ההקשחה המשמעותית של חוק הסבירות: שלושה חודשים אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו לחץ על הבלמים, החקיקה המשפטית תתחדש היום (ראשון) באופן חד-צדדי בכנסת, כשעל הפרק ביטול מוחלט של עילת הסבירות על החלטות של נבחרי ציבור ולא צמצומה – כך פורסם הערב ב"המהדורה המרכזית".
ועדת החוקה לא תדון בשינוי מידתי ברוח מתווה בית הנשיא כפי שניסו לומר בימים האחרונים, אלא בביטול הביקורת השיפוטית על כל החלטה של ראש הממשלה, הממשלה, שר או נבחר ציבור אחר, בכל הערכאות ובכל סוגיה אפשרית, גם מדיניות וגם מינויים, גם אם היא בלתי סבירה באופן קיצוני.
בית המשפט יכול כיום לפסול החלטות של הממשלה בעילה של "סטייה ממתחם הסבירות באופן קיצוני". לפי נוסח הצעת החוק שפרסם חה"כ שמחה רוטמן, תהיה הפרדה בין החלטות של דרג נבחר – הממשלה, ראש הממשלה או השרים – לבין החלטות של דרג מקצועי. כלומר, בית המשפט עדיין יוכל להשתמש בעילת הסבירות כלפי החלטות של פקידים הכפופים לרשות המבצעת, אבל לא כלפי החלטות של נבחרי הציבור עצמם. ההצעה הזו התבססה על העמדה שהשמיע בעבר שופט בית המשפט העליון נעם סולברג.
זהו שינוי דרמטי במיוחד בכל הקשור למינויים של נבחרי ציבור מכיוון שאם התיקון של הקואליציה ייצא לפועל לא יהיו עילות אחרות שאפשר יהיה להחיל בנושא, מה שאומר שלא תהיה בכלל ביקורת שיפוטית על מינויים. המטרה של הקואליציה היא לסיים את החקיקה הזו עד סוף כנס הקיץ, בעוד כחודש ימים.
במחנה שר המשפטים יריב לוין מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו שלא להסתפק בכך, ולחדש גם את חקיקת חוק היועמ"שים ואת שינוי דרך בחירת השופטים. חלקים בקואליציה חוששים שיצטרכו להתחיל מההתחלה את הליך החקיקה של הנושאים המרכזיים במהפכה המשפטית, רובם כבר אושרו בקריאה ראשונה בכנס החורף, ולכן קוראים לראש הממשלה להתחיל בחקיקתם כבר בכנס הקיץ. נתניהו עדיין לא החליט אם להסתפק כרגע בעילת הסבירות ולהתקדם עם שאר הסוגיות בכנס הבא או להתחיל לעבוד במקביל.
ועדת החוקה בראשות חה"כ רוטמן חוזרת לחוקק ותתכנס ב-11:30 לדיון ראשון על ביטול עילת הסבירות. עילת הסבירות זו עילה שבאמצעותה בית המשפט יכול להתערב בהחלטות של הרשות המבצעת – כלומר הממשלה וכל הגופים שתחתיה – המשטרה, שירות בתי הסוהר, רשות האוכלוסין וההגירה, רשות הטבע והגנים, רשויות מקומיות ועוד. במסגרת העילה הזו, בית המשפט בוחן אם ניתן משקל ראוי לכל השיקולים הרלוונטיים. אם ההחלטה חורגת מ"מתחם הסבירות", בית המשפט יכול לבטל אותה.
תחילה נימקה הקואליציה את צמצום עילת הסבירות בכך שהסוגייה לובנה לכאורה בשיחות בבית הנשיא ולכן גם האופוזיציה מבינה שהתיקון הזה הכרחי. עם זאת, ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד אמר בשבוע שעבר כי לא הושגו הסכמות בבית הנשיא, לא באשר לעילת הסבירות ולא באשר לחוק היועמ"שים.
"זה לא נכון. זה לא היה, זה לא נברא, זה שקר", אמר לפיד בישיבת הסיעה. "היה כמובן דיון בבית הנשיא על החוקים האלה. הרי זה הנושא, בשביל זה אנחנו שם. המטרה היא להגיע להסכמות בסופו של דבר רק שהדיון הזה לא הגיע להסכמות. אין נייר אחד, אין לחיצת יד, אין נוסח מוסכם. בית הנשיא יכול להעיד על כך".
"אם היינו מגיעים להסכמות, הייתי עומד מאחוריהן גם אם יש לזה מחיר פוליטי", הצהיר ראש האופוזיציה. "נתניהו הוא אדם חסר אחריות, זה לא אומר שגם אני צריך להיות כזה. אם יש אפשרות למנוע קרע בעם, צריך לעשות הכול כדי למנוע אותו. זו מהותה של האחריות הלאומית, רק שאין הסכמות וגם לא היו. הסיבה היחידה שנתניהו חוזר לחקיקה היא שהוא איבד שליטה על הקואליציה, איבד שליטה על חבורת יריב לוין. הוא עסוק רק בניסיון להדביק בפלסטרים את הממשלה הקיצונית והכושלת שלו".