תשומת הלב של ראש הממשלה אומנם מופנית לוושינגטון, אך לא במלואה. במקביל לשיחות בבית הלבן, כאבי הראש של נתניהו בארץ לא פוסקים – עם משבר חוק הפטור מגיוס שאותו נדרש לנהל בשלט רחוק. אמש (שלישי) דיווחנו במהדורה המרכזית כי על אף החרם של המפלגות החרדיות, מסתמן שהחוק לא יוגש גם השבוע.

המשבר, שרק הולך ומעמיק, צפוי להגיע לנקודת שיא נוספת היום – עם החלטת הסיעות החרדיות אם להגיע להצבעות בקריאה טרומית או לא. אם יחליטו כך, המשמעות תהיה שלראשונה הקואליציה תפסיד בהצבעות של הצעות בקריאה טרומית של האופוזיציה.

מליאת הכנסת מצביעה על חוק התקציב (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חברי הכנסת החרדים במליאת הכנסת|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

רה"מ פנה מוושינגטון ליו"ר ועדת החוץ והביטחון אדלשטיין ודרש ממנו להציג נוסח בהקדם. אנחנו יכולים לספר מדוע זה מתעכב – ומה קורה מאחורי הקלעים. גורמים המעורים בפרטים מסרו כי אדלשטיין מפעיל לחץ על החרדים שלא לנהוג כפי שהם נוקטים בעת הזאת.

יולי אדלשטיין, בנימין נתניהו (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)
יולי אדלשטיין, בנימין נתניהו|צילום: אורן בן חקון, פלאש 90
הפגנות חרדים מחוץ לבקו
הפגנות חרדים מחוץ לבקו"ם|צילום: תומר נויברג, פלאש 90

אדלשטיין קרא להם להימנע מלהפעיל סחטנות בנושא כל כך רגיש, בעוד שראש הממשלה נתניהו נמצא בביקור מדיני. נזכיר כי המתווה הקודם סוכם בלחץ המתקפה באיראן, אולם את הנוסח הזה הוא לא מוכן להגיש תחת הסחטנות הזאת של החרדים.

עימותים בין המפלגות החרדיות

בעוד חברי הכנסת החרדים מחכים בקוצר רוח שאדלשטיין יציג את נוסח חוק הפטור מגיוס, נוסח שהוסכם עליו עוד לפני המלחמה עם איראן, עימות חריף התפתח בין השר מאיר פרוש וח"כ ישראל אייכלר מאגודת ישראל (יהדות התורה) לבין ש"ס.

חה"כ ישראל אייכלר, נציג חסידות בעלז, היה אמור להתמנות לשר השיכון, לאחר לחץ מאסיבי שהפעיל שותפו לסיעה, השר מאיר פרוש, על ראש הממשלה נתניהו למנות את הראשון לתפקיד. מי שכיהן בתפקיד עד לאחרונה היה ח"כ יצחק גולדקנופף מחסידות גור (אגודת ישראל), שהתפטר מתפקידו בהוראת רבו, האדמו"ר מגור, בעקבות אי-התקדמות בחוק הפטור מגיוס.

ישראל אייכלר (צילום: פלאש 90)
ישראל אייכלר|צילום: פלאש 90
יצחק גולדקנופף (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)
יצחק גולדקנופף|צילום: אורן בן חקון, פלאש 90

ראש הממשלה בחר שלא להעביר את התפקיד לנציג אחר של אגודת ישראל, ובמקום זאת מינה את שר התיירות, חיים כץ מהליכוד, לתפקיד לתקופה של כמה חודשים. כץ מצידו השאיר את כל הצוות של גולדקנופף במשרד, ובפועל מי ששולטים במשרד הם המנכ"ל יהודה מורגנשטרן, חסיד גור, ומוטי בבצ'יק, אחת הדמויות החזקות בגור, שנשאר בתפקיד יועץ מקצועי לשר. השר כץ בחר שלא להיכנס לפוליטיקה החרדית, ובמקום זאת מנסה לקדם תוכניות מקצועיות.

האינטרס של רה"מ – ומכבש הלחצים

ההיגיון הפוליטי של ראש הממשלה היה לשמור על קשרים טובים עם חסידות גור, כדי למנוע מהם להפעיל לחץ על שאר השרים החרדים לפרוש מהממשלה. אולם שר ירושלים, מאיר פרוש, מספר 2 באגודת ישראל, דרש בתוקף מראש הממשלה להעביר את התיק לאייכלר מבעלז. זאת על רקע שיתוף הפעולה ארוך השנים בין פרוש ובעלז, שפעלו גם כגוש אחד בבחירות לרשויות המקומיות, לעיתים אף נגד דרעי וש"ס שסגרו שלשום חשבון עם הצמד החסידי.

לאחר לחץ כבד של פרוש, ראש הממשלה הודיע כי אייכלר ימונה לשר השיכון. אך בהצבעה הטלפונית שנערכה בקרב שרי הממשלה ביום רביעי האחרון, שרי ש"ס לא השתתפו. ההסבר שניתן מצד ש"ס היה שהם אינם מעוניינים להתערב בסכסוך פנימי בתוך יהדות התורה (בין גור לבעלז).

מאיר פרוש  (צילום: פלאש 90)
מאיר פרוש|צילום: פלאש 90

בעוד שהחרדים המשיכו להמתין להצגת נוסח חוק הפטור, דרעי החריף את צעדיו מול הקואליציה, כך לפי גורמים ביהדות התורה, וגרר את כל המפלגות החרדיות להודיע על חרם הצבעות כולל. אייכלר, שהגיע לכנסת בציפייה להתמנות לשר השיכון, נאלץ לראות את חלומו מתרחק, כשהמפלגות החרדיות הכריזו על החרם. לדברי אחד הנוכחים במקום, אייכלר כבש את עלבונו ולא התלונן בפומבי בפני חבריו.

דרעי סוגר חשבון?

גורם באגודת ישראל ששוחח עם N12 אמר: "עד לפני שבוע, דרעי היה מוכן לזרום עם הכול. הוא לא הוביל מהלכים נגד הקואליציה, להיפך, הוא נתן לדגל התורה (המפלגה השניה בתוך יהדות התורה) לקבוע את הטון. בגלל שהוא חבר בקבינט המלחמה ויודע מה עומד על הפרק, הוא כל הזמן טען שאסור להפיל את הממשלה. אבל ברגע שמינויו של אייכלר עלה על השולחן, דרעי התחיל להוביל מהלך של החרמת ההצבעות במליאה. אם דרעי היה מחכה עוד יום, אייכלר היה מתמנה לשר, אבל דרעי לא רצה".

מליאת הכנסת  (צילום: יואב דודקביץ', TPS)
מליאת הכנסת|צילום: יואב דודקביץ', TPS

באגודת ישראל לא יודעים אם דרעי ניסה "לסגור חשבון" עם ציר פרוש-אייכלר, או שמא דווקא רצה להחזיק את הממשלה בכל מחיר מתוך מחשבה שכל עוד חסידי גור שולטים במשרד השיכון, הם לא ימהרו לפרק את החבילה.

בעיתון המבשר הנשלט על ידי מאיר פרוש, נכתב בשער: "בעקבות אי הצגת טיוטת החוק, הובילה סיעת ש"ס מהלך להחרמת הצבעות במליאת הכנסת ולאחר מכן גם סיעת יהדות התורה הודיעה כי לא תצביע עם הקואליציה עד להצגת הטיוטה". כלומר ש"ס גררה את יהדות התורה לחרם.

שר השיכון ומנכ
שר השיכון ומנכ"ל משרדו|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

איך שלא מסתכלים על זה כרגע, משרד השיכון מתרחק מאייכלר. כל עוד החרדים מחרימים את ההצבעות, ולא מוצג חוק פטור מגיוס, לא סביר שאייכלר יקבל את המינוי. במקרה וכן יוצג חוק והחרם יוסר, יתכן וגולדקנופף יחזור לתפקיד. יש היתכנות שהמפלגות החרדיות יחליטו לבטל את החרם גם ללא חוק, מהלך כזה עשוי להביא את אייכלר למשרד השיכון. בש"ס מסרו: לא הצבענו בממשלה על מינוי אייכלר כי מדובר בעניין פנימי של יהדות התורה. אם המינוי יובא להצבעה במליאה, נצביע בעד.