היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה לא התייצבה היום (שני) לשימוע שערכו לה שרים בממשלה - בטענה שתוצאותיו ידועות מראש וכי הוא נעשה בניגוד לדין. למרות שהציפייה הייתה כי תודח כבר היום, ועדת השרים החליטה לשלוח ליועמ"שית זימון נוסף לשימוע שיתקיים בבוקר יום חמישי הקרוב. 

כשעה לפני קיום השימוע כתבה בהרב-מיארה: "השימוע המתוכנן להיום מאפשר לממשלה לפטר את היועצת המשפטית לממשלה וכל יועץ שיבוא אחריה משיקולים זרים ומושחתים. כתגובה על כך שהיועץ מנע פעולות לא חוקיות, הורה על חקירה או העמדה לדין של חבר קואליציה, סירב להפסיק הליך פלילי מתנהל נגד חבר ממשלה מכהן או כחלק מ'דיל פוליטי' להבטחת שרידותה של הממשלה. מדובר בשימוע למראית עין שתוצאתו ידועה מראש ושמשמעותו היא פגיעה קשה בשלטון החוק ובדמוקרטיה הישראלית". למכתב המלא של היועמ"שית

היועמ
היועמ"שית גלי בהרב מיארה בועדת חוקה הדנה בחשש לאכיפה בררנית בתחום ההדלפות ופגיעה בחופש העיתונות |צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
 

מחאה על הדחת היועמ
מחאה על הדחת היועמ"שית|צילום: ברק דור

היועמ"שית בהרב-מיארה כתבה: "השימוע, כביכול, הוא בגדר ניסיון בוטה להפוך את הייעוץ המשפטי לממשלה והתביעה הכללית למוסד התלוי בחסדי הדרג הפוליטי, הנדרש לתת יד להפרות חוק ואשר נרתע מפעולות אכיפת חוק ומניהול הליכים פליליים נגד אנשי שלטון ומקורביהם שמא יבולע לו", כתבה היועמ"שית. "המשמעות היא הסרת מגבלות על כוחה של הממשלה, פגיעה קשה בשלטון החוק, בשוויון בפני החוק, בזכויות אדם וביכולת מערכת אכיפת החוק להתמודד עם פרשות שחיתות שלטונית". 

היועמ"שית פירטה מהו "הליך סיום כהונה חוקי": "הליך שנערך באופן תקין, בלב פתוח ובנפש חפצה, בהתאם לעקרונות שהותוו בהחלטת ממשלה לאחר פרשת בר-און חברון על בסיס דוח ועדת שמגר, הוא הערובה הקיימת למניעת שימוש לרעה בסמכות הפיטורים של הממשלה. אחרת תוכל הממשלה להדיח כל יועץ משפטי לממשלה, המשמש גם כתובע הכללי של המדינה, בתואנות שונות, אך בפועל מתוך שיקולים זרים או חלילה מושחתים".

 

מחאה על הדחת היועמ
מחאה על הדחת היועמ"שית|צילום: ברק דור
 

"החלטת הממשלה התקבלה בניגוד לכללי המשפט הבסיסיים: במהירות בזק; ללא עבודת מטה; ללא תשתית עובדתית לתמיכה בה; תוך מחיקת המלצות ועדת שמגר וסטייה מהחלטת ממשלה קודמת בלי הנמקה עניינית", המשיכה בהרב-מיארה. "החלטת הממשלה אינה מתמודדת עם הפתח הרחב שנפתח לניצול לרעה של הליך סיום הכהונה. פתח רחב זה מאפשר גם שחיתות, ובתוך כך השפעה פסולה על הליכים פליליים מתנהלים בשלבי חקירה וניהול המשפט".

"יתרה מכך - ההחלטה התקבלה לאחר שתהליך סיום כהונת היועצת החל במסלול שנקבע בהחלטות ממשלה קודמות, בעקבות דוח ועדת שמגר. אז הסתבר לשר המשפטים כי אין באפשרותו להבטיח מראש במסלול זה את התוצאה המבוקשת על ידו. זהו פסול משפטי מובהק של 'סימון המטרה מסביב לחץ'. אם ניתן להחליף 'בזמן אמת' כל כלל בכלל 'נוח' יותר, המותאם לצורך הרגעי של הממשלה, אין עוד משמעות לכללים ולקביעתם. לפי גישה זו, אין שום משקל לבלמים ולאיזונים על כוחה של הממשלה וכוחה בלתי מרוסן".

נשיא המדינה יצחק הרצוג אמר טרם השימוע: "אנחנו ברכבת הרים שמאבדת את הבלמים, ובתוכה מהומות אלוהים. התפקיד של יועץ משפטי לממשלה הוא כל כך רגיש לדמוקרטיה - שכל צעד צריך להימדד ולהישקל אלף פעמים לפני שנוקטים בו. חייבים לעצור, לפני שאנחנו נתמוטט לתוך המפולת". 

לפני קיום השימוע, כ-20 מפגינים התבצרו בכניסה לחניון משרד המשפטים בירושלים במחאה על ההליך. המשטרה החלה לפנות אותם בכוח. 

יו"ר לשכת עורכי הדין עמית בכר הגיב לפרטים: "גלי בהרב מיארה היא לא לעומתית לממשלה - הממשלה לעומתית לשלטון החוק ולערכי הדמוקרטיה הישראלית. עצמאות מוסד היועץ המשפטי לממשלה, והעובדה שניסיון ההדחה תוכנן מראש ומבוצע כי היועצת מבצעת את עבודה ושומרת על שלטון החוק בישראל, הוא הליך הדחה פסול ובלתי חוקי. תוסיפו לכך, שבהיותה ראש התביעה התביעה הכללית, לא רק שראש הממשלה מצוי בניגוד עניינים חמור ביותר בעניין, אלא הליך ההדחה נגוע כולו בניגוד עניינים. אם חלילה יושלם הליך ההדחה זו תהיה מכת מוות על הדמוקרטיה".