דיוני ועדת החוקה על ביטול עילת הסבירות לנבחרי ציבור התחדשו הבוקר (שלישי). כיוון שיו"ר הוועדה חה"כ שמחה רוטמן נמצא בבריסל, חה"כ יצחק פינדרוס מחליף אותו בניהול הדיונים.
חברי הכנסת מהאופוזיציה היושבים בוועדה, בהם חה"כ נעמה לזימי וחה"כ יוראי להב-הרצנו, ביטאו התנגדות חריפה לכך שחה"כ פינדרוס מנהל את הדיון, לאחר שביטא עמדות קיצוניות נגד קהילת הלהט"ב ואמר כי "הדבר הכי מסוכן לישראל זה הפריצות בעריות". "מי שעומד בראש הדיון התיר את דמי", אמר להב-הרצנו, שנענה על ידי פינדרוס כי דבריו חוסים תחת חופש הביטוי.
בהמשך הדיון, שאלה חה"כ קארין אלהרר (יש עתיד) באיזו עילה יפטרו את היוע"משית ללא הצדקה מקצועית, וחה"כ פינדרוס השיב לה כי אם היא מונתה על ידי הממשלה אחרת - הוא יפטר אותה מיד.
חבר הוועדה, חה"כ גלעד קריב (העבודה), שלח הבוקר מכתב ליועצת הפנים של הכנסת, בניסיון לעכב את ניסיונו של רוטמן לקדם את ביטול עילת הסבירות להצבעה בשבוע הבא. במכתב, מצביע קריב על כך שרוטמן מותח את תקנון הכנסת בכך שהגיש את ההצעה בשם הוועדה, ולא כהצעת חוק פרטית או ממשלתית - וכך עוקף את סדרי הדיון. בפנייתו מבקש קריב מהייעוץ המשפטי להידרש לעניין, ולמנוע מרוטמן לבצע את המהלך בהליך מהיר.
- החוק להחלשת היועמ"שים הונח על שולחן הכנסת
- ביטול עילת הסבירות: המשנה ליועמ"שית הזהיר מ"פגיעה חמורה"
- בפגישה לילית: אמסלם ולוין דרשו מרה"מ לקדם חלקים נוספים של המהפכה המשפטית כבר בכנס הקיץ
"על פי המסתמן, יו"ר הוועדה, ח"כ רוטמן, מבקש לסיים את הדיון בהכנת ההצעה מטעם הוועדה בימים הקרובים ולהביאה להצבעה במליאת הכנסת כבר בשבוע הבא. אם כוונה זו תצא אל הפועל, הצעת החוק מטעם הוועדה תוכן במספר מצומצם של דיונים, המתנהלים ברצף, ללא מתן שהות ראויה לחברי הכנסת לגבש עמדה, להיוועץ, לקיים דיונים עם גורמי מקצוע ולהחליף דעות", כתב חה"כ קריב.
"חבר הכנסת רוטמן מקדם הצעת חוק פרטית, במסווה של הצעת חוק מטעם הוועדה, תוך עקיפה כוחנית ומופגנת של שלבי החקיקה המאפיינים הצעת חוק פרטית", הוסיף חבר הוועדה קריב, שהתייחס גם לנסיעתו של רוטמן לשליחות מטעם הכנסת בבריסל, ולכך שהוא עתיד להיעדר מהדיון השלישי בהצעת החוק שקידם וכתב. בשל הסיבות הללו, מבקש קריב "להתערב בהליך החקיקה החפוז המתנהל בימים אלו בוועדת החוקה באופן שיבטיח מיצוי מלא של הדיון בהצעת החוק, לפני הכרעת חברי הוועדה האם ראוי לקדמה כהצעה מטעם הוועדה, ותוך הבטחת יכולתם של חברי הוועדה לקבל את המידע הנדרש והסקירות המקצועיות הנדרשות לפני ההצבעה".
בדיונים שהתקיימו אתמול בנושא, אמר עוה"ד גיל לימון, המשנה ליועמ"שית גלי בהרב-מיארה, כי "השימוש בעילת הסבירות מייצג שברי אחוזים, פרומיל, מתוך החלטות בית המשפט. האם מוצדק לפטור מהחובה לפעול בסבירות והאם זה ייטיב עם האינטרס הציבורי? התוצאה של החקיקה המבוקשת היא מתן אור ירוק לממשלה לקבל החלטות שרירותיות שמתעלמות משיקולים רלוונטיים. ההשלכות יהיו קשות: חסימה מוחלטת של ביקורת שיפוטית ביחס להחלטות החשובות ביותר".