נשיא המדינה יצחק הרצוג פרסם היום (רביעי) הודעה לרגל ט' באב שבה התייחס לראשונה מאז אישור החוק לביטול עילת הסבירות - לאחראיים האפשריים לכישלון ניסיונות ההידברות. "כפי שהדגשתי בעבר, אחריות רבה יותר, גם אם לא בלעדית, למציאת פתרונות שייטיבו עם המדינה וכלל החברה, תהיה תמיד אצל מי שהכוח ומושכות השלטון בידיו. כך עובדת דמוקרטיה".
"אני מצפה לראות בקרוב מאד את מילות ההרגעה הופכות למעשים, ואת מסרי הושטת היד משתקפים בתוכנית עבודה ממשית ומחייבת", הוסיף הנשיא הרצוג, ורמז למסרים שנשמעו מפי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרים נוספים מהקואליציה לאחר אישור החקיקה. "על כולנו להבין את האתגר ואת ההשלכות הרות הגורל".
"חרד לביטחון ישראל, שנפגע מעצם האיומים באי-התנדבות"
הרצוג התייחס לאיומי אי-ההתייצבות של המוחים נגד המהפכה המשפטית, ושחיקת הכשירות שמזהים בצה"ל בעקבותיה. "אני קורא לאחינו ואחיותינו המילואימניקים והמתנדבים מכל יחידות צה"ל – פטריוטים בכל ליבם, אוהבי העם והמדינה, ואומר: אני אוהב אתכם אהבת נפש, ומעריץ את המסירות, ההקרבה, והדאגה העמוקה והכואבת שלכם. אתם באמת הטובים שבטובים. אבל בה בעת אני חרד לביטחון ישראל שנפגע מעצם האיומים באי-התנדבות או התייצבות לשירות, ועל אחת כמה וכמה ממימושם. אנא מכם, שקלו שוב ושוב כל מהלך. אני סומך עליכם שתשמרו על מדינת ישראל יציבה ובטוחה".
"אנחנו בעיצומם של ימים קשים ביותר. בכנות, גם אני קם בבוקר בימים האלה עם תסכול עמוק ובהרגשה קשה של משבר. גם אני נמצא בסערת רגשות. גם אני כואב וגם אני כועס", כתב הנשיא והוסיף: "כמי שחשב שהסכמה אפשרית ופעל בכל כוחו מסביב לשעון לסייע, לגשר, לפשר, להביא להושטת יד ולהציב סולמות שיעזרו לכולם לרדת מהעץ - אני מאוכזב מאד".
"בחודשים האחרונים הזהרתי מהרגע הזה. התחננתי להקשבה, להושטת יד ולאחריות. דיברתי על שני מחנות בישראל שמתייצבים זה נגד זה, על פוטנציאל האלימות, על הקיטוב שיפרק אותנו, על הנזק החברתי, הכלכלי והביטחוני, ועל אויבינו מרחוק ומקרוב, שמחככים ידיים בהנאה וחורשים מזימות. היום אין כבר ספק - האתגר גדול מתמיד. אנחנו בערב תשעה באב וקול משק כנפי ההיסטוריה זועק: זה הזמן לאיפוק, זה הזמן לאחריות, זה הזמן לשמור מכל משמר על הציווי העליון: רק לא מלחמת אחים".
יו"ר הקואליציה אופיר כץ אמר בתגובה לדבריו של הרצוג כי הם "מצערים מאוד". לדבריו: "במקום להעביר מסר של פיוס ולהצטרף לקריאת הקואליציה לחזרה להידברות, הוא מפנה אצבע מאשימה לקואליציה תוך שהוא מתעלם מכך שראשי האופוזיציה הם אלה שנהגו בחוסר אחריות כשפוצצו את השיחות בלחץ המחאה, ומבטל את המאמצים המשמעותיים והפשרות מרחיקות הלכת שעשתה הקואליציה. עצוב".
אמש פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי בשיחות סגורות טען הנשיא הרצוג כי ראש הממשלה נתניהו ואנשיו לא הסכימו להקפיא את החקיקה ליותר מ-5 חודשים. בחמ"ל שהוקם בבית הנשיא ובו דן הרצוג עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד וראשי המגזר העסקי, אמר להם הרצוג: "מה אני יכול לעשות חוץ מלשאת נאומים או להתפטר? מה יעזור לתת למישהו אחר לשבת במקומי?".
1,300 יוצאי מערך המבצעים מסרו בתגובה לדבריו של הרצוג כי "הנשיא שוב במעשיו משרת דיקטטורה. ביטחון ישראל נפגע אך ורק מההפיכה הבלתי חוקית. סמכנו עליך שתלחם באמת ובאומץ למען הדמוקרטיה, סמכנו לחינם".