קרן הינד רג'אב, ארגון אנטי-ציוני שמגיש תביעות נגד חיילי צה"ל, הודיע אתמול (שלישי) כי בכוונתו לפתוח ב"קמפיין משפטי ופוליטי כדי להתמודד עם ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בהונגריה". נתניהו צפוי לצאת מחר לביקור מדיני בבודפשט, כשנגדו תלוי ועומד צו מעצר של בית הדין הבין-לאומי בהאג. הביקור צפוי להימשך עד לתחילת השבוע הבא.

קרן הינד רג'אב טענה כי ביקורו של נתניהו בהונגריה וטיסתו במרחב האווירי של מדינות אירופה - הן הפרות ישירות של הדין בידי המדינות שמאפשרות את המעבר והביקור. הארגון הודיע שבכוונתו להגיש מסמך למשרד התובע של בית הדין, ולדרוש לחקור את ההפרה של הדין על ידי הונגריה.

בהודעה שפורסמה על ידי הקרן נכתב כי בכוונתם לבקש מהתובע ההונגרי לפתוח בהליכים מידיים כדי לעצור את נתניהו עם הגעתו להונגריה. "המדינה מחויבת לשתף פעולה עם בית הדין ולהסגיר חשודים", טענו, "חוסר פעולה תיחשב להפרת ההתחייבות המשפטית".

בקרן הבהירו: "המסמך שנגיש יתייחס גם לאחריותן של מדינות אירופאיות אחרות שהמרחב האווירי שלהן ישמש למעבר של נתניהו, למרות חובותיהן לעצור חשודים בתחום שיפוטם". 

בית הדין בהאג (צילום: AP)
הוציא צו מעצר נגד נתניהו, בית הדין בהאג|צילום: AP

גם ארגון זכויות האדם אמנסטי קרא להונגריה לעצור את נתניהו. "ראש הממשלה נתניהו הוא לכאורה עבריין מלחמה", מסרו אתמול. "כל ביקור שלו במדינה שחברה בבית הדין, שאינו מסתיים במעצר - יביא את ישראל לבצע פשעים נוספים נגד פלסטינים". 

ראש הסגל של ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן הודיע באמצע החודש שעבר על הביקור הצפוי של נתניהו. זאת, לאחר שאורבן הזמין את נתניהו לביקור, למרות צו המעצר הבין-לאומי נגדו. הונגריה היא בין המדינות החתומות על חוקת רומא - המעגנת את סמכותו של בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג. למרות זאת, אורבן עצמו הבטיח לנתניהו שיוכל להגיע להונגריה מבלי לחשוש שייעצר.

אורבן עמד בעת הוצאת צווי המעצר בראש הנשיאות התורנית של האיחוד האירופי. למרות הזמנתו, אין דרך להגיע להונגריה בלי לעבור במרחב אווירי של מדינות אחרות שחתומות על אמנת רומא, כך שסכנת המעצר עדיין מרחפת מעל ראשו של נתניהו. 

נתניהו וראש ממשלת הונגריה אורבן (צילום: רויטרס)
בנימין נתניהו עם ויקטור אורבן ראש ממשלת הונגריה, ארכיון|צילום: רויטרס

בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט. צו מעצר הוצא גם נגד מפקד הזרוע הצבאית של חמאס מוחמד דף, למרות שחוסל בחודש יולי. הצו בוטל לאחר הודעת חמאס הרשמית על חיסולו של דף.

בבית הדין הפלילי הבין-לאומי טענו כי "קיימת סבירות להאמין שנתניהו וגלנט ביצעו פשעי מלחמה נגד האנושות במלחמה בעזה, הכוללים שימוש לכאורה בהרעבה ככלי מלחמתי, רצח, רדיפה ו'מעשים לא-אנושיים נוספים'". לטענתם, הגדלת הסיוע ההומניטרי שנכנס לעזה כלל לא הועילה.