נשיא המדינה יצחק הרצוג מסר הערב (ראשון) "נאום לאומה" שבו הוא הציג הצעת פשרה לקידום רפורמות במערכת המשפט. הוא קרא לקואליציה לדחות את ההצבעה על החוק המתוכננת למחר, והבהיר כי "מרכיבי הרפורמה מעלים חשש עמוק לפוטנציאל השפעה לרעה על יסודותיה הדמוקרטיים של המדינה". למרות קריאת הנשיא: הליך החקיקה יקודם מחר כמתוכנן.
המהפכה המשפטית - סיקור N12
- הערב: נשיא המדינה הרצוג יישא "נאום מיוחד לאומה"
- הנשיא צפוי להושיט לצדדים "חבל הצלה" בניסיון להגיע לפשרה במהפכה המשפטית
- עשרות ראשי ערים נגד אופן גיבוש המהפכה המשפטית: "תגיעו להסכמות"
- האזהרה של שופטי העליון בדימוס: "השינויים ימיטו אסון על ישראל"
ראש האופוזיציה יאיר לפיד קיבל את הצעת הרצוג לקיום משא ומתן, אך הדגיש כי המחאה לא יפסק. "הנשיא הרצוג הציב מתווה ראוי: עצירה מיידית של החקיקה לפני הקריאה הראשונה כתנאי לכל הידברות, הדיון במתווה יתקיים במשכן הנשיא, במסגרת ועדה נשיאותית, מסגרת חמשת העקרונות שהציב הנשיא תשמש כבסיס למתווה", כתב לפיד.
"עד אז: המאבק לא ייפסק, המחאה לא תיעצר. אנחנו נלחמים על ערכי מגילת העצמאות, ועל עצם הרעיון של חיים משותפים והיותנו עם אחד", הוסיף לפיד. בניגוד לדברי לפיד, הנשיא לא דיבר על ועדה נשיאותית, ובפירוש דיבר על הגעה לכנסת בעצמו. הנשיא הרצוג הביע התנגדות להעברת הרפורמה במתכונתה הנוכחית, אך הבהיר כי "הרפורמה לא מוצעת יש מאין. היא תוצר של מחנה שמרגיש שהתפתח חוסר איזון בין הרשויות, ונחצו בעניין זה גבולות לאורך השנים". לדבריו, "לממשלה שנבחרת ע"י הכנסת יש זכות לממש מדיניות. מערכת היחסים בין רשויות השלטון נשענת על איזונים ובלמים, אבל שינויים יכולים להיות מהלך לגיטימי לחלוטין".
"בשבועות האחרונים פעלתי בכל כוחי כדי להביא להסכמות רחבות", אמר הנשיא בפתח דבריו. "שני הצדדים צריכים להבין שאם רק צד אחד ינצח ולא משנה איזה צד כולנו נפסיד". הרצוג דיבר על הקרע בעם והזהיר כי "אנחנו על סף קריסה". הוא הוסיף כי "במקרים קיצוניים כאלה אני מסרב לעמוד מנגד". לדבריו, "אני מרגיש, כולנו מרגישים, שאנחנו רגע לפני התנגשות ואפילו אלימה, שחבית הנפץ לפני פיצוץ".
"רגע לפני התנגשות אלימה, אני מסרב לעמוד מנגד"
"יש מספר הנחות יסוד שחשוב להתייחס אליהן, ביחס לרפורמה שעומדת על הפרק", המשיך הנשיא הרצוג בנאומו. "בית נבחרי העם הוא הכנסת. גם בתוך היחסים המאוזנים והרצויים בין הרשויות – זהו בית הריבון. לממשלה שנבחרת על ידי הכנסת יש זכות לממש מדיניות. מערכת היחסים בין רשויות השלטון נשענת על איזונים ובלמים, אבל שינויים יכולים להיות מהלך לגיטימי לחלוטין".
"רפורמה היא גם בסיס לשינוי מבורך, לצמיחה. להתאמה למציאות", הוסיף הרצוג. "אסור לאף רשות להיות מקובעת. הרשות השופטת חייבת להיות בית למגוון הדעות בחברה הישראלית. העובדה שאין מספיק גיוון, למשל שאין שופטים ממוצא מזרחי בבית המשפט העליון, מטרידה אותי מאד".
"בבחירה בין התפרקות לשותפות – אני בוחר בשותפות", הוסיף הנשיא הרצוג בנאומו. "חמשת העקרונות שאותם פירטתי הם ראשית דבר ולא אחריתו. העקרונות שאני מניח כאן הם בסיס להסדר. אפשר וצריך להגיע להסכם תוך זמן קצר, על בסיס העקרונות הללו", הבהיר. "אני פונה ליו"ר וועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת ולקואליציה בבקשה שלא להביא את החוק לקריאה ראשונה - ברקע של התנצחות, קיטוב, קונפליקט ומחלוקת שאינה לשם שמיים".
"אני מחויב לכך באופן מלא, ואם יידרש – אפשר שאף אבקש להופיע בפני הוועדה באופן תקדימי וחריג, כדי להציג לעומקם את העקרונות המוצעים", הבהיר הרצוג בתום דבריו. "אני מוכן לעשות הכול – אני שב ואומר – הכול! כדי שנצלח את המחלוקת הקשה הזאת".
"מערכת היחסים בין רשויות השלטון נשענת על איזונים ובלמים, אבל שינויים יכולים להיות מהלך לגיטימי לחלוטין"
למרות קריאת הנשיא, הליך החקיקה - וגם הפגנות המחאה - יקרו מחר כמתוכנן. שר התקשורת שלמה קרעי תקף את נאום הנשיא עם סיומו, ומסר כי "בזמן ממשלת ההונאה, כאשר חירפו וגידפו מערכות אלוקים חיים, לא שמעתי אף אחד מציע פשרה. כאשר רדפו אברכים ולומדי תורה, כאשר רמסו ליכודניקים באשר הם, את המסורת, את הציונות, לא היתה שום קריאה להידברות". הוא הוסיף כי "צביעות היא שם המשחק, ואנחנו מזמן סיימנו להשתתף בו. להמשיך עם הרפורמות בכל הכח". הודעת קרעי לא על דעת נתניהו ולוין שנמצאים בקבינט.
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ מיהר להגיב וגיבה את הנשיא. "מחזק את הנשיא על דבריו החשובים. חבריי למחנה הממלכתי ואני נכונים, כפי שהודענו, לשיח של הסכמות על רפורמה אמיתית שבבסיסה אי פוליטיזציה ושמירה על עצמאות הרשות השופטת ומערך הייעוץ המשפטי". הוא הוסיף כי "אם תיעצר החקיקה ונוזמן כולנו לבית הנשיא לשיח אמיתי נהיה מראשוני המתייצבים".
"מאבק הגלימות תומך ביוזמת הנשיא הקורא לעצירת הליך החקיקה לאלתר תוך קיום דיון מעמיק ובמטרה להגיע להסכמה מלאה", נמסר מארגון "מחאת הגלימות", המתנגד לרפורמות של לוין. "ככל שהליך החקיקה יוקפא ללא דיחוי, מאבק הגלימות ישמח ויעודד לקחת חלק בשיח על בסיס עקרון הפרדת הרשויות, שמירת עצמאות בתי המשפט והבטחת קיומה הדמוקרטי של המדינה".