בני גנץ ומפלגתו כחול לבן חוו טלטלה גדולה בימים האחרונים עם פרישתם של גדי איזנקוט ומתן כהנא. המפלגה שנקראה בשנים האחרונות המחנה הממלכתי חזרה לשם החדש-ישן כחול לבן, וזכתה לנתוני שיא בסקרים לתקופה ארוכה, החלה בשלב מסוים בהידרדרות ואמש, בתרחיש מסוים אף נשארה מתחת לאחוז החסימה ומחוץ לכנסת.

המלחמה והכניסה לממשלה

עם תחילת המלחמה נועד גנץ עם רה"מ בנימין נתניהו והשניים סיכמו כי המפלגה שכללה אז גם את גדי איזנקוט וגדעון סער (12 מנדטים) תצטרף לממשלה ונציגים בה יהיו חברים בקבינט המלחמה. גנץ בימים אלה זכה לתמיכה ציבורית רחבה שהיתרגמה לשיא של 37 מנדטים בסקרים

במשך כמה חודשים נשארה המפלגה בממשלה, ובמהלכם אושרה העסקה הראשונה להשבת החטופים. בהמשך, לאחר שלא הושגו עסקאות נוספות ובמקביל לדשדוש הצבאי, עלו תהיות ומתחים סביב שאלת ההישארות בממשלה. המפלגה אז המשיכה להוביל בפער ניכר בסקרים, אולם אז סער דרש להצטרף לקבינט המלחמה וכאשר סורב, הודיע כי הוא עוזב. 

מסיבת עיתונאים: איזנקוט מצטרף למפלגת המחנה הממלכתי (צילום: n12)
מסיבת עיתונאים: איזנקוט מצטרף למפלגת המחנה הממלכתי|צילום: n12

 

מיד לאחר עזיבת סער זכה בני גנץ לקבל 33 מנדטים בסקר חדשות 12 ועל פי הסקר מפלגתו הייתה הגדולה בכנסת ומובילה בפער ניכר על הליכוד (שזכה אז ל-18 מנדטים). בהמשך גם מפלגתו של גנץ עזבה את הממשלה (שכוחה במציאות 8 מנדטים) וחזרה אל האופוזיציה, שם על פי הסקרים המשיכה להוביל מבחינת המנדטים אולם החלה בצניחה.

ההידרדרות בסקרים

בחודש ספטמבר כבר נראה מהפך בהובלה, והליכוד הפכה למפלגה הגדולה ביותר על חשבון מפלגתו של גנץ שהייתה לשנייה בגודלה. בסקר אז בחנו כיצד תיראה המערכת הפוליטית אם בנט יתמודד, ובמצב כזה גנץ נחתך כמו מפלגות נוספות.  

גם בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה גנץ הפסיד לנתניהו, ונתונים שהוצגו מתחילת ינואר 2024 ועד היום הראו מהפך מהובלה של גנץ עם יותר מ-40%, ועד הפסד כ-20% התאמה. מנגד, נפתלי בנט היה המועמד היחיד שהוביל על נתניהו בהתאמה לראשות הממשלה.

גנץ ונתניהו במסיבת עיתונאים (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90)
צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90

גם המערכה העצימה בצפון שבמהלכה חוסל מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה לא הועילה למחנה הממלכתי, ולפי הסקרים הליכוד החל להגדיל את הפער על המפלגה ומפלגות נוספות. בשלב זה סער חזר לממשלה, והאופוזיציה איבדה רשמית ארבעה מנדטים.

בחודש דצמבר ירדה המפלגה בסקרים אל פחות מ-20 מנדטים, ובמצב שבו בנט מתמודד, המפלגה זכתה ל-12 מנדטים ואפילו פחות בהמשך. גם איחוד העבודה-מרצ תחת יאיר גולן לא הועיל לגנץ, ובמקרה שבו בנט מתמודד, ירדה המפלגה של גנץ אל שבעה מנדטים.

לאחר הכרזת בנט על הקמת מפלגה חדשה, מפלגתו של גנץ הייתה הקטנה ביותר מהמפלגות הציוניות בכנסת, וזכתה ל-8 מנדטים בלבד, בדומה לכוחה בכנסת כיום. בסקרים נוספים גודל המפלגה נע בין 7 ל-9 מנדטים, עד השבוע, כשהמפלגה בתרחיש מסוים ירדה אל מתחת לאחוז החסימה. 

פרישת איזנקוט ותרחיש הירידה אל מתחת לאחוז החסימה

לפי סקר חדשות 12 שפרסמנו אמש בעקבות הודעת איזנקוט ומתן כהנא על פרישה מהמחנה הממלכתי, ולאחר חזרת מפלגתו של גנץ לשם כחול לבן, ירדה המפלגה ל-6 מנדטים. במקרה של התמודדות של הרמטכ"ל ברשימה עצמאית, איזנקוט זוכה ל-8 מנדטים ומוריד את גנץ ל-5 מנדטים בלבד. 

בנוסף, בתרחיש שבחנו ובו ואיזנקוט חובר כמספר 2 של בנט, המפלגה של השניים הופכת לגדולה ביותר עם 32 מנדטים, אולם כחול לבן יורדת אל מתחת לאחוז החסימה עם 2.6% מהקולות, תרחיש ובו בפעם הראשונה המפלגה לא נכנסת לכנסת.