חוק השיטור המקומי אושר הלילה (בין שני לשלישי) במליאת הכנסת. החוק מחזק מאוד את מעמדם של פקחי השיטור ברשויות המקומיות, מרחיב את סמכויותיהם והופך את ההסמכה שלהם לקבועה. הסמכויות החדשות של פקחי השיטור המקומי כוללות מניעת אלימות ושמירה על הסדר במרחב הציבורי, לרבות אכיפה ומניעת נזק לרכוש, אכיפת חוקי עזר וחוקים שבסמכות הרשויות המקומיות.
כמו כן, החוק מקנה סמכויות למניעת גישה למפגעי בטיחות והכוונת תנועה עד הגעת שוטר, וקובע הכשרות מיוחדות להפעלת הסמכויות החדשות. ב-15 השנים האחרונות בהן פעל, שימש השיטור המקומי כ"כוח קריטי להבטחת הביטחון האישי של התושבים ולהבטחת הסדר הציבורי, יחד עם כוחות השיטור הארציים".

יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס בירך על אישור החוק, ומסר כי "אנחנו עדים להצלחה של השיטור המקומי מהיום הראשון להפעלתו, ואני מברך על ההחלטה להרחיב את הסמכויות שלו ולהפוך אותו לקבוע. לאורך השנים הגדלנו את הפעילות ליותר ויותר רשויות, והתוצאות ניכרות בשטח".
"השיטור המקומי הוא מכפיל כוח בכל הקשור לביטחון האישי של התושבים בערים, הוא מגביר את הנוכחות של השיטור במרחב הציבורי וברחובות הערים, ומאפשר לשמור על בטחון התושבים והסדר הציבורי", הוסיף.
המהלך יצא בהובלה של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שדחף לקדם את החוק. "מדובר בצעד חשוב ומשמעותי לחיזוק המשילות והביטחון האישי של אזרחי ישראל", אמר השר, "לראשונה, לאחר שנים ארוכות של הסדרה זמנית, אנחנו הופכים את מערך האכיפה העירוני לחוק קבע - מסדירים, מרחיבים ומחזקים את סמכויות הפקחים בשטח".
יו״ר הוועדה לביטחון לאומי, ח"כ צביקה פוגל, אמר בתגובה לאישור החוק: "לאחר חודשים של עבודה מאומצת עם המשרד לביטחון לאומי, משרד הפנים, משרד המשפטים, המשטרה והרשויות, אנחנו מביאים היום חוק שיחזיר את השליטה לרחובות ומבסס שותפות אמיתית בין המדינה לבין הרשויות המקומיות".
סמכויות השיטור העירוני:
- עבירות "איכות חיים": גרימת רעש מדירה, רכב, אתר בנייה או מקום ציבורי, השלכת פסולת מבית עסק, רכב או בשטח פתוח וכן עבירות מנהליות.
- עבירות אלימות: איומים במרחב הציבורי, הטרדה במרחב הציבורי, קטטה, תקיפה, התעללות בחסר ישע, לחצן מצוקה מעסק, אלימות והתעללות בבעלי חיים, בעל חיים משוטט, חטיפת תיק או חפץ במרחב הציבורי, שוטר במצוקה, העלבה או תקיפת שוטר.
- עבירות ביטחון: עיכוב ותשאול אדם חשוד, החזקת פגיון, הפעלת חזיזים ונפצים ותפיסת אמל"ח.
- עבירות חירום וסכנות לציבור: חשש לחיי אדם, מטרד לציבור, אדם במצוקה, עישון במקום ציבורי, קבצנות, רוכלות ושִכרות. כמו כן, לפקחים יוענקו סמכויות באירוע דליפה של חומרים מסוכנים, פגיעה בתשתיות, שרפות בשטח עירוני ובשטח פתוח.
- עבירות מין: הטרדה מינית במרחב הציבורי ומעשה מגונה במרחב הציבורי.
- עבירות סדר ציבורי: תלייה או הסרה של שלטי תעמולה, תליית תעמולה אסורה, הפגנה ללא אישור, משמרת מחאה, הפרת סדר והתקהלות.
- עבירות הנוגעות לפעילות משטרתית: הפרת צו וסיוע לבעלי סמכות חוקית, פגעי מזג האוויר, צונאמי, רעידת אדמה ושיטפון.
- עבירות רכוש: גנבה, השחתת פני מקרקעין, פגיעה בצומח, אורות דולקים ברכב, רכב נטוש, רכב פתוח, רכב שרוף.
- עבירות תנועה: הפרעה לתנועה, חסימת מעבר, נהג שיכור ורכב חונה באיסור.