לאחר ההודעה הדרמטית על פרישת סיעת יהדות התורה מהממשלה, גורמים במפלגה מסבירים בשיחה עם N12 מה עמד מאחורי ההחלטה - וטוענים כי הנוסח החדש של חוק הגיוס שהוצג להם חורג בצורה קיצונית מההבנות שהושגו בעבר עם יו"ר ועדת החוץ והביטחון, חה"כ יולי אדלשטיין.

לטענת אחד הגורמים, הבעיה לא הייתה רק בסעיף כזה או אחר, אלא בשינוי מקיף של כל נוסח החוק. הוא תיאר כיצד ביקשו מאדלשטיין להפעיל את האפשרות של "עקוב אחר שינויים" במסמך - ואז התברר שהשינויים משתרעים כמעט על כל סעיף.

"מעצבן שהוא רימה אותנו. אם אתה לא רוצה להעביר חוק - תגיד. למה לשקר אותנו?"

גורם ביהדות התורה ל-N12

"הדף הפך כולו אדום. וזה אחרי שסיכמנו איתו הכול לפני איראן. תגיד, אתה רציני?", אמר. "הוא עושה צחוק. האיש לא רוצה להעביר את החוק. נקודה. סוף. אתמול השתכנענו שביבי רוצה - אבל אין לו שליטה על יולי. הוא חמור שנתן לו ועדה כל כך קריטית. מעצבן שהוא רימה אותנו. אם אתה לא רוצה להעביר חוק - תגיד. למה לשקר אותנו?".

נקודות המחלוקת 

הגורם מציין כי בשלב זה אין בידיהם טיוטה מודפסת, אלא רק נוסח שהוצג במחשב, אך כמה נקודות מרכזיות עוררו התנגדות קשה מצד הסיעה.

הדרישה הראשונה הייתה הקפאה מוחלטת של כל צווי הגיוס שהוצאו עד כה לבחורי ישיבות - למעלה מ־80 אלף צווים. מבחינת יהדות התורה, כל עוד הצווים האלה נשארים בתוקף, אין על מה לדבר. "בלי הקפאת הצווים, אין חוק מבחינתנו", אמר. עם זאת הוסיף: "על זה לפחות ידענו שנתווכח, על השאר לא".

חרדים מפגינים נגד גיוס לצה
חרדים מפגינים נגד גיוס לצה"ל, ארכיון. על טביעות האצבע לבני ישיבות: "אפילו לא טרחנו להיכנס לפרטים"|צילום: אריק מרמור, פלאש 90

נקודת מחלוקת נוספת הייתה ועדת החריגים ליציאה מהארץ. לדבריהם, בעבר סוכם עם אדלשטיין שתוקם ועדה מיוחדת שתאפשר לתלמידי ישיבות לצאת לחו"ל במקרים חריגים - כמו חתונה של אח או בן משפחה חולה - ובוועדה יהיו גם נציגים חרדים. בטיוטה החדשה, לדבריהם, הוועדה הפכה לוועדה צבאית רגילה, בלי נציגות חרדית. "זה פשוט למסמס את הוועדה". 

יולי אדלשטיין במליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יולי אדלשטיין במליאת הכנסת, ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

גם סוגיית טביעות האצבע עלתה בטיוטה. לפי הגורם, הוצע להחיל זיהוי בטביעת אצבע לבחורי ישיבות בכניסה וביציאה מהישיבה. הגורם הסביר שמבחינתם זה לא רלוונטי, ומעין קו אדום: "אפילו לא טרחנו להיכנס לפרטים". בנוסף, הגורם מסביר שהחוק שניסח אדלשטיין היה מלא בסייגים משפטיים. "בכל סעיף הופיע ׳בכפוף ליועמ"שית של הוועדה׳". 

גורם נוסף ביהדות התורה סיכם את הסיבה לפרישה כך: "פרשנו כדי לעצור את החוק של אדלשטיין. בלעדינו אין לו חוק. המהות היא לא מחאה, המהות היא שזה חוק רע, וכדי לעצור את הרע אז פרשנו מהקואליציה".

במענה לשאלת N12, חה"כ אדלשטיין, השיב מדוע הציבור לא מכיר את מתווה הגיוס שהוא מקדם, ומתי בכוונתו להציג את החוק לציבור: "אני הצגתי חלק מן העקרונות של המתווה. אני לא חושב שבמצב הנוכחי אנחנו צריכים להיכנס לוויכוחים טכניים סביב סעיף זה או אחר. אני מוכן בהחלט להתייחס לעקרונות נוספים - חלקם גם פורסמו - אבל אני לא מציג חוקים לראווה. בעיניי חוק זה מה שצריך לעבוד עליו ולהעביר. ברגע שאני אראה שיש סיכוי סביר להעביר אותו - אציג אותו לכלל הציבור".

לשאלה האם במידה שראש הממשלה נתניהו יחליף אותו בתפקיד, יעבור חוק בתנאים שדורשים החרדים, השיב אדלשטיין: "אני חושב שאני בראשות הוועדה הוכחתי - אני יודע שלפעמים קשה להאמין שיש עדיין אנשים שכשהם אומרים משהו - הם גם מתכוונים לזה. אמרתי לפני שנה - מהחדר הזה יצא חוק גיוס טוב או שום דבר".