כנס הקיץ של הכנסת נפתח אתמול רשמית, והיום (שני) יגיעו הח"כים אל הוועדות, ישיבות הסיעות והמליאה, אחרי כחודש של פגרה. עם החזרה של הכנסת תנסה הקואליציה לקדם שורת חוקים שצפויים לעורר סערה, חלקם כבר השבוע. בין החוקים - חוקים מהמהפכה המשפטית, חוקים שינסו להוביל לשליטה בתקשורת, וחוק פטור מגיוס.
פיצול תפקיד היועמ"ש
אמש אישרה לקריאה טרומית ועדת השרים לענייני חקיקה את הצעת החוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה, בניגוד לעמדת היועצת גלי בהרב-מיארה. לפי ההצעה, שצפויה לעבור "שורה ארוכה של תיקונים שנועדו להגדיר באופן מפורש את סמכויות היועץ המשפטי לממשלה והתובע הכללי ואת דרכי מינויים", תפקיד התובע הכללי יפוצל מהייעוץ המשפטי לממשלה.
שר החוץ גדעון סער שגיבש את הצעה כשכיהן כשר המשפטים אמר כי "ההצעה באה לפתור את בעיית ריכוז הכוח וניגוד העניינים המובנה, שלפיו מי שמייעץ לממשלה ולשריה הוא גם מי שמוסמך לחקור אותם ולהעמידם לדין פלילי. זה גם יוצר מתח מובנה בין תפקיד היועץ המשפטי לממשלה ובין חברי הממשלה".

נציג ש"ס בוועדה הסביר שמפלגתו לא תוכל לתמוך בפיצול התפקיד עד שהקואליציה לא תקדם את מה שחשוב לש"ס - חוק הפטור מגיוס. החוק יעלה להצבעה בכנסת ביום רביעי וישמש מבחן לקואליציה.
כאמור, היועצת המשפטית לממשלה הגישה את חוות דעתה בנושא הצעת החוק, הביעה את התנגדותה ואמרה כי מדובר ב"שינוי משטרי שמקודם באופן חפוז וישנו חשש כבד שנועד לקדם אינטרסים פרסונליים כבדי משקל". לדבריה, "הצעות החוק צפויות להביא להחלשה של ממש של מערך הייעוץ המשפטי לממשלה ושל מערך התביעה הכללית כאחד. ההצעות הן חלק מהרפורמה המשפטית, מהלך רחב שמכוון להחלשת הערובות לשמירה על העקרונות המשטריים הדמוקרטיים, לשמירה על שלטון החוק ולהסרת הגבלות חוקיות המוטלות על השלטון".
חוק שכר הח"כים והשופטים
בישיבת ועדת השרים אמש אושרה לקריאה ראשונה גם הצעת החוק של חה"כ אביחי בוארון מהליכוד להשוואת השכר בין הרשויות, ולמעשה להעלאת שכר הח"כים והשרים. לפי ההצעה יושווה שכר היסוד של נשיא המדינה, רה"מ, יו"ר הכנסת, ונשיא ביהמ"ש העליון, וכך גם משרות אחרות שישוו לשכר השופטים.

לפי יוזם ההצעה בוארון, "מי שאומר שמדובר בחוק להעלאת שכר שרים וח"כים זורה חול בעיני הציבור. האנומליה המתוארת יצרה עיוותים שמצריכים חשיבה ותיקון".
חוק העמותות
הקואליציה תנסה לקדם גם את "חוק העמותות" שמובא היום לוועדת החוקה. הצעת החוק הדרקונית תפגע אנושות בעמותות שהממשלה לא רוצה ביקרן, והיא כוללת הצעה למיסוי של 80% על כל תרומה ממדינה זרה, איסור על עמותות שנתמכות בידי מדינות אחרות לעתור לבתי משפט, והחרגה של עמותות רק באישור שר האוצר וועדת הכספים או אם העמותות נתמכות גם בידי המדינה. האופוזיציה שמתנגדת בתוקף להצעה תבקש למסות ב-80% גם לוביסטים (שדלנים) של מדינות זרות (קטאר).
ההשתלטות על מח"ש
לפי ההצעה של חה"כ משה סעדה שכבר הוכנה לקריאה ראשונה, המחלקה לחקירות שוטרים תוכפף לשר המשפטים, כולל מינוי של ראש המחלקה, וזה בניגוד למצב כיום שבו המחלקה לחקירות שוטרים כפופה לפרקליטות המדינה.
בדברי ההסבר נטען כי העבודה המשותפת של המשטרה והפרקליטות יוצרת ניגוד עניינים חריף, בין אם בשל אינטרסים מקצועיים משותפים ובין אם בשל יחסי עבודה קרובים. "כל עוד מח"ש היא חלק אורגני מהפרקליטות, לא ניתן לצפות לחקירה חסרת פניות כאשר מדובר בבכירים במשטרה, שעימם יש קשרי עבודה הדוקים".
"הצעת החוק מבקשת להעביר את האחריות לחקירת חשדות הנוגעים לאנשי הפרקליטות, למחלקה לחקירת שוטרים, שהיא מחלקה נפרדת ועצמאית, ולהשלמת העניין, לנתק את המחלקה לחקירות שוטרים מהפרקליטות, ולהכפיפה ישירות לשר המשפטים ולמנכ"ל המשרד, לרבות מינוי ראש המחלקה", נכתב.
חוק הרייטינג
אחרי שהכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת החוק למדידת הרייטינג, הקואליציה מתכוונת להמשיך ולקדם את ההצעה שתיתן לשר התקשורת שליטה מוחלטת בשיטת המדידה של נתוני הצפייה בטלוויזיה. לפי הצעת החוק, הסמכות להחליט מי יקבע איך מודדים רייטינג תעבור במלואה לשר קרעי שהצהיר בעבר מה הערוץ המועדף עליו.

עוד מוצע כי הערוצים יחויבו להציג לצופי הטלוויזיה בזמן אמת ובשעות הפריים טיים את מספר הצופים, ולכאורה את נתוני הצפייה של אותו ערוץ. המבקרים החריפים של ההצעה טוענים שכך נראה ניסיון השתלטות של ממשלה על התקשורת החופשית. כל הפרטים על הצעת החוק
הפטור גיוס
גם בכנס הנוכחי תנסה הקואליציה לקדם את הצעת החוק לפטור מגיוס. ועדת החוץ והביטחון תמשיך להכין את הצעת חוק שירות הביטחון (שילוב תלמידי ישיבות), לקריאה שנייה ושלישית, וזה על רקע הזעם של החרדים שדורשים לקדם את הפטור, ועל כעס המשרתים וחיילי המילואים שכבר שירתו מאות ימים.
בהמשך לשליחת צווי 8 לעשרות אלפים, ובהמשך לחקיקה, יו"ר הוועדה חה"כ יולי אדלשטיין זימן את רה"מ בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ לדיון בוועדה. בינתיים, הסיעות החרדיות הודיעו שלא ייתנו לחקיקות חשובות לעבור עד שיקודם החוק, ולמעשה הן לא יצביעו עם הקואליציה.
ישי כהן פרסם כי אדלשטיין יציג מתווה גיוס עם עקרונות שאפתניים יותר משל שר הביטחון ישראל כ"ץ. יעדי הגיוס יהיו גבוהים יותר ובפחות זמן. לפי המתווה של אדלשטיין, לשר הביטחון לא תהיה שליטה על הפעלת הסנקציות.