בעוד פחות מ-24 שעות יתכנסו כל 15 שופטי בית המשפט העליון באולם ג' בבית המשפט כדי לדון בעתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות. מתי יחל הדיון? ומתי יינתן פסק הדין? N12 עושים סדר.
הדיון בעתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות - סיקור N12
- לקראת הכרעת בג"ץ: התרחישים ועמדות הצדדים
- עוה"ד שמייצג את הממשלה: "אם בג"ץ יבטל חוק יסוד – נגמרה המדינה"
- הממשלה באזהרה לבג"ץ: התערבות עלולה להוביל לאנרכיה
- יו"ר הכנסת לא מתחייב לציית להכרעת בג"ץ: "הכנסת לא תקבל את רמיסתה"
- השר זוהר: "לא מאמין שבית המשפט יפסול חוק יסוד"
מתי יתחיל הדיון?
מחר (שלישי) בשעה 9:00 בבוקר.
כמה זמן הוא יימשך?
קשה לדעת בדיוק. לפי הזמנים שהקציבה הנשיאה חיות, הדיון יימשך כשש שעות וחצי, אבל עלולים להיות עיכובים מעבר למתוכנן.
האם הדיון יהיה פומבי?
כן. הנהלת בתי המשפט תעביר בשידור ישיר את הדיון מאולם בית המשפט. תוכלו לעקוב אחרי הדיון במשדר מיוחד ב-N12 ובחדשות 12.
מתי יינתן פסק הדין?
גם כאן לא ניתן לדעת בדיוק מראש, אבל ייקח זמן. בהנחה שההרכב לא ישתנה, המועד המאוחר ביותר לפרסום פסק הדין הוא 12 בינואר 2024, שלושה חודשים לאחר פרישתה של השופטת ענת ברון (כל שופט יכול לפרסם פסקי דין עד שלושה חודשים לאחר פרישתו).
מי יטענו בדיון? ואיך הוא יתנהל?
בפני 15 שופטי בית המשפט העליון יופיעו שמונה נציגים מטעם העותרים, שני "ידידי בית המשפט" ושלושה נציגים מטעם המשיבים. תחילה יטענו נציגי המשיבים - הכנסת, הממשלה והיועצת המשפטית לממשלה במשך כשעה כל אחד. מי שייצג את הממשלה בייצוג פרטי הוא עוה"ד אילן בומבך. מטעם היועצת המשפטית לממשלה יטען מנהל מחלקת הבג"צים בפרקליטות, עוה"ד ענר הלמן. מטעם הייעוץ המשפטי לכנסת יופיע עוה"ד יצחק ברט.
לאחר מכן יטענו העותרים. לבג"ץ הוגשו 8 עתירות שונות נגד החוק לביטול עילת הסבירות. כל עתירה הוגשה על ידי עותר או קבוצת עותרים, ומטעם כל עותר כזה או קבוצה כזו יטען עורך דין, כלומר סך הכול 8 נציגים מטעם העותרים. לחלקם הוקצו 25 דקות לטעון ולאחרים 10 דקות בלבד. כמו כן, יופיעו שני נציגים מטעם עמותות שהוגדרו כ"ידידי בית המשפט" בעתירות הללו, במשך 25 דקות במצטבר.
לבסוף, נציגי הכנסת, הממשלה והיועצת המשפטית לממשלה יוכלו להשיב על טענות העותרים במשך רבע שעה כל אחד.
מה יהיו השלבים הבאים?
כיוון שהוצא צו על תנאי מטעמי יעילות, ככל הנראה לא ייקבע עוד דיון בעתירות. ייתכן שהשופטים יאפשרו להשלים טיעונים בכתב לאחר הדיון. לאחר מכן ייגשו השופטים לכתוב את פסק הדין.