא בסדר. אני יודע כמה קשה עובדת המשטרה. כל הדיונים נעשו כדי שהם יקבלו את כל הכלים לבצע את זה. זה בלתי אפשרי". 

מפקד אבטחת אישים משמר הכנסת, רן שלם, התייחס בדיון למכתבים שהתקבלו בלשכות הח"כים: "כל תלונה מופנית לקצין הכנסת ומשם למשטרה. ברגע שיש לנו עדכון אנחנו מעבירים את המידע לח"כ".