636 ימים חלפו מאז בוקר הטרור הרצחני של 7 באוקטובר - ורק היום (חמישי) הגיע ראש הממשלה בנימין נתניהו לראשונה לקיבוץ ניר עוז, מהיישובים שספגו את המהלומה הקשה ביותר. עם כניסתו, המתינה לו מחאה סוערת בשערי הקיבוץ: עשרות מפגינים קראו לעברו "מפקיר, רוצח", ודרשו שיישא באחריות. במהלך הביקור, נפגשו רה"מ ורעייתו עם עינב צנגאוקר, אימו של החטוף מתן ועם שורדי השבי גדי מוזס ושגיא דקל חן. 

בתיעוד מהביקור נראית צנגאוקר נפגשת עם ראש הממשלה ורעייתו בבית משפחת מונדר, מקבלת את השניים בחיבוקים ואומרת לנתניהו: "תודה רבה". גם אילנה גריצבסקי, שורדת שבי ובת זוגו של מתן, נוכחת במקום בעת המפגש. במהלך הביקור אמר יזהר ליפשיץ לראש הממשלה על צנגאוקר: "הלביאה הכי גדולה שיש".

נתניהו אמר בביקור: "אני מרגיש מחויבות עמוקה - קודם כל להבטיח את חזרתם של כל חטופינו, כולם. עדיין יש עשרים חיים ויש עוד חללים, ואנחנו נחזיר את כולם." בהמשך הוסיף: "אני מרגיש גם מחויבות עמוקה לפעול כאן לשקם את הקיבוץ הזה ולהחזיר חיים לאנשים. נחתוך בבירוקרטיה - ונשקם".

רעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו, סיפרה על פגישתה עם שגיא דקל חן, ששב מהשבי, ועל בני משפחתו ששרדו את המתקפה כשהסתתרו בממ"ד: "שגיא דקל חן, שהיה שבוי וחזר בעסקה הקודמת, הראה לי את המוצץ של הילדה הקטנה שלו, בת השלוש. אשתו, שתי הילדות - בת שלוש ובת שבע - החזיקו את הדלת של הממ"ד עם שידת ההחתלה. כך הם ניצלו, בגבורה ובתושייה". בהמשך אמרה: "היו כאן סיפורי גבורה מדהימים של נשים, ילדים ותושבים. פשוט תושייה ואומץ לב, שאי אפשר לתאר מאיפה הגיעו הכוחות".

חטופי ניר עוז שעדיין בשבי חמאס
חטופי ניר עוז שעדיין בשבי חמאס

לביקור הוזמנו משפחות שלהן עדיין יש קרובים שחטופים בעזה קרובים בעזה - הורן, צנגאוקר, אדר, מרגלית, אנגל, זלמנוביץ וקופר. חלק מבני המשפחות צפויות להחרים את הביקור. מנגד, תושבים אחרים דווקא תמכו בביקור בשל העובדה ש-9 מתוך 50 החטופים שנותרו בעזה - הם תושבי הקיבוץ.

על רקע דיווחים על עסקה חלקית לשחרור חטופים, מטה המשפחות פנה בקריאה נחרצת לראש הממשלה ולראש צוות המו"מ לדרוש הסכם כולל, שיבטיח את שחרור כלל החטופים והחטופה - ללא סלקציות, הבחנות או שלבים. בפנייה שנשלחה לקראת נסיעת רה"מ לוושינגטון, מדגישות המשפחות כי ישראל מצויה בעמדת כוח ייחודית, ויש לנצל את הרגע: "המבצע המזהיר באיראן, לצד ההישגים בגזרות האחרות, הביאו את ישראל לעמדה ייחודית של כוח ועוצמה, כשידה על העליונה בכל זירות הלחימה. תם עידן העסקאות החלקיות והסלקציות האכזריות".

לדבריהן, כל הסדר שאינו כולל יהווה "כישלון חמור ובכייה לדורות", וכי רק עסקה כוללת תאפשר לישראל "לשוב ולנשום, להשתקם, לבנות ולהיבנות מחדש".

