בעוד הממשלה מקדמת את הרחבת המלחמה בעזה, רוב מובהק בציבור הישראלי מעדיף דווקא עסקה להשבת החטופים וסיום הלחימה – כך עולה מסקר אולפן שישי שפורסם אמש (שישי). זאת, בניגוד לאמירתו הנחרצת של שר האוצר סמוטריץ' שסבור כי הוא "רוב העם, והרוב לא רוצה את השבת החטופים בעבור סיום המלחמה". במקביל, התשובות לשאלה על עתיד הליכוד מציירות תמונה של מפלגת שלטון ללא יורש ברור לנתניהו - ניר ברקת מוביל בקושי עם 10% תמיכה בלבד, ושובו של גדעון סער נתפס בחשדנות רבה. הנתונים המלאים.
רוב הציבור בעד עסקת חטופים
בשאלה המרכזית העומדת על סדר היום, הציבור הישראלי מביע עמדה ברורה: 61% מעדיפים עסקה להשבת כל החטופים וסיום המלחמה, לעומת 25% בלבד התומכים בהרחבת הלחימה וכיבוש עזה. 14% מהנשאלים השיבו כי אינם יודעים מה עדיף.

בפילוח לפי הצבעה והשקפה פוליטית, נחשפים פערים משמעותיים: 86% ממצביעי האופוזיציה תומכים בעסקת חטופים, לעומת 37% בלבד ממצביעי הקואליציה, כאשר 44% מהם מעדיפים את הרחבת המלחמה. תמונה דומה עולה בפילוח לפי הגדרה עצמית: 86% מהמגדירים עצמם כמרכז-שמאל תומכים בעסקה, לעומת 43% מהמזדהים כימין.
למרות הפיצול הפוליטי העמוק, קיימת הסכמה רחבה בציבור הישראלי לפי נתוני הסקר בנושא אחד מרכזי: הצורך בוועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר. 78% מהציבור תומכים בהקמת ועדה כזו – וזאת למרות התנגדותה המוצהרת של הממשלה למהלך. התמיכה חוצה מחנות פוליטיים: 96% ממצביעי האופוזיציה ו-62% ממצביעי הקואליציה תומכים בוועדת חקירה. גם בפילוח לפי הגדרה עצמית, התמונה דומה: 91% מהמזדהים כמרכז-שמאל ו-71% מהמזדהים כימין דורשים בדיקה ממלכתית של הכשלים שהובילו לאסון.

מי באמת מנהל את המלחמה?
הסקר בחן גם את תפיסת הציבור לגבי המניעים להרחבת המלחמה בעזה: 54% סבורים שהסיבות הן פוליטיות, לעומת 36% המאמינים כי מדובר בשיקולים ביטחוניים-ענייניים. 10% השיבו כי אינם יודעים.
גם כאן מתגלים פערים עמוקים בין המחנות הפוליטיים: 86% ממצביעי האופוזיציה ו-82% מהמזדהים כמרכז-שמאל רואים במהלך מניעים פוליטיים, לעומת 22% ממצביעי הקואליציה ו-35% מהמזדהים כימין.

בשאלה מי משפיע יותר על ההחלטות הנוגעות להרחבת המלחמה ולמשא ומתן על החטופים, הציבור חלוק: 41% סבורים שראש הממשלה נתניהו הוא הגורם המשפיע העיקרי, בעוד 40% מייחסים את ההשפעה המכרעת לשרים סמוטריץ' ובן גביר.
מבט אל היום שאחרי: מי יירש את נתניהו?
הסקר מספק הצצה למאבק הירושה המתגבש בליכוד, אך התוצאות מצביעות על היעדר מנהיג מוסכם: שר הכלכלה ניר ברקת מוביל עם 10% תמיכה בלבד, אחריו יו"ר הכנסת אמיר אוחנה עם 8%, שר הביטחון לשעבר יואב גלנט ושר המשפטים יריב לוין עם6% כל אחד. שר הביטחון הנוכחי ישראל כ״ץ עם 5%.
שר החוץ גדעון סער, שלאחרונה הודיע על חזרתו לליכוד, זוכה לתמיכה דלה של 3% בלבד. יולי אדלשטיין והשר אבי דיכטר מקבלים 2% כל אחד, והשרים מירי רגב ואלי כהן 1% כל אחד.

הנתון המפתיע הוא שיעור הבוחרים שאינם רואים מועמד ראוי בשום דמות מובילה במפלגה: 24% השיבו "מישהו אחר" ו-32% "לא יודע", כלומר 56% ממצביעי הליכוד אינם מוצאים מועמד מועדף ברשימה הנוכחית.

האם הליכודניקים סלחו לסער?
הציבור הישראלי מגלה ספקנות רבה כלפי מניעיו של גדעון סער בחזרתו לליכוד: 70% מכלל הנשאלים סבורים שחזר למפלגה מאינטרס אישי, לעומת 9% בלבד המאמינים שעשה זאת מסיבות אידיאולוגיות.
גם בקרב מצביעי הליכוד עצמם, 62% סבורים שסער פעל ממניעים אישיים, ורק 15% מייחסים למהלך מניעים אידיאולוגיים. כשנשאלו על המאפיין העיקרי בהתנהלותו הפוליטית של סער, 64% מכלל הציבור ציינו "מניעים אופורטוניסטיים". רק 8% ציינו "מניעים ערכיים".
בשאלה האם מצביעי הליכוד סלחו לסער על עזיבתו בעבר את המפלגה, רק 24% השיבו בחיוב, בעוד 34% הצהירו כי לא סלחו לו. 42% השיבו כי אינם יודעים.

נגד פטור גיוס לחרדים, בעד מחאת המורים
הסקר מציג גם תמיכה ציבורית נרחבת בשתי סוגיות נוספות שעל סדר היום. 69% מהציבור מתנגדים לחוק שיפטור תלמידי ישיבות מגיוס, לעומת 17% התומכים בו. 14% השיבו שאינם יודעים.
גם כאן יש התנגדות החוצה מחנות פוליטיים: 94% ממצביעי האופוזיציה ו-54% ממצביעי הקואליציה מתנגדים לחוק. בפילוח לפי הזדהות אידיאולוגית, 78% מהמזדהים כמרכז-שמאל ו-63% מהמזדהים כימין מתנגדים לפטור.

במקביל, 63% מהציבור תומכים במחאת המורים נגד הקיצוץ בשכרם, לעומת 24% המתנגדים. שוב, התמיכה חוצה מחנות: 77% ממצביעי האופוזיציה ו-48% ממצביעי הקואליציה תומכים במחאת המורים.