לקראת ההצבעה הצפויה במליאת הכנסת על הדחת יו"ר חד"ש-תע"ל חה"כ איימן עודה בשבוע הבא שאמר כי "עזה ניצחה ועזה תנצח", 125 נבחרי ציבור בעבר מכל הקשת הפוליטית חתמו על מכתב וקראו לח"כים שלא לתמוך בהדחה. בין החתומים על המכתב - נשיא המדינה ויו"ר הכנסת לשעבר רובי ריבלין, ראשי הממשלה לשעבר אהוד ברק ואהוד אולמרט, שרים לשעבר וח"כים לשעבר. למכתב ולרשימת החותמים המלאה

במכתבם של ה"לשעברים" לח"כים נכתב: "אנחנו - יושבי ראש הכנסת, ראשי ממשלה, שרים וחברי כנסת לשעבר, פונים לחברי הכנסת להתנגד בהצבעה להדחת חה"כ איימן עודה מהכנסת. לא צריכים להסכים עם חבר הכנסת עודה כדי להתנגד להדחתו". 

הנשיא רובי ריבלין בטקס לזכר חללי אלטלנה (צילום: n12)
הנשיא לשעבר רובי ריבלין, חתם על המכתב נגד הדחת עודה|צילום: n12

"מרגע שייקבע התקדים המסוכן וייחצה הקו האדום הזה, יוסרו כל החסמים", הוסיפו. "עוד חברי כנסת יודחו על רקע אמונה, עמדות ואורחות חיים. הדחת חה"כ עודה היא איום ישיר ומוחשי על המרחב הדמוקרטי ועל הזירות הציבוריות כולן. זה הרגע לאומץ לב אזרחי. למתינות כנגד קיצוניות, לאחריות נגד פופוליזם מסוכן. חברי וחברות הכנסת, אסור כאן להסס או להתפשר, כי עתיד הדמוקרטיה בידיכם ממש".

סיקור N12

שרים וח"כים לשעבר ל-N12: "הדחת ח"כ - קו אדום, צעד קיצוני ומסוכן" 

השר והח"כ לשעבר מאיר שטרית (הליכוד, קדימה והתנועה) שחתם על המכתב, אמר בשיחה עם N12 כי הוא מתנגד נחרצות למהלך ההדחה, וכי הצעד שפוגע בחופש הביטוי מהווה תקדים מסוכן. "להדיח חבר כנסת בגלל דעותיו זה דבר חמור ביותר שאסור לעשות בשום פנים באופן. המשמעות היא אובדן זכות חופש הדיבור של אנשים. היום זה ח"כ ערבי, מחר זה יהיה מישהו אחר שלא ימצא חן בעיני הקואליציה. לח"כ יש זכות על פי החוק להגיד כל מה שהוא רוצה, ואי אפשר להעמיד אותו לדין על דבריו במסגרת תפקידו".

"אני כמובן לא מסכים עם עודה, ואני מתנגד לדבריו באופן טוטלי, אבל זה לא אומר שאני זה שצריך לסלק אותו מהכנסת", המשיך השר לשעבר שטרית. "זה צעד מאוד מאוד קיצוני בעיניי ולא נכון מכל הבחינות. כשר משפטים לשעבר אני חושב שמכל הבחינות זה פשוט לא נכון ושזו טעות פוליטית חמורה ביותר מבחינת הכנסת".

שר האוצר לשעבר מאיר שטרית (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
השר לשעבר מאיר שטרית: "צעד קיצוני ומסוכן"|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

לפי שטרית, הניסיון להדיח את עודה עלול להיות "רק ההתחלה". "עכשיו זה עודה ומחר זה יהיה מישהו אחר. יש רוב לכאורה והם יכולים לעשות כל מה שהם רוצים. יש שרים שמשתוללים, שר התקשורת רוצה לסגור את רדיו וטלוויזיה, שר המשפטים רוצה לבטל את מערכת המשפט... השתגעו לגמרי. בעניין עודה הם עושים טעות חמורה, גם מבחינה חוקית וגם מבחינה פוליטית. ומבחינת המהות - אין לזה שום סיכוי לעבור את בג"ץ, ובצדק".

"בג"ץ לא ייתן יד לאישור ואני מקווה שזה לא יאושר. אני חושב שחברי הכנסת מתחילים להבין שהם עושים טעות בזה שהצטרפו ליוזמה", אמר השר לשעבר שטרית. "יש עונשים שניתן לתת לפי החוק, כמו להשעות את עודה מדיונים בכנסת לתקופה מסוימת. יש כל מיני כלים לפעול נגד חברי כנסת סוררים וכאלה שעוברים על החוק. פה עודה לא עובר על החוק, הוא אמר את דעתו שאני לא מקבל אותה ודוחה, אבל זה לא אומר שזו הדרך. זה צעד מאוד-מאוד קיצוני ומסוכן". 

גם השרה וחה"כ לשעבר תמר זנדברג (מרצ) טענה בשיחה עם N12 כי הניסיון להדיח את חה"כ עודה הוא צעד שגוי. "יש משהו חריג ויוצא דופן בכנסת שמדיחה את אחד מחבריה. מי שאמור להדיח או לחרוץ את דינו של ח"כ זה הציבור במהלך הרגיל, ואם מדובר בעניין פלילי, בית המשפט. התרענו כשחוקקו את החוק שהולך להיות בזה שימוש שיביא לזילות, ולמדרון חלקלק. יש כאן הליך ציני ופופוליסטי כמעט על כלום, וחוות הדעת של היועמ"שית אמרה שהאירוע רחוק שנות-אור מראיות שדרושות להדחה".

"אפשר להסכים עם עודה ואפשר שלא, זה בכלל לא רלוונטי", המשיכה השרה לשעבר זנדברג. "עצם העובדה שהכנסת נאמדת כמעט כולה מהמרכז וימינה כאיש אחד להדיח נבחר ציבור, ובמיוחד נבחר ציבור מהציבור הערבי, מציבור מיעוט, זה תמרור אזהרה שממש לא קשור לעמדות הפוליטיות. בין אם אתה מסכים עם העמדות האלה או שלא, זה דבר שצריך לעצור אותו עכשיו".

זנדברג הזהירה: "הבא בתור זה יאיר גולן, ואחריו הלאה יהיה לפיד, והבא בתור אחריו יהיה גנץ. אין לנו שום פריווילגיה לחשוב כציבור ישראלי ובכלל שזה ייעצר כאן. הדרך הצינית והפופוליסטית שבה זה נעשה היא עוד תמרור אזהרה. זו קרקע שנשמטת מתחת לרגלי הדמוקרטיה".

תמר זנדברג (צילום: Yonatan Sindel Flash 90)
השרה לשעבר תמר זנדברג. "קו אדום, הליך ציני ופופוליסטי"|צילום: Yonatan Sindel Flash 90

"אנחנו רואים בזה חלק מההפיכה השלטונית", המשיכה זנדברג. "אנחנו רואים בזה חלק מהפופוליזם הגואה כך שזה בכלל לא משנה, והעובדות לא משנות, המערכת הדמוקרטית לא משנה, מערכת החוק לא משנה. סתם לקום ולהדיח חבר כנסת. זה דבר שמקומם ומפחיד ותפקידנו לקום כקשת פוליטית רחבה ולהתריע ולשים תמרור נגד זה".

לפי זנדברג, הדרך לטפל באירוע שבו ח"כ פועל נגד החוק היא במסגרת החוק הפלילי. "יש חברי כנסת לשעבר שיושבים בכלא וישבו בכלא. יש גורמי אכיפה, יש יועצת משפטית לממשלה, יש הליך כמו הסרת חסינות ואני בטוחה שבמקרה הזה החסינות הייתה מוסרת בקלות בוועדת הכנסת בהרכב הנוכחי, ומעמידה לדין. אנחנו מדינת חוק ויש עבירות כמו טרור והסתה כך שאפשר להשתמש בחוק אם צריך. ללכת להליך כזה של הדחה בידי חברי הכנסת זה הליך מסוכן מאוד, וזה קו אדום, ללא שום קשר לעודה ולמה שהוא אמר".

 

גם השר לשעבר בני בגין (הליכוד, חרות ותקווה חדשה) התייחס לאפשרות שעודה יודח, וברשומה בפייסבוק כתב אתמול כי מדובר ב"הצעה מגונה": "בדרכם למטרתם נפנפו חברי ועדת הכנסת את חוות הדעת של הייעוץ המשפטי, שלפיה אין מתקיימים התנאים הנדרשים על פי החוק כדי להצדיק צעד חמור זה (הדחת ח"כ בידי הכנסת). אם אכן תאושר ההצעה במליאת הכנסת ברוב הנדרש בחוק, ייאלצו שופטי בית המשפט העליון לבטל את החלטתם הבלתי חוקית של תשעים חברי הכנסת, אך גם בזאת יעלזו המציעים". 

"אם לא ידיחו, יביכו. לאחר ביטול החלטת הכנסת הם יזעקו, כי ביהירותם מבטלים שופטי בית המשפט העליון את רצונם של נבחרי הציבור", המשיך בגין, וקרא לחברי האופוזיציה שלא לתמוך בהדחת עודה. "חברי האופוזיציה יכולים למנוע בקולותיהם את התרגיל המכוער, וכנאמני הציבור חובתם לעשות כן. בכך ימנעו מישראל עוד פגיעה מסוכנת ביכולתו של בית המשפט העליון לעמוד מול שליטים ולהעניק לאזרחים - ככתוב בחוק יסוד: השפיטה - 'סעד מן הצדק'". 

השר לשעבר משה יעלון (הליכוד, תל"ם) צייץ לאחר החלטת הוועדה להדיח את עודה: "מכיר את איימן עודה משיחות ארוכות בכנסת ומחוצה לה. לא אהבתי את אמירתו שמנוצלת כדי להביא להדחתו. יש בינינו חילוקי דעות. יש בקואליציה תומכי טרור (יהודי). תומך טרור הוא לא! חברי הכנסת של יש עתיד והמחנה הממלכתי שתמכו בהדחתו, טעיתם מוסרית ופוליטית. חברי הקואליציה הרעה הזו שחוקקו את החוק הלא דמוקרטי הזה רוצים לדכא את הצבעתם של הערבים בבחירות הבאות. יש לכם (חברי האופוזיציה) הזדמנות לתקן את הטעות הזו בהצבעה במליאה, או שתהפכו לשותפי קואליציית החורבן, בחורבן הבית השלישי".

נציין כי עד היום מעולם לא הודח ח"כ מכהן מאז שנחקק החוק בנושא ב-2016, שקובע כי נדרש רוב מיוחד של 90 ח"כים עבור הדחת ח"כ. בעבר כן נעשה ניסיון להדיח ח"כים, כמו למשל את עופר כסיף בכנסת הזו, ניסיון שנכשל לאחר שלא הושג רוב

חה”כ איימן עודה הודה לחותמים על המכתב, והגיב: "המאבק נגד ההפיכה המשטרית ובעד הדמוקרטיה הוא מאבק משותף של כל שוחרי השוויון. זה לא מאבק בין קואליציה לאופוזיציה, זה מאבק בין פשיזם לדמוקרטיה. אני מעריך מאוד, מכל הלב, את כל החותמות והחותמים, את ראשי הממשלה לשעבר, את הנשיא לשעבר ראובן ריבלין, ואת חברי הכנסת והשרים מכל קצות הקשת הפוליטית על העמדה העקרונית והאמיצה".

"אני קורא לציבור הערבי להצטרף למחאה הרחבה למען הדמוקרטיה, השוויון וחופש הביטוי וכן גם לראות בכיבוש את המזין המרכזי של הרוע, כולל ההפיכה המשטרית. רק מאבק משותף, יהודים וערבים יחד, יביא לעתיד של שלום, דמוקרטיה ושוויון".

הצעת חוק: ח"כים לא ידיחו ח"כים

על רקע הניסיון להדיח את עודה, חה"כ נעמה לזימי (הדמוקרטים) הגישה אמש הצעת חוק לביטול סעיף הדחת חברי כנסת בידי חברי הכנסת. לפי חה"כ לזימי, בבסיס ההצעה יש "מחויבות עמוקה לעקרונות הדמוקרטיה המהותית - הזכות לבחור ולהיבחר, חופש הביטוי הפוליטי, ושמירה על הפרדת רשויות".

ח
חה"כ נעמה לזימי, הגישה הצעה שח"כים לא יוכלו להדיח ח"כים|צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

"הסעיף שנכנס לחוק היסוד בשנת 2016, יצר תקדים מסוכן שבו הרוב בכנסת מוסמך להדיח חבר כנסת על בסיס השקפת עולמו, גם מבלי שהורשע בדין. ח"כים לא מדיחים ח"כים – זה עיקרון יסוד בדמוקרטיה, והוא נכון לכל הצדדים במפה הפוליטית", אמרה חה"כ לזימי.

חברת הדמוקרטים הוסיפה: "מנגנון של כוח פוליטי מתירני, שמאפשר שימוש לרעה בסמכות כדי לפסול ייצוג של מיעוטים ולקדם השתקה אידיאולוגית, הוא תופעה חריגה בעולם הדמוקרטי. אם חבר כנסת כזה או אחר עבר על החוק, מי שצריך להתמודד עם זה הן רשויות האכיפה, לא חברי הכנסת עצמם. ביטול הסעיף הוא צעד מתקן, הכרחי ונחוש, להגנה על חירויות האזרח ולהבטחת ייצוג פוליטי חופשי, אמיץ ובלתי תלוי".