הטבח בניר עוז - סיקור N12

ראומה קדם, שבתה, חתנה ושלושת נכדיה הקטנים נרצחו בביתם בניר עוז, זעמה על כוונת נתניהו להגיע לקיבוץ. "דם בתי, חתני ונכדיי על הידיים שלך. במו ידך מימנת, בגדת, הפקרת והבאת לחורבן הבית הזה. אתה זה שפתחת לנוח'בות את השער הצהוב. שלא תעז, שנתיים אחרי, להיכנס בשערי הקיבוץ הזה", כתבה לראש הממשלה ברשת X.

הבית השרוף של ג'וני ותמר קדם סימן טוב (צילום: חדשות 12)
הבית השרוף של ג'וני ותמר קדם סימן טוב|צילום: חדשות 12

"שכף רגלך המטונפת לא תעז לדרוך בשבילי הקיבוץ הנטוש והמפויח הזה אתה שומע? איפה שנכדיי רצו, שיחקו והשתוללו. משפחתי המתה לא תפאורה יח"צנית לטובת מסע הבחירות המדומיין שלך. פה זה לא שוק מחנה יהודה. רכביך המשוריינים והשכפ"צים שלך לא יכנסו הנה. לא רעייתך ולא המאפרת ולא הצלמים. אתה הולך לגיהינום".

דני אלגרט, שאחיו איציק נחטף בחיים והוחזר כחלל בעסקה האחרונה תקף את רה"מ. "זה ביקור פוליטי ולא ביקור של הזדהות. אינני מוכן שיעבור ליד הבית של אחי, אחרי שהפקיר אותו בניר עוז והפקיר אותו בעזה", אמר. "הוא התעלם ממנו שנתיים, ועכשיו שריח הבחירות באוויר החליט להגיע".

ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח בחודש פברואר האחרון עם שורד השבי שגיא דקל חן. נתניהו בירך על חזרתו והתחייב שלא ישאיר אף חטוף מאחור, שגיא חזר בפניו על הצורך בהשבת כלל החטופים - ואף הזמין אותו באופן אישי לבקר בניר עוז.

שגיא פנה לרה"מ והפציר בו: "הבנתי שלא ביקרת בניר עוז. אני מזמין אותך בהזמנה אישית - נשים את הפוליטיקה בצד. נלך רק אני ואתה בשבילים של הקיבוץ. עכשיו הכול פורח, אבל אראה לך מקומות מדממים ובתים שרופים". נתניהו השיב לו: "תודה רבה שגיא, אני מעריך את זה".

שגיא המשיך: "באנו אומנם מעמדות שונות, אבל תמיד האמנתי, גם כשהייתי בשבי - שהשיקולים בארץ הם מקצועיים ואני מבקש שכך יהיה. הניצחון האמיתי הוא להחזיר את האהבה לרחובות - וזה יקרה רק עם החזרת החטופים".

מה קרה בקיבוץ שהפך סמל המחדל?

תחקיר צה"ל על הטבח בניר עוז שהתפרסם לראשונה ב"חדשות סוף השבוע", חושף תמונה של כשל מערכתי חמור. על פי ממצאי התחקיר, בפיקוד דרום ובאוגדת עזה לא הצליחו להבין בזמן אמת את חומרת המצב בקיבוץ. בזמן שמחבלים ובוזזים עזתים, בהם נשים וילדים, שלטו בקיבוץ ללא מפריע במשך שעות ארוכות, כוחות צה"ל התפזרו במשימות אחרות או נתקעו בדרך. ההפקרה המוחלטת הובילה לתוצאה הטרגית של 76 חטופים ועשרות הרוגים.

ראש הממשלה נתניהו בניר עוז
נתניהו בביקור בניר עוז, לצד עינב צנגאוקר

בטבח בקיבוץ, שמנה עד אותו בוקר 420 תושבים, פסחו המחבלים על שישה בתים בלבד מתוך 100 המבנים בקיבוץ. רבע מתושבי הקיבוץ נחטפו או נרצחו, ושליש מכמות החטופים ב-7 באוקטובר - הייתה משם. המתקפה הייתה מתוכננת היטב: המחבלים היו מצוידים במפות וחילקו את הגזרה. בצה"ל מודים שלא הייתה שם כלל לחימה, למעט זו של אנשי כיתת הכוננות שהתמודדו בגבורה לבדם עם המחבלים במשך שעתיים, עד שהוכרעו. אנשי הקיבוץ עשו כל מה שיכלו, אבל לא היה להם סיכוי ללא הגעת כוח מגן שיושיע אותם